Astrofysiikasta kiinnostunut Sointu Ahola suuntaa yhdysvaltalaisen huippulukion kautta yliopistoon: ”Vaihdossa elämä saa uuden merkityksen”

0
Sointu Ahola (toinen vasemmalta) ystävineen valmiina kouluvuoden päättäviin tanssiaisiin.
Sointu Ahola (toinen vasemmalta) ystävineen valmiina kouluvuoden päättäviin tanssiaisiin.


Vaihto-oppilasvuosi antaa nuorelle erinomaiset eväät tulevaisuuteen. Vuoden aikana nuoret itsenäistyvät ja saavat rauhan miettiä tulevaisuuden tavoitteitaan, millä voi olla suuri vaikutus loppuelämään.

Kangasalan lukiosta maailmalle ponnistanut Sointu Ahola lähti vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin New Hampshireen kaksi vuotta sitten saadakseen uusia kokemuksia.

Alkuperäinen idea vaihtoon lähtemisestä lähti innostuksesta ulkomailla opiskeluun ja kielitaidon parantamiseen.
Ensimmäisen vaihtovuoden jälkeen Aholalle oli selvää, että hän haluaa suorittaa koko lukion ulkomailla.

– Ajattelin, että vaihto-oppilasvuosi tarjoaisi minulle kansainvälisiä jatko-opintomahdollisuuksia.

Ahola onkin nyt hakenut yliopistoihin ympäri maailman.

– Hain pariin kouluun Suomessa, mutta myös Britteihin, Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.

Sukellus kulttuuriin

Vaihtovuoden aikana nuoret pääsevät tutustumaan uuden kotimaansa nähtävyyksiin, kulttuuriin, uusiin ihmisiin ja kartuttamaan kielitaitoaan.

Nuorelle on avartavaa päästä näkemään, miten toisessa maassa eletään ja millaista koulunkäynti siellä on.

Ehdottomasti suosittelisin
vaihtovuotta. Vaihto on
tosi itsenäistävä kokemus,
kun huomaa että pystyy
selviytymään yksin maailmalla.

Sontu Ahola
vaihto-opiskelija

Vaihtoon lähteminen ja tutuista rutiineista irtautuminen tietenkin jännittää niin nuoria kuin vanhempia.

Aholakin kertoo jännittäneensä ulkomailla opiskelua hieman, mutta päällimmäisenä tunteena oli innostus. Erityisesti häntä mietitytti uusien kavereiden saaminen. Huoli osoittautui turhaksi pian Yhdysvaltoihin saapumisen jälkeen.

– Vaihto-oppilasjärjestöni UP Global auttoi minua koko hakuprosessin ajan ja antoi hyvät eväät vaihtovuodelle jo ennen lähtöä, mikä auttoi jännityksen kanssa.

Parhaita vuosia

Kahden vuoden aikana tapahtui paljon, ja Ahola kuvailee vaihtovuosiaan elämänsä parhaiksi vuosiksi.

Jos yksi paras asia vuodesta täytyy mainita, Ahola valitsee kaverit, joita hän on saanut paljon. Hän toivoo, että tärkeiksi muodostuneet ystävät pysyvät hänen elämässään pitkään.

Ystävät tekivät vaihtokokemuksesta ikimuistoisen, sillä heidän kanssaan Ahola sai kokea muun muassa lukuvuoden lopussa järjestettävät tanssiaiset (Prom), joka kuuluu olennaisesti Yhdysvaltojen nuorten kouluvuoteen.

Unohtumattomien kokemuksien, selkeytyneiden tulevaisuudensuunnitelmien ja elinikäisten ystävien ansiosta Ahola suosittelee vaihto-opiskelua kaikille.

– Ehdottomasti suosittelisin vaihtovuotta. Vaihto on tosi itsenäistävä kokemus, kun huomaa että pystyy selviytymään yksin maailmalla.

Vaihtovuosien parhaaksi anniksi Ahola listaa uusien ystävien ohella matkat ympäri Yhdysvaltoja ja pelireissut joukkuekavereiden kanssa.

– Vaihdossa elämä saa uuden merkityksen. Jos on kahden vaiheilla niin kannattaa mennä, siinä ei missaa yhtään mitään.

Astrofysiikkaa opiskelemaan

Sointu Ahola palaa kesällä Suomeen, mutta toivoo opintojensa jatkuvan ulkomailla myös tulevaisuudessa astrofysiikan parissa.

Kiinnostus aihetta kohtaan kasvoi ulkomailla olon aikana. Unelmat saivat lisää vahvistusta, kun opettajat kannustivat häntä menemään niitä kohti.

Vaihdossa elämä saa
uuden merkityksen. Jos
on kahden vaiheilla
niin kannattaa mennä,
siinä ei missaa yhtään mitään.

Sointu Ahola
vaihto-opiskelija

Sointu Aholan äiti Suvi Lahtinen sekä isä Samuli Ahola ja pikkuveli Sampo ovat kaikki seuranneet Soinnun matkaa ja opiskeluja Yhdysvalloissa iloisin mielin ja todella ylpeänä, vaikka välillä onkin ollut kova ikävä.

Suvi on ollut erityisen tyytyväinen koulun opetuksen tasoon ja siihen, että harrastuksen sovittaminen opintoihin on onnistunut saumattomasti.

Tukea uravalintaan

Soinnun jalkapallopelejä perhe on päässyt seuraamaan kotisohvalta: kisakatsomo on ollut lähes aina pystyssä.

– Eivät sanat riitä siihen, kuinka paljon suosittelisin vaihtovuotta kaikille nuorille. Kaikki pelot ja jännitykset osoittautuivat turhiksi, Suvi kertoo.

Hänestä on ollut upeaa seurata Soinnun kehitystä ja sitä, kuinka hän on puhjennut kukkaan vaihdon aikana.

– Sointu on ollut niin onnellinen, löytänyt mahtavia kavereita ja nauttinut elämästään Yhdysvalloissa. Onni ja ilo ovat olleet selkeästi havaittavissa.

Suvi iloitsee erityisesti siitä, että vaihdossa Sointu löysi oman alansa.

– Koulun tuki ja kannustus vahvan astrofysiikan kiinnostuksen tiimoilta oli käänteentekevä. Sointu hoksasi, että siinä se oma ala onkin.

Odotettu kokemus

Nykyään nuoret kohdistavat paljon toiveita ja odotuksia vaihto-oppilasvuoteensa. Tämä on huomattu myös vaihto-oppilasjärjestöissä.

– On ollut hienoa seurata ja olla mukana mahdollistamassa Soinnun kokemuksia ja nähdä, että hän on päässyt toteuttamaan haaveitaan. Yleisestikin vaihtarimme ovat olleet kokemuksiinsa todella tyytyväisiä, kertoo Jussi Halme UP Globalilta.

Halme korostaa, että vaihtovuodet ovat monelle merkittävä kokemus, jota kelpaa muistella vielä pitkään jälkikäteen.

Sointu Ahola (oik.) pelasi Yhdysvalloissa myös jalkapalloa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.