Koti Uutiset Aurinkoenergian käyttö vahvassa kasvussa

  Aurinkoenergian käyttö vahvassa kasvussa

  0
  Piia Jaukkari ja Aki Järvi asensivat aurinkopaneeleita Kuhmalahden Kaupan katolle viime perjantaina.

  Kuhmalahden Kauppa ja Kyläkauppa Nikkilä Sahalahdella aloittavat aurinkosähkön hyödyntämisen myymälöiden energiatarpeiden kattamisessa. Erityisesti kylmälaitteet ovat kesäkauden sähkösyöppöjä, ja aurinkopaneelit ovat tehokkaimmillaan osuvasti juuri tähän vuodenaikaan.

  Yritykset ottavat aurinkosähköjärjestelmiä käyttöön kiihtyvällä tahdilla. Yritysten energiahankkeisiin tukea jakavan Tekesin taholla on nähty, että aurinkopaneeleita asennetaan jatkuvasti lisää pohjoista Suomea myöten.

  – Emme voi puhua räjähdysmäisestä kasvusta, mutta lähes eksponentiaalisella nousukäyrällä ollaan kuitenkin, asiantuntija ja energiatukien tuotepäällikkö Markku Mäkelä arvioi.

  Kaupan alalla aurinkoenergiasta ovat kiinnostuneita niin suuret kuin pienemmätkin toimijat. Isoissa kaupan yksiköissä tilojen ilmastointi on suuri energian kuluttaja. Pienissä myymälöissä ei ole välttämättä ilmastointilaitteita, mutta niissä joudutaan ottamaan kylmälaitteista kaikki mahdollinen teho irti.

  Päivittäistavarakaupan yritykset panostavat energiaratkaisujen lisäksi myös kylmälaitteiden energiatehokkuuteen. Avohyllyihin on tuotu lämpöä eristäviä ovia, ja avonaiset pakastealtaat alkavat olla jo harvinaisuuksia.

  Aurinkokennoteknologia kehittyy jatkuvasti siten, että tietyltä pinta-alalta saadaan kasvavassa määrin sähkötehoa. Myös toimivuus kesää niukemmissa valo-olosuhteissa on parantunut.

  – Paneelien hinta on tullut alaspäin erityisesti siksi, että Kiina panostaa voimakkaasti aurinkoenergian kehittämiseen. Tuotantomäärät ovat olleet jyrkässä nousussa.

  Pirkanmaa näkyy Suomen aurinkoenergian investointikartalla alueena, jossa rakentamisbuumi on päällä samankaltaisena kuin maassa laajemminkin. Yritykset toteuttavat eri kokoisia hankkeita erityisesti nyt, kun aurinkoenergia saa ainakin vielä korotettua, maksimissaan 25 prosentin investointitukea.

  – Kangasalla ei ole toteutettu sellaisia suuria aurinkoenergiahankkeita, joissa Tekes olisi ollut mukana rahoittajana. Joitakin pienehköjä kohteita on ollut, mutta ei mitenkään laajassa mitassa, asiantuntija Timo Fager Tekesin Tampereen toimipisteestä kertoo.

  – Päivittäistavarakaupan osalta nyt meneillään olevat kyläkauppojen hankkeet ovat tietääkseni Kangasalla ensimmäiset laatuaan.

  Fager arvioi, että yrityksissä ja maatalouden piirissä on alueella paljon kohteita, joissa aurinkoenergia olisi järkevä ja kannattava vaihtoehto. Paneelien hintataso on sen verran kohtuullinen, että kannattavuus löytyy jo nykyiselläkin sähkön hinnalla.

  – Paneelitoimittajien kilpailuttamisen kautta löytyy jokaiselle se paras mahdollinen hinta. Tuhat euroa kilowattia kohden on hyvä tavoitetaso, isoissa kohteissa päästään jopa allekin, Fager muistuttaa.

   

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän