Biojäte paremmin talteen

0

Biojätettä syntyy joka huushollissa. Tällä hetkellä vain yli viiden asunnon kiinteistöjen pitää järjestää erillinen biojäteastia tai kompostori, pienemmät yksiköt voivat nakella jätteensä tavallisen sekajätteen joukkoon.
Pirkanmaan jätehuolto vastaanottaa Tarastenjärvellä vuosittain 15 000 tonnia biojätettä. Biojätteestä saadaan talteen noin 60 prosenttia.
Jos kaikki tarjolla oleva biojäte saataisiin jätehuollon jäsenkuntien alueelta kerättyä, jätettä olisi tarjolla arviolta 21 000 tonnia.

Ensi vuoden alusta astuu voimaan kaksi asetusta, jotka lopettavat lähes kokonaan orgaanisen ja biohajoavan jätteen sijoittamisen kaatopaikalle.
Tällä hetkellä biojäte käsitellään Tarastenjärven kompostointilaitoksella. Lähivuosina valmistuva biokaasulaitos tehostaa entisestään biojätteen käsittelyä ja jätteestä saadaan irti konkreettista energiaa metaanin muodossa.
Tämä on kaiken kaikkiaan tervetullutta kehitystä. Meidän jätteentuottajien pitää ottaa entistä enemmän vastuuta siitä, mitä jälkeemme jätämme.

Lasille, paperille ja metallille on asianmukaiset kierrätyssysteemit, muovi ja muu sekajäte palaa pian hyötyvoimalaitoksessa.
Polttaminen ei ole ongelmatonta, mutta varmastikin parempi vaihtoehto kuin loputon maahan hautaaminen.

Jätteenkäsittely modernisoituu Pirkanmaan jätehuollon toimesta tulevina vuosina isoin harppauksin. Alueelta kuuluu myös muita kehitysuutisia.
Kangasalan kunta on linjannut, että Tarastenjärven alueelle kehitetään yhteistyössä Tampereen kanssa uusi yritysalue, joka nojaa kierrätys- ja ympäristöteollisuuteen.
Nyt alueen Kangasalan puolen kehittäjäksi on löytymässä yhteistyökumppani, alueelta 56 hehtaaria jo valmiiksi omistava Jutikkalan Säätiö.
Kunnan rooli on olla enemmän mahdollistaja, varsinainen työ jää aluetta kehittävälle ja hallinnoivalle yhtiölle.
On mielenkiintoista nähdä, minkälainen Tarastenjärvi on viidentoista vuoden päästä.
Joka tapauksessa kaikki tavoitteet, jotka edistävät työpaikkojen syntymistä Kangasalle, ovat kannatettavia.

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.