Astra Zeneca arveluttaa ihmisiä myös Kangasalla – ”Jos rokotteesta kieltäytyy, ei rokotettava saa automaattisesti aikaa uudelle valmisteelle”

1

Koronavirusrokotuksissa on edetty Kangasalla uuden ikäryhmän pariin. Aiemmasta poiketen myös kaikki 65–69-vuotiaat voivat nyt varata rokotusaikoja.

Tähän mennessä Kangasalla on annettu 5 480 ensimmäisen annoksen rokotetta ja 397 vahvisteannosta.

– Tärkeimpänä tavoitteena on edelleen saada rokotettua kaikki yli 70-vuotiaat viimeistään huhtikuun loppuun mennessä ensimmäisen annoksen osalta, kertoo Kangasalan hoitotyön johtaja Jenni Aunio-Ahmavuo.

Tällä hetkellä yli 80-vuotiaista on rokotettu 81,4 prosenttia, 75–79-vuotiaista 76,8 prosenttia ja 70–74-vuotiaista 66,1 prosenttia.

Myös riskiryhmään 1 kuuluvien 16–64-vuotiaiden rokottaminen saatiin käynnistettyä uudelleen. Riskiryhmään 2 kuuluvat odottavat vielä vuoroaan.

– Tiedotamme erikseen, kun tämän ryhmän rokottaminen alkaa. Samalla kerrotaan tarkemmin 2. riskiryhmän määrittelystä, Aunio-Ahmavuo sanoo.

Rokotukset toteutetaan saatavilla olevalla valmisteella

Yli 65-vuotille käytetään kolmea eri valmistetta: Modernaa, Astra Zenecaa ja Pfizeria.

Rokotetta ei pääse ajanva­raus-­ tai rokotustilanteessa valitsemaan itse.

– Tämä on THL:n ja sairaanhoitopiirin hyvin selkeä linjaus, jota myös Kangasalla noudatetaan. Rokotukset toteutetaan kulloinkin saatavilla olevalla valmisteella, Aunio-Ahmavuo kertoo.

Hän sanoo, että ajanvarauksessa tulee jatkuvasti enenevässä määrin kyselyitä siitä, mitä rokotetta kulloinkin on käytössä. Epäröintiä kohdistuu erityisesti Astra Zenecan rokotteeseen.

– Sellaisia tilanteita ei ole onneksi vielä tietääkseni ollut, että joku olisi rokotustilanteessa kieltäytynyt ottamasta rokotetta kuullessaan, mitä valmistetta on käytössä, Aunio-Ahmavuo sanoo.

Hänen mukaansa ajanvaraustilanteessa on kuitenkin jo kieltäydytty ottamasta rokotusta vastaan varaajan kuultua, mikä rokotevalmiste on kyseessä.

– Jos rokotteesta kieltäytyy, ei rokotettava saa automaattisesti aikaa uudelle valmisteelle. Kuntalainen saa halutessaan jäädä odottamaan hetkeä, jolloin saatavilla on muita valmisteita ja olla itse uudelleen yhteydessä ajanvarausasioissa, Aunio-Ahmavuo avaa.

Hän kuitenkin huomauttaa, että asiantuntijat ovat korostaneet Astra Zenecan hyötyjen olevan moninkertaisesti riskejä suurempia.

– Rokotteeseen liittyvät vakavat haittavaikutukst ovat erittäin harvinaisia, hän muistuttaa.

Laajamittaiseen väestön rokottamiseen on jo valmistauduttu

Aunio-Ahmavuo kertoo, että rokotteiden saatavuudessa ei ole tapahtunut viime viikkoina merkittäviä muutoksia.

– Kangasala on saanut pari lisäerää, jotta ikäihmisten rokottamista on saatu vauhditettua. Edelleen odotamme tilannetta, että rokotetoimitukset kasvaisivat merkittävästi suuremmiksi.

Hän kertoo, että näillä näkymin määrien kasvua joudutaan odottamaan toukokuulle.

– Jos määrissä tulee muutos nopeammin, Kangasalla on siihen hyvä valmius. Laajamittaiseen väestön rokottamiseen on valmistauduttu jo hyvän aikaa rekrytoimalla lisää rokottajia ja tekemällä yhteistyötä yksityisten palveluntuottajien kanssa.

Rokoteaikojen varaus kannattaa hoitaa sähköisen palvelun kautta, sillä puhelinlinjat ovat yhä ruuhkautuneet.

– Verkon kautta aikaa varatessa on tosi tärkeää, että ohjeet luetaan huolellisesti. Hoitajien resursseja menee nyt jonkin verran virheellisten ajanvarausten korjaamiseen, Aunio-Ahmavuo korostaa.

Hän myös muistuttaa, että oma rokotusvuoro ei voi mennä ohi, eikä sitä voi menettää. Jos koronarokotetta ei halua tai pysty ottamaan omalla rokotusvuorolla, sen voi ottaa myös myöhemmin.

1 kommentti

  1. Aletaanko myöhemmin rokottamaan astralla myös alle 65v jos muitten rokotteiden saatavuus heikkenee …
    Lappeenrannassa nuorempia piikitetään koko ajan muulla kuin astralla … yli 65v saavat jonottaa toukokuulle jotta saisivat sitä epäilyttävää astraa …. selvää ikäsyrjintää …

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.