Autio betonitehdas vetää puoleensa ilkivaltaa

0
Pikon Betonin tehdasrakennus on kokenut jo useamman tulipalon. Arkistokuva.

Vappuaattona yhdeksän aikaan illalla pelastuslaitos sai hälytyksen Valimontielle. Kyseessä on Pikon Betonin vanha tehdaskiinteistö, jossa oli iso tulipalo viime vuoden marraskuussa. Vappuaaton palo oli vanhoissa paloraunioissa.

– Jotkut olivat ilmeisesti vapputunnelmissa, siellä oli nuotionpohjaa ja jääkappi oli sytytetty. Ilkivaltaisesti aiheutettu palo, Ari Vakkilainen, päivystävä päällikkö pelastuslaitokselta kertoo.

Tahallaan sytytetyt tulipalot ovat päällikön mukaan valitettavan yleisiä ja Vakkilaisen sanoin ”typerää touhua”. Tulipalosta on aina savuhaittoja ympäristölle.

– Nytkin ilma oli sellainen, että savu leijaili pitkin Pikonkangasta. Savuhan on aina myrkyllistä hengittää, etenkin jos on hengityssairauksia, se voi esimerkiksi aiheuttaa astmakohtauksen. Savu voi myös mennä ilmastoinneista sisään ja sotkea paikkoja, Vakkilainen sanoo.

Kumpikin vanhalla betonitehtaalla sattunut tulipalo on tapahtunut ilta-aikaan. Toinen marraskuisena lauantaina, toinen vappuaattona.

– Uusimmasta tapauksesta en osaa sanoa mitään, mutta marraskuista tulipaloa tutkitaan tuhopolttona, rikoskomisario Vesa Järvenpää Kangasalan poliisista kertoo.

Tehdasrakennuksen omistaa yhä Pikon Betoni oy. Yrityksessä ollaan tietoisia viimeisimmästä tulipalosta, mutta ei haluta kommentoida asiaa.

Lähellä Kangasalan keskustaa, mutta silti hieman syrjässä oleva autioitunut tehdaskiinteistö kiinnostaa urbaaneja seikkailijoita. Sieltä kuvattua materiaalia löytyy myös esimerkiksi Youtubesta.

Oleilu hylätyssä tehtaassa ei ole luvallista eikä turvallista. Kangasalan kaupungin tilaamassa korjaustarveselvityksessä vuodelta 2017 kerrotaan, että rakenteet ja rakennelmat ovat osin sellaisessa kunnossa, että kiinteistössä liikkumiseen saattaa liittyä turvallisuusriskejä, muun muassa putoamisriski. Viime vuoden marraskuussa olleen ison tulipalon jäljiltä tehdasrakenteet ovat erityisen vaaralliset.

– Siellä on ollut kuumuutta, ja rakenteet ovat heikentyneet. Metalli esimerkiksi menettää lujuutensa 500 asteessa, samoin kivi- ja puurakenteet. En suosittelisi paloraunioille menemistä, siinä voi käydä itsellekin huonosti, Ari Vakkilainen varoittaa.

Betonitehdas on ollut kylmillään jo useamman vuoden. Rakennukset todennäköisesti puretaan ainakin suurimmaksi osaksi, sillä tehtaan paikalle on suunnitteilla Valimon asuinalue, joka on osa Pikonkankaan soramontun kaavaa.

– Tarkoitus on saada kaava lainvoimaiseksi tänä vuonna. Jos kaava saadaan, niin alueen rakentaminen voi lähteä käyntiin, Kangasalan kaupungin elinympäristöjohtaja Sirkku Malviala kertoo.

Rakennus odottaa kaavoitusprosessin etenemistä. Alueelle tuskin tehdään mitään ennen sitä. Kiinteistöstä ja sen mahdollisista vaaroista vastaa omistaja eli Pikon Betoni. Toki vastuunsa on myös kulkijalla, joka luvatta menee yksityiseen rakennukseen.

– Jos ikkunat ovat rikki, pitäisi ne korjata tai levyttää. Koska kaava on jo noin pitkällä, niin tuskin lähdemme enää kehotuksia antamaan. Jos hanke pitkittyy, rakennus on siistittävä, Malviala toteaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.