Ei ihan tavallinen tyttö – ennätyksiä tahkonnut uimarilupaus odottaa ensimmäisiä kansainvälisiä kisoja

0
Kilpauran alussa mitalit tuntuivat hienoilta, mutta nyt suorituksella itsellään on enemmän merkitystä.

Perhonen on uimari Aino Hinkan päälaji, mutta hän on todella hyvä myös muissa uintilajeissa. Poikkeuksellista on sekin, että kehitys on ollut jatkuvaa.  On uimarin viikon ainoa vapaapäivä ja hän istuu tentattavana hieman vaivaantuneen oloisena. Miksi olet niin hyvä?

13-vuotias tyttö miettii kauan ennen kuin vastaa. 

– Varmaan oikeanlainen valmennus. 

Aino vaikuttaa vaatimattomalta. Hän ei leuhki saavutuksillaan tai tee itsestään numeroa. Mutta Ainon valmentajilla on muitakin valmennettavia. Pelkästään siitä ei voi siis olla kyse. Toistan kysymyksen. 

– Varmaan kun tekee treeneissä kaiken hyvin ja menee oikeilla alueilla, niin varmaan se tuottaa tulosta. 

Oletko myös lahjakas?

– Varmaan, en minä sitä oikein itse tiedä. 

Vanhemmat rientävät avuksi ja kertovat, että Aino on päättäväinen, sinnikäs ja hänellä on kova motivaatio. Tappionkin hän kääntää voitoksi. 

Äiti Hanna Hinkka kertoo esimerkin. Kesällä toinen tyttö voitti Ainon päälajin, 200 metrin perhosen. Joulun kisoissa Aino ui ensin kaikki muut lajit ja päivän päätteeksi voitti 200 metrin perhosen selkeästi. Hän oli vain päättänyt asian. 

Uimisen Aino aloitti 4-vuotiaana, kilpailuissa hän on käynyt 7-vuotiaasta asti. Yhdeksän vuotta on pitkä aika. 

– Kun on harrastanut niin pitkään, on kavereita ja sitten vielä pärjää. Siitä se motivaatio varmaan tulee.

Arki kulkee uinnin ympärillä. Ainolla on viikossa kahdeksat lajitreenit, kaksi salitreeniä ja yksi pilates. Treeneissä uidaan eripituisina matkoina yleensä noin viisi–kuusi kilometriä. 

Aamutreenipäivinä hän lähtee kotoa varttia vaille kuusi uimahallille. Kotiin hän tulee koulupäivän ja iltatreenien jälkeen noin seitsemältä. Smoothiet ja muut välipalat kulkevat kylmälaukussa mukana. Nukkumaan on mentävä ajoissa, jotta treeneissä ja koulussa jaksaa keskittyä seuraavanakin päivänä. 

Elämä on kurinalaista, mutta mistään Aino ei koe joutuvansa luopumaan. 

– Mulla on hyviä kavereita meidän uintiryhmässä, saan olla kaverien kanssa treeneissä.

Ääneen lausuttavat haaveet uinnin suhteen ovat maltillisia, tavoitteena ovat ensimmäiset kansainväliset arvokisat. Mutta voisiko uinti olla joskus ihan päätoimista?

– En ole ajatellut niin pitkälle, mutta ehkä joo.

Ainolla  on myös opiskeluun liittyviä haaveita. Ja mikäs on haaveilla, kun koulu sujuu. 

Mutta palataan vielä niihin maltillisiin tavoitteisiin. Kesällä on nuorille huippu-urheilijoille suunnattu EYOF (European Youth Olympic Festival) Bakussa Azerbaidžanissa ja pohjoismaidenmestaruuskilpailut Tanskassa.

Aino on nyt sen ikäinen, että uinnista on tullut astetta totisempaa. Kansainvälistymisen kynnyksellä haaveiden toteuttamiseen tarvitaan myös sponsorointiapua. 

Vesi on Ainon elementti. Hän ui, koska uinti on kivaa urheilua ja mielenkiintoinen laji. 

– Kun oot siellä veden alla, saat olla yksin ja miettiä sun omia asioita, sun ei tarvitse puhua kenellekään. 

Myös Ainon sisarukset ja serkut ovat uimareita.!q Onko arjessa mitään uintivapaata paikkaa?

– Ei oikeastaan, kyllä se koko ajan on mielessä. 

Aino ei kaipaa lomaa uimahallilta, mutta esimerkiksi kesän treenitauolla hän kaipasi treenejä. Hän lähti itsekseen uimaan heti kun uimahalli aukesi. Jos Aino ei pääse veteen, alkaa pian ahdistamaan.

– Välillä on niin etten pysty menemään nukkumaan, jos hiukset eivät ole märät.

Kun ui aina hyvin, sitä myös odotetaan. Tyttöjen sm-uinneissa eli rolloissa Ainolla oli paineita. Hän oli voittanut 200 metrin sekauinnin joka vuosi taaksepäin, mutta toinen uimari oli vain sadasosien päässä. Suorituksessa jännitys ei näkynyt ja kisa meni nappiin. 

– Kai se on sitä, että kestää paineet. Kaikilla on odotuksia että uin kovaa, sitten pitää oikeasti uida kovaa. 

Aino käy ohjatuissa harjoituksissa eikä sinänsä harjoittele enempää kuin muut, mutta treeneissä hän huolehtii siitä ettei ainakaan tee yhtään vähempää kuin muut.

– Jos pitää vaikka loppuverrana uida jonkin verran, niin uin sen kokonaan. 

Itsekriittinenkin nuori uimari on. Sinnikkyyteen, lahjakkuuteen, kuuliaisuuteen, kurinalaisuuteen, henkiseen kanttiin, omistautumiseen ja kilpailunhaluun voidaan siis lisätä täydellisyyden tavoittelu. Niistä on poikkeuksellinen uimari tehty.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.