Bakteeritkin tykkäävät lämpimästä ja kosteasta ilmasta

0
Apteekkari Ulla-Maija Kimmel kertoo, että mätäkuun aikaan pienet haavat ja jopa leikkaushaavat saattavat tulehtua herkemmin.

Kesä saa suomalaiset aktivoitumaan monin tavoin, mikä näkyy väistämättä myös haavereiden määrässä. Juhannuksesta eteenpäin sattuu palovammoja, kun puusaunaa lämmitetään mökillä pitkästä aikaa. Kesällä lapset pyöräilevät enemmän, mikä altistaa kolhuille ja asfaltti-ihottumalle. Tekevälle sattuu.

Kansanperinteessä puhutaan mätäkuusta, joka alkoi 23. heinäkuuta ja kesti 23. elokuuta asti. Vanha kansa uskoi, että silloin haavat tulehtuvat tavallista herkemmin. Ja aivan aiheellisesti uskoivat.

– Lämmin ja kostea ilma on bakteereille otollista aikaa. Tutkimuksissa on osoitettu, että mätäkuun aikaan pienet haavat ja jopa leikkaushaavat saattavat tulehtua herkemmin, apteekkari Ulla-Maija Kimmel kertoo.

Pyysimme Kimmeliltä ohjeita haavojen oikeaoppiseen hoitamiseen.

– Pienet nirhamat voi puhdistaa kotona haalealla vedellä tai suolaliuoksella. Esimerkiksi asfaltti-ihottuman hoitoon riittää perusrasva.

Jos haavaan on joutunut pieniä kiviä, ne voidaan poistaa pinseteillä. Päälle voi laittaa laastarin tai sidetaitoksen, jos haava erittää.
Kotona tavallisen haavan voi peittää rasvalapulla ja antaa olla muutaman päivän kastelematta.

Syvät, tulehtuneet, kuumeen nostattavat, vaikeasti puhdistettavat tai jatkuvasti verta vuotavat haavat on syytä näyttää lääkärillä.
Usein syvät ja repaleiset eläinten puremat kannattaa puhdistuttaa lääkärillä, ja hankalat tapaukset vaativatkin antibioottikuurin.

– Jäykkäkouristusrokotteen voimassaolo on myös hyvä tarkistaa, Kimmel opastaa.

Palovammojen hoitoon Kimmel kertoo nyrkkisäännön: palovamman saaneen kämmentä isomman vamman takia on syytä mennä lääkäriin.

– Pienet palovammat voi hoitaa kotioloissa huuhtelemalla ensin viileällä vedellä. Niihin voi laittaa rasvalapun, joka samalla suojaa kivulta. Rakkuloita ei kuitenkaan kannata mennä puhkomaan, sillä infektioriski kasvaa, Kimmel muistuttaa.

Uudet kesäkengät aiheuttavat monille ikäviä rakkoja jalkoihin. Rakkoihin kannattaa varautua etukäteen.

– Matkalle mukaan rakkolaastareita ja aina mielellään sisäänajetut kengät, vinkkaa Kimmel.

Urheilusuorituksiin varaudutaan usein laittamalla jalkoihin vaseliinia tai verkkoharsoa.

– Keinoihon kaltaisissa rakkolaastareissa on se hyvä, että ne lievittävät myös kipua toimien pehmusteena rikkonaiselle iholle, Kimmel neuvoo.

Pikkukolhut kuuluvat kesään, ja moni unohtaakin haavansa nopeasti. Haavan kastelemista täytyy välttää, vaikka muut kaverit menisivätkin saunaan ja uimaan.

– Jos haava kastuu, on sidokset vaihdettava, eikä muovipussin suojaan kannata luottaa, tähdentää Kimmel.
Saunassa hikoilukin on haitaksi, vaikkei itse haavaa kastelisikaan.

– Jos haava vaatii tikkejä, pitää ne laittaa viimeistään 6–10 tunnin sisällä haavan tapaturmasta. Lääkäriin ei voi siis mennä vasta seuraavana päivänä, Kimmel muistuttaa.

Lävistyksiä ja tatuointeja otetaan esimerkiksi kesän festareilla miettimättä, kannattaisiko niiden ottoa lykätä kesähelteillä.

– Jos on menossa etelän lämpöön reissuun tai tietää helteiden olevan tulossa, kannattaa odottaa viileämpää aikaa. Myös treenitaukoa olisi hyvä pitää. Jos tatuointia jaksaa päivittäin rasvata, on arpien­ muodostuminen vähäisempää, Kimmel kertoo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.