Asumiskustannukset nousivat Kangasalla eniten Pirkanmaan kunnista – Kasvua lähes viisi prosenttia

0
Muun muassa veden hinta nousi Kangasalla viime vuodesta.
Muun muassa veden hinta nousi Kangasalla viime vuodesta.

Asumiskustannukset ovat nousseet edellisvuodesta Pirkanmaalla eniten Kangasalla ja Tampereella. Asia ilmenee Suomen Kiinteistöliiton julkaisemasta Indeksitalo 2019 -selvityksestä.

Selvitys osoittaa asumiskustannusten lähteneen jälleen nousuun. Valtakunnallisessa vertailussa Pirkanmaan kunnista kustannuskehitys oli inflaatiota nopeampaa myös Valkeakoskella, Sastamalassa, Pirkkalassa ja Nokialla.

Pirkanmaan vertailukunnista Kangasalan maksut nousivat eniten edellisvuodesta. Kangasalla kaukolämpö kallistui vuoden alusta noin 6 prosenttia ja vesi lähes 2,5 prosenttia. Kun sähkönkin hinnat kohosivat, kallistuivat indeksitalon asumiskustannukset yhteensä lähes 5 prosenttia.

– Kun lämmityksen ja veden osuus asumiskuluissa on suuri, ovat myös niihin tehdyt hintamuutokset vaikutuksiltaan suuria, laskee Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n neuvontainsinööri Kaisa Kettunen.

Vertailun kallein pirkanmaalainen kunta oli Sastamala, jossa 60-neliöisessä kaksiossa kaukolämmön, veden, sähkön, jätehuollon ja kiinteistöveron kustannukset olivat 174 euroa kuukaudessa. Pirkkalassa asuva pääsi vastaavassa asunnossa lähes 14 euroa vähemmällä.

Tampere ankarin kiinteistöverottaja

Kuluvan vuoden kiinteistöverot erääntyvät maksuun syys- ja lokakuussa. Tampere teki tälle vuodelle roimat korotukset kiinteistöveroihin ja kaupunki onkin nyt Pirkanmaan ankarin kiinteistöverottaja. Vertailukunnista Tampere oli ainoa kiinteistöverojen korottaja. Ylöjärvi jopa hieman alensi rakennusten kiinteistöveroprosenttiaan.

Kymmenen suurimman kaupungin vertailussa Tamperetta kalliimpia ovat vain Helsinki ja Turku.

Pirkanmaalla vesimaksut nousivat edellisvuodesta kaikissa vertailukunnissa vaihteluvälillä 0,6–3,4 prosenttia. Sähkö kallistui vielä enemmän, 12–15 prosenttia. Sen sijaan Pirkanmaan Jätehuollon toimialueella indeksitalon jätehuoltokustannus aleni edellisvuodesta, kun vertailussa käytettyjen vuokrattujen keräysastioiden vuokrat poistuivat.

– Sähkökustannusten voimakkaaseen hintojen nousuun vaikuttaa paitsi sähköenergian markkinahintojen nousu, lisäksi myös pakolliset investoinnit sähköverkkojen säävarmuuteen, Kaisa Kettunen toteaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.