Attendon hoivakodin hoitajamitoitus on nostettu avin edellyttämälle tasolle – kaupunki lisää valvontaa

4
Attendon hoivakoti Herttuatar on lähettänyt aluehallintovirastolle sen vaatiman selvityksen puutteiden korjaamisesta.

Kangasalla toimivaan Attendon hoivakoti Herttuattareen on palkattu lisää lähi- ja sairaanhoitajia, ja hoitajamitoitus on tällä hetkellä aluehallintoviraston edellyttämä 0,7. Lisäksi hoivakotiin on rekrytoitu yksi uusi tukipalveluhenkilö.

Länsi-Suomen aluehallintovirasto (avi) antoi heinäkuun lopussa Herttuattarelle 200 000 euron uhkasakon vakavien laiminlyöntien korjaamiseksi.

Herttuattaressa ongelmia on aiheuttanut muun muassa henkilökunnan riittävyys ja vaihtuvuus, esimerkiksi johtaja on vaihtunut kahdesti vuoden aikana. Vakituinen johtaja on paraikaa haussa. Tällä hetkellä tehtävää hoitaa Attendon eri yksiköissä kiertävä henkilö.

–Tunnelma talossa on nyt rauhallinen, Attendon viestintäjohtaja Ilona Sammaljärvi kuvailee.

Hoivakoti sai avilta huomautuksia myös lääkkeiden säilytyksestä, antamisesta ja käsittelystä.

Sammaljärven mukaan lääkehuollon käytäntöjä on tarkistettu ja taloon tulee elokuun aikana lääkehuollon kokonaisuudesta vastaava henkilö varmistamaan tilanteen. Lääkkeet jaetaan nyt lukitusta lääkevaunusta.

Herttuatar on saanut moitteita myös siitä, että ikäihmiset laitetaan jo varhain illalla petiin.

– Tähän on kiinnitetty erityistä huomiota, ja hoivakodissa noudatetaan normaalia, kodinomaista päivärytmiä.

Aluehallintovirasto ja Kangasalan kaupunki tekivät heinäkuussa taloon ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin. Silloin havaittiin pitkään jatkuneita, asiakasturvallisuutta vaarantavia puutteita.

Hoivakoti sai kaksi viikkoa aikaa korjata kiireellisimmät puutteet ja antaa aville selvityksen tehdyistä muutoksista. Selvitys lähti virastoon viime viikon perjantaina.

Hoivakoti on hakenut Valviralta muutosta asiakasrakenteen muuttamiseen. Tarkastuskäynnillä kävi ilmi, että hoivakodissa oli tehostetun palveluasumisen paikalla 40 henkilöä, kun lupa on myönnetty 25:lle.

Nykyinen lupa sallii 53 asukaspaikkaa, joista 28 on tarkoitettu vammaisten palveluasumiseen.

Kangasalan kaupunki tehostaa nyt ikäihmisten asumisyksiköiden valvontaa. Tämä koskee sekä yksityisiä ostopalveluita että kaupungin omia yksikköjä. Resursseja on jo lisätty.

– Valvontaa tarvitaan, mutta laatuvaatimusten täyttyminen ei voi olla sen varassa. Oletus pitäisi olla se, että toiminta on sopimuksessa allekirjoitettujen ehtojen mukaista, sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne sanoo.

4 kommenttia

  1. Hyväksyykö Valvira todella että Herttuatar saa jatkaa? Onko näin huimaavat epäkohdat kyetty korjaamaan kahdessa viikossa? Ei tunnu uskottavalta. En todellakaan uskaltaisi päästää omaistani Attendon käsiin.

    • Hei,

      kun kirjoitimme tätä uutista, ei AVi ollut vielä tehnyt uusinta tarkastustaan. Asia on kuitenkin meillä parhaillaan työn alla. Me emme luonnollisesti usko ketään sumeilematta. 🙂

      Yst. Heli Keskinen, päätoimittaja-toimitusjohtaja

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.