Avin yllätyskäynti lähti epäkohtailmoituksesta – hoivakoti Herttuattaren valvonta jatkuu

1
Attendo Herttuattaresta tehtiin jälleen viime viikon maanantaina epäkohtailmoitus. Kuva: Riikka Jauhiainen

Attendo Herttuattaren hoivakodin toiminnassa havaittiin viime viikolla edelleen puutteita. Aluehallintoviraston (avi) ylitarkastaja Riikka Haahtela kertoo, että avi sai hoivakotia koskevan epäkohtailmoituksen maanantaina. Sen perusteella tehtiin keskiviikkona ennalta ilmoittamaton tarkastuskäynti.

– Lääkehoidon osalta asiat olivat kunnossa, mutta muissa asioissa oli edelleen puutteita.

Hoivakoti sai heinäkuun lopussa avilta 200 000 euron uhkasakollisen määräyksen korjata lääkehoitoon ja henkilöstön riittävyyteen ja vaihtuvuuteen liittyvät ongelmat. Avi harkitsi myös hoivakodin toiminnan lakkauttamista.

Attendolla oli toissaviikon sunnuntaihin asti aikaa selvittää, mitä se on tehnyt kiireellisimpien puutteiden korjaamiseksi.

Haahtela kertoo, että viime keskiviikon tarkastuskäynnillä käytiin läpi muun muassa perehdyttämisen ja omatyöntekijän tärkeyttä sekä suunnitelmia, joita Attendolla on hoivakodin tilanteen kehittämiseksi. Hänen mukaansa Herttuattaressa haasteena on henkilökunnan nopea vaihtuvuus ja sijaisten suuri määrä. Välitöntä lakkauttamisen uhkaa ei kuitenkaan ole.

– Asiat ovat menneet parempaan suuntaan. Tällä hetkellä ei ole ilmennyt niin pahasti asiakasturvallisuutta vaarantavia seikkoja, että hoivakotia tarvitsisi lakkauttaa, Haahtela toteaa.

Attendon viestintäjohtaja Ilona Sammaljärvi kertoo, että Herttuattaressa kiinnitetään nyt erityistä huomiota sekä sijaisten että vakituisten työntekijöiden perehdyttämiseen.

Avi jatkaa Herttuattaren valvontaa ja tekee hoivakotiin sekä suunniteltuja että ennalta ilmoittamattomia tarkastuskäyntejä tarpeen mukaan.

Haahtela korostaa, että vanhuspalveluissa on selkeät laatusuositukset, joilla turvataan hoivan ja huolenpidon riittävä laatu. Hoivapalveyksiköiden sijaintikunnat sekä tarvittaessa avi valvovat hoivapalveluyksiköitä. Suositukset täytyisi täyttää ilman tehovalvontaa.

– Toiminnan ei pitäisi päästä tällaiseen tilanteeseen.

Haahtela on huolissaan koko Pirkanmaan vanhustenhuollon tilanteesta, sillä avin saamien epäkohtailmoitusten määrä on kasvanut koko maakunnassa.

– Ilmoituksia tulee niin yksityisten palveluntuottajien kuin kunnan omasta toiminnasta. Ne koskevat muun muassa tehostettua palveluasumista ja kotihoitoa.

Muokattu 19.8. kello 15.35. Lisätty Attendon viestintäjohtaja Ilona Sammaljärven kommentti.

1 kommentti

  1. Kun kaupunki ei pysty valvomaan ostamaansa tuotantoa, niin mitä lisäarvoa tuo se, että siirretään AVIlle? Eikö ole siis uskallusta tehdä päätöksiä ja ottaa vastuuta? Minkälainen on päättäjien arvomaailma, jos sallimme ikäihmisten epäinhimillisen kohtelun, emmekä halua kantaa vastuuta omista päätöksistämme. Ulkomailla päättävät eroavat tehtävistään tällaissa asioissa, mutta ei meillä

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.