Asumisoikeus elää ja voi hyvin

1

Suomen ensimmäiset asumisoikeusasunnot valmistuivat vuonna 1991. Asumisoikeusjärjestelmän tavoitteena oli helpottaa erityisesti nuorten asunnonhankintaa.

Maassa on nyt yli 44000 asumis­oikeus­asuntoa, ja määrä kasvaa tänä vuonna 1800 asunnolla. Kangasalla asuntoja on 440, ja uusia hankkeita on tiedossa 73 asunnon verran.

Suomessa on vajaat kolme miljoonaa asuntoa. Kangasalla oli vuoden 2014 lopulla tarkalleen 14307 asuntoa. Asumis­oikeus­asuntojen osuus koko asuntokannasta on vielä pieni, täällä oman kuntamme kohdalla se on runsaat kolme prosenttia.

Asumisoikeusasumisen mielekkyys on monelle vaikeaa hahmottaa. Vertailu kustannusten osalta vuokra-asumiseen ei ole yksiselitteisen selkeää. Asumisvastikkeen ja vuokran ero ei kerro koko totuutta, koska asumisoikeusmaksun pääomakulut ovat myös asumiskuluja.

Pääkaupunkiseudulla vapaiden markkinoiden vuokrataso on Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n tilastojen mukaan 40 prosenttia korkeampi kuin asumisvastikkeet. Tampereella ero oli viime vuonna noin 30 prosenttia. Tällaisilla lukemilla asumisoikeusasuminen näyttää edulliselta.

Tilastojen lukemat ovat keskiarvoja. Todellinen kannattavuus riippuu paikkakunnan yleisestä vuokratasosta ja yksittäisen asumis­oikeus­asuntoja hallinnoivan yhtiön asumisvastikkeiden tasosta.

Kenelle tällainen asunto on hyvä vaihtoehto? Edelleen on totta, että erityisesti tilavan omistusasunnon hankinta on monen nuoren perheen ulottumattomissa. Tässä on siten ainakin yksi otollinen kohderyhmä.

Asumis­oikeus­asunto on vähintäänkin harkinnan arvoinen valinta kenelle tahansa, joka ei koe vuokra-asumista omakseen, ja joka ei halua ottaa tai ei voi saada isoa asuntolainaa hoidettavakseen.

Kyseessä on vuokra-asumisen ja omistusasumisen valtavirtoja täydentävä asumismuoto, jolla on vahvistuva jalansijansa Kangasallakin. Terve­tullutta on uusien, tilavien perheasuntojen saaminen asumis­oikeus­asuntoja rakentamalla myös keskustan alueelle

1 kommentti

  1. ASO-asunto on erinomaisen sopiva myös seniorikansalaisille. ASO-asuntoon ei ole varallisuusrajoja 55-vuotta täyttäneille. Tämä mahdollistaa ASO-asuntoon siirtymisen niille ikäihmisille, jotka esimerkiksi myyvät omistusasuntonsa putki- tai muun remontin johdosta kohonneiden yhtiövastikkeiden vuoksi. Vanhan kerrostaloasunnon hinnalla ikäihminen ei useinkaan saa uutta, hyvällä sijainnilla olevaa tarpeittensa mukaista omistusasuntoa. Tärkeää: Asumioikeusasunnot ”jaetaan” järjestysnumeron perusteella,
    eli kannattaa ilmoittautua kunnan asuntotoimeen – saa JÄRJESTYSNUMERON, minkä jälkeen voi hakea kiinnostavaa ASO-kohdetta

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.