Ei mitään syytä lynkata ketään

0

Koronavirus saapui Kangasalle, ja sai ihmiset suunniltaan. Sunnuntain uutinen siitä, että 90 Pitkäjärven yläkoulun oppilasta on altistunut koronavirukselle, oli monelle shokki.

Vaikka suurin osa suhtautuu asiaan maltillisesti ja ymmärtää tilanteen, on moni hukannut käytöstapansa.

Sosiaalisessa mediassa sairastunutta henkilökunnan jäsentä syyllistetään hyvin rankasti. Sanavalinnat ovat uskomatonta luettavaa – varsinkin, kun kyse on koulusta ja oppilaista, joille meidän pitäisi opettaa käytössääntöjä ja muiden ihmisten hyvää kohtelua.

Asiassa on otettava huomioon pari asiaa. Sairastunut henkilö jäi töistä pois keskiviikkona, kun hän huomasi oireilunsa. Asian­tuntijat kertovat, että jälkikäteen ajateltuna oireilu on alkanut jo tiistaina, kun sairastunut oli töissä.

Meistä kukaan ei tiedä miten. Hänen henkeään on voinut alkaa hieman ahdistaa kesken työpäivän, tai kenties hänelle on tullut hiukan kuivaa yskää. Ei kuitenkaan välttämättä mitään sellaista, että mielessä olisi voinut käydä korona.

Lisäksi on kyselty, miksei Pohjois-Italiassa matkaillut jäänyt heti kotiinsa. On hyvä muistaa, että puolitoista viikkoa sitten tilanne oli Suomessa ihan toinen.

Italiasta tulleita sairastuneita ei ollut vielä tullut ilmi, ensimmäinen pirkanmaalainen tapaus paljastui keskiviikkona. Riski näytti hyvin pieneltä, jopa olemattomalta. Reilussa viikossa on ehtinyt tapahtua paljon.

Myös Taysin osastonylilääkäri Jaana Syrjänen huomauttaa, että tilanne Italiassa on tullut esiin kaikessa laajuudessaan vasta ihan viime päivinä.

Vaikka korona-altistus kuulostaa pelottavalta, on meidän syytä pysyä rauhallisena. Altistus ei ole sama kuin tartunta, eikä meistä kukaan tiedä asian kaikkia puolia.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.