Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Citykanat odottavat jo kesää Liutussa

Kanat nauttivat kevätauringosta ja kuopsuttavat maata ulkotarhassaan Liutussa. Pieni kaupunkikanala on kunnanvaltuutettu ja yrittäjä Jussi Haaviston harrastus. – Vielä ette pääse vapaaksi, kesällä sitten, Haavisto juttelee kanoille viedessään niille ruokaa. Toukokuun loppuun saakka kanat on pidettävä sisällä tai verkotetussa ulkotarhassa Eviran siipikarjan ulkonapitokiellon vuoksi. Asetus on tehty lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi. Kesän koittaessa Haaviston kanat saavat taas käyskennellä pihamaalla vapaana. – Kanat pysyvät tunnollisesti pihapiirissä. Joskus, kun tulen koirien kanssa lenkiltä, niin kanat saattavat tulla vastaan pihatiellä jonkin matkaa.

Uutiset - 14.4.2015 kello 10.59
Tiina Kuvaja
Citykanat odottavat jo kesää Liutussa
– Kaupunkioloissa kanat ja kukot eivät yleensä päädy pataan vaan ne ovat lemmikkejä, Haavisto kertoo. Kuva: Tiina Kuvaja

Haaviston kanaparvi koostuu kolmesta kanasta, joiden nimet ovat Timo, Pekka ja Kaneli, sekä kahdesta kukosta.
– Prinssi on viime kesänä kuoriutunut Kingin poika. Aivan kuin kukkojen välille olisi muodostunut jonkinlainen isä–poika-suhde, koska ainakin tähän saakka ne ovat tulleet tosi hyvin toimeen.
Jotkut kukot saattavat olla vihaisia eivätkä anna muiden kukkojen kiekua, mutta Kingi on selvästi herrasmies. Pikkukukko saa rauhassa näyttää oppimiaan laulutaitojaan. Ruokakupin ääressä iso kukko huolehtii, että kaikki tulevat varmasti syömään. Kingi on selvästi lauman pomo.
– Kukot ovat kilttejä myös ihmisiä kohtaan. Kääpiö-kochin on rotuna säyseä ja helposti kesyyntyvä, Haavisto sanoo.
Haavisto on rakentanut kanoille talvisuojan vanhasta leikkimökistä. Siellä asuu kanojen lisäksi myös viisi viiriäistä. Kanat ulkoilevat tarhassaan lyhyitä jaksoja myös talvisin. Ainoastaan kovimmilla pakkasilla lintuparvi pysyttelee eristetyssä pikkumökissään.
– Kanat kestävät hyvin kylmää, mutta niillä pitää olla aina vettä saatavilla. Talvella on huolehdittava, että vesi ei pääse jäätymään.
Kaupunkikanalan pito on Haaviston mukaan helppoa. Kanat syövät jyviä, kauraa sekä ruuantähteitä kuten perunoita ja kasviksia. Kuivaa leipää Haavisto saa kanoilleen naapurien kautta suoraan leipomosta. Ruokinnan lisäksi Haavisto siivoaa mökkiä talvisin pari kertaa viikossa.
– Kanat ovat perusterveitä ja ne munivat yhteensä kaksi tai kolme munaa päivässä. Viiriäiset munivat saman verran. Juuri ja juuri saamme munat hyödynnettyä oman perheen voimin.

Ensimmäisen kerran Haavisto hankki kanoja Ylöjärvellä sijaitsevalle mökille ollessaan 11-vuotias.
– Silloinkin kanat asuivat leikkimökissä, jolle ei enää ollut muuta käyttöä.
– Kanojen touhuja on hauska seurata. Ne kaivelevat ja pöllyttävät maata pensaan juurella sydämensä kyllyydestä, pyrähtelevät lyhyitä matkoja ja tekevät kaikkia kanamaisia omia juttujaan, Haavisto jatkaa.
Liuttuun ensimmäiset kanat tulivat pari vuotta sitten Haaviston tuttavilta. Kanojen hoitoon hän on saanut vinkkejä tutuilta ja netistä.
– Kuulun Facebookissa aktiiviseen Pirkanmaan kotkottajat -ryhmään, jossa suurin osa on naisia. Sieltä saa tietoa ja apua kokeneemmilta citykanaharrastajilta.

Kaupunkioloissa kanojen pitämiseen liittyy erilaisia huomioitavia seikkoja kuin maalla. Pienten tilojen vuoksi kanalauman pitäminen kohtuullisena on tärkeää. Haavisto ei voisi kuvitellakaan, että joku linnuista päätyisi lautaselle.
– Maalla kuolema on luonnollisempaa ja ylimääräiset kukot päätyvät pataan. Citykanaloissa kanat ovat lemmikkejä ja toiminta tunnepitoisempaa, hän tuumii.
Kaupungissa on usein myös pienet pihat, jolloin kukon ääni saattaa häiritä joko naapuria tai kanojen omistajaa. Haavisto kertookin kantavansa usein kesällä kukot yöksi mökkiin, koska kiekuminen alkaa aamun sarastaessa ja kuuluu helposti sisälle.
– Samalla juttelen kukon kanssa maailman asioista. Sanon hyvää yötä ja Kingi vastaa takaisin hiljaisella jutteluäänellään.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös