Attendo Herttuattaressa keikkaillut sijainen: ”Kädet eivät riittäneet edes perushoitoon”

0
Lähihoitajaksi opiskellut Paula sanoo, että lähihoitajan työ antaa paljon ja ammatti on kutsumus. Työssä kehittyy ja oppii lisää jatkuvasti.

Lähihoitajaksi kouluttautunut Paula on tehnyt Kangasalan Attendo Herttuattaressa aamu- ja ­iltavuoroja keikkatöinä ja määräaikaisena sijaisena viime syksystä lähtien. Viimeksi hän työskenteli hoivakodissa kesäkuussa.

Herttuattaren pitkään jatkuneet vakavat ongelmat paljastuivat, kun aluehallintovirasto (avi) antoi yritykselle uhkasakollisen määräyksen korjata perushoidon puutteet ja lääkehoidon epäselvyydet.

Millainen kokemus Paulalla on hoivakodista?

– Ensimmäisenä tulee mieleen, että siellä oli liian vähän henkilökuntaa. Töihin mennessä jouduin jännittämään, onko vuorossa tarpeeksi työntekijöitä. Suoraan sanottuna vuoroon meneminen ahdisti.

Työpäivät venyivät toisinaan pitkiksi, koska aamuvuorosta joutui jatkamaan suoraan iltavuoroon.

– Sitä jaksaa hetken, mutta jossain vaiheessa rajat tulevat vastaan, Paula toteaa.

Hänen mukaansa hoivakotiin yritettiin rekrytoida jatkuvasti uutta väkeä. Yleensä työsuhteet jäivät kuitenkin lyhyiksi.

– Monet tulevat paikkaan hetkeksi, mutta miksi he jäisivät, kun työ on niin raskasta. Osa saattaa lähteä opiskelemaan kokonaan uutta alaa, Paula pohtii.

Hän kokee, että uusien työntekijöiden perehdyttämisessä olisi ollut parantamisen varaa.

– Sanottiin vaan, että tuossa lista, lähde hommiin.

Lähihoitajien lisäksi Herttuattaren sairaanhoitajat ja johtaja ovat vaihtuneet tiuhaan tahtiin.

Vajaus hoitohenkilökunnassa vaikuttaa väistämättä perushoidon laatuun. Paula kertoo, että arki­aamuina tehtäviä asiakkaiden suihkutuksia jouduttiin Herttuattaressa siirtämään. Asukkailla oli myös painehaavoja, koska asentohoitoa ei ehditty antaa riittävästi.

Koska aika ei meinannut riittää edes perushoivaan, kuntoutukseen ei juurikaan ollut resursseja.

– Asukkaita ei ehditty nostamaan istumaan. Omaisille jouduimme pahoittelemaan, ettemme pysty täyttämään kaikkia toiveita, Paula huokaisee.

Hänen kokemuksensa mukaan Herttuattaressa, kuten muissakin yksityisissä hoivakodeissa, hoitajilta menee paljon aikaa ruoka- ja pyykkihuollon pyörittämiseen. Se syö entisestään aikaa asukkailta.

Vaikka Paula on viime vuodet työskennellyt Attendon toimipisteissä ja muissa yksityisissä hoivakodeissa, hänellä on myös kokemusta julkisen puolen paikoista.

Hän kertoo, että ainakin muutamia vuosia sitten kaupunkien ja kuntien yksiköissä työtahti oli erilainen ja hoitajat saivat keskittyä hoitotyöhön.

Avin mukaan henkilöstöongelmien lisäksi lääkkeiden annossa, säilytyksessä ja käsittelyssä on tapahtunut Herttuattaressa virheitä, mikä on aiheuttanut vaaratilanteita.

– En ollut sijaisena läsnä lääkejaossa, mutta yksikössä käytiin keskustelua huumaavien lääkkeiden jakamisen virheistä ja siitä, että lääkkeitä on jäänyt antamatta, Paula kertoo.

Paula haluaa puhua kokemuksistaan, koska hänen mielestään hoivakotien ongelmia ei pidä salata. Päättäjille hänellä on selvä viesti: halvin ei ole aina paras. Paulasta on tärkeää pitää esillä myös työntekijöiden näkökulmaa. Pitkään jatkunut fyysinen ja psyykkinen kuormitus aiheuttaa esimerkiksi sairauslomia. Vaikka olisi kuinka pätevä työssään, kukaan ei veny loputtomiin.

Paula korostaa, ettei Attendo ei ole ainut hoivapalveluiden tuottaja, jolla on haasteita. Yrityksen toimipisteiden välillä on myös eroja.

– Paikkoja on erilaisia. Joissain yrityksen yksiköissä on ollut ihan hyvä olla töissä. Uskon, että ongelmat lähtevät johtajatasolta.

Lisäksi hän huomauttaa, että ikäihmisten ja muiden hoivakotien asukkaiden kunto muuttuu nopeasti, kun ongelmat kasaantuvat.

– Joskus ennen joulua vaikutti siltä, että Herttuattaressakin on ihan hyvä tilanne, hän toteaa.

Paula on työskennellyt lähihoitajana yhteensä runsaat kuusi vuotta. Hän on miettinyt, kuinka kauan jaksaa.

– Toisaalta työ antaa paljon ja on palkitsevaa. Jatkuvasti kehittyy ja oppii lisää. Onhan ammatti tietynlainen kutsumus.

Hän toivoo, että alalle saataisiin lisää motivoituneita työntekijöitä. Työntekijöiden motivaatiota kasvattaisi se, että he kokisivat voivansa vaikuttaa omaan työhönsä. Paula uskoo, että myös palkkauksen ja työn arvostuksen koheneminen sitouttaisi alan ihmisiä.

Paulan nimi on muutettu, koska sen kertomisella voisi olla vaikutusta hänen työhönsä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.