Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Broilerit lähituottajilta

Uutiset - 15.2.2013 kello 11.00

Britanniassa lasagnesta löydetty, naudanlihaksi merkitty hevosenliha on nostattanut kohun Euroopassa.

Saarioisten laatujohtaja Anneli Hautaniemi on harmissaan rikollisesta toiminnasta.

– Tällaiset tapaukset mustaavat muutkin, rehellisesti toimivat yritykset.

Hautaniemen mukaan 95 prosenttia Saarioisten käyttämistä liharaaka-aineista hankitaan kotimaasta.

Lähes kaikissa Saarioisten vähittäiskaupoissa myytävissä valmisruuissa on kotimainen liha. Ulkomailta tuodaan lähinnä kalkkunaa ja lammasta, tarvittaessa myös sian- ja naudanlihaa.

Ulkomainen liha pyritään ostamaan suoraan teurastamoilta.

– Jos käytämme välittäjiä, haluamme pitää ketjun mahdollisimman lyhyenä. Olemme tarkastaneet niin teurastamojen kuin välittäjienkin toimintaa.

Saarioisten käyttämä ulkomainen sianliha on peräisin Tanskasta ja Saksasta. Naudanliha tuodaan pääosin Saksasta, kesällä jonkin verran myös Brasiliasta.

– Suomessa kasvatus on vähentynyt. Esimerkiksi nautaa on pitänyt tuoda ulkomailta muutaman vuoden ajan, kertoo Hautaniemi.

Kalkkunanliha on peräisin Saksasta ja Puolasta, lammas ja karitsa Uudesta-Seelannista.

Hyvinvointia seurataan

Saarioinen teurastaa itse suurimman osan lihasta. Jyväskylässä teurastetaan siat ja naudat, Sahalahdella broilerit.

– Kaikki broilerit tulevat Pirkanmaalta, keskimäärin puolen tunnin ajomatkan päästä. Alkutuotantopäällikkö käy tiloilla säännöllisesti, Hautaniemi sanoo.

Kotimainen tarjonta ei kuitenkaan aina riitä, ja ajoittain broilerinlihaakin on pitänyt tuoda Virosta ja Tanskasta.

Hautaniemen mukaan broilerin jalkapohjasta voidaan tutkia teurastamolla, miten eläin on voinut kasvatuksen aikana.

”Hyvinvointimittaria” tarkkaillaan jatkuvasti.

– Lisäksi teurastamoille tulee tieto siitä, jos eläinlääkäri epäilee jonkin olevan pielessä.

Sahalahdella teurastetaan noin 33 000 broileria päivittäin.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös