Keskustaan ei tule perinteistä kauppahallia, tulee Lifestyle Hub – Näin hanke etenee

2
Kaupunki tiedottaa tulevan kauppahallin jatkosuunnitelmista parin viikon sisällä. Konsultti puhuu jo elämäntapakeskuksesta eli lifestyle hubista.
Kaupunki tiedottaa tulevan kauppahallin jatkosuunnitelmista parin viikon sisällä. Konsultti puhuu jo elämäntapakeskuksesta eli lifestyle hubista.

Kangasalan kaupunki on työstänyt torin uudistamiseen sisältyvää kauppahallisuunnitelmaa yhdessä suunnittelutoimisto Muuan Oy:n kanssa.

Marraskuussa sulkeutui sekä käyttäjä- että toimijakysely verkossa. Jotkut vastanneista ovat ihmetelleet, miksi heihin ei ole otettu yhteyttä tai miksei hankkeesta ole kuulunut sen koommin.

Käyttäjäkyselyn tuloksia käsiteltiin helmikuussa esimerkiksi Kangasalan Sanomissa. Tuolloin Muuan Oy:n Aleksi Rastas kertoi, että kauppahalli-nimityksen sijaan tulevaa rakennuskokonaisuutta kuvaa paremmin nimitys elämäntapakeskus (Lifestyle Hub), koska rakennuksen toiminnot tullaan järjestämään perinteisestä kauppahallista poiketen.

Mitä kauppahallin suunnitelmille on tähän mennessä tapahtunut kaupunginarkkitehti Mari Seppä?
– Viime vuoden lopun ja alkuvuoden ideoimme kauppahallin konseptia kyselyistä saamiemme vastausten perusteella. Hankesuunnitelma valmistui kesäkuussa. Sen jälkeen olemme muokanneet konseptia yhdessä Muuan Oy:n kanssa. Nyt työstämme paikan markkinointiesitettä, jonka avulla lähestymme seuraavan vaiheen toimijoita.

Miten hanke etenee?
– Parhaillaan teemme asioita kauppahallioperaattorin ja investoijien saamiseksi. Kauppahallisuunnitelmat julkistetaan parin viikon sisällä. Syksyllä järjestämme myös tilaisuuden, jossa hanketta esitellään.

Miten olette olleet vuorovaikutuksissa mahdollisten toimijoiden kanssa Muuan Oy:n arkkitehti Aleksi Rastas?
– Verkkokyselyiden kautta kolmisenkymmentä toimijaa ilmoittautui kiinnostuneensa rakennuksessa yrittämisestä tai tuotteidensa myymisestä, vaikkei edes rakennuksen konsepti ollut tiedossa.  Lisäksi kävimme kirjeenvaihtoa ja suullisia keskusteluja yrittäjien, lähiruokatuottajien ja käsityöläisten kanssa. Löysimme noin 300 toimijaa 100 kilometrin säteellä.

Mitä keskusteluissa tuli ilmi?
– Kauppahalli terminä on mielikuvissa lukkiutunut asiointirakennukseksi, jossa on erillisiä myymälöitä. Harvalla tuottajalla tai yrittäjällä tuntui olevan uskoa tai kiinnostusta laajentaa omaa yritystoimintaansa sen tyyppiseen toimintaan. Osan kanssa jatkoimme syvähaastatteluilla. Osallistamisen tarkoituksena on ollut luoda ymmärrystä, millaisilla uusilla toimintatavoilla yrittäjät voisivat tarjota tuotteitaan tai palveluitaan tilaan.

Mitä kauppahalli/elämyskeskus voisi olla?
– Ostosten tekemisen lisäksi Lifestyle Hubissa voisi viettää aikaa ja järjestää tapahtumia. Tuottajille rakennuksen tarkoitus on tarjota lisäksi mahdollisuus jatkojalostaa tuotteitaan tai kehittää niiden ympärille kursseja ja tapahtumia.

– Perinteisissä kauppahalleissa toiminnot ovat usein irrallisia. Tarkoitus on jatkossa kehittää toimintaa siihen suuntaan, että toiminnot ketjuuntuisivat toisiinsa ja tuottaisivat synergiaetuja. Jo suunnittelussa on otettu huomioon tulevaisuuden tarpeita ja megatrendejä, kuten kestävä kehitys, joiden suuntaan maailma on menossa.

Millainen hanke Kangasalan kauppahalli on ollut?
– Tämä on mielenkiintoinen ja poikkeuksellinen hanke, koska kehitetty konsepti on täysin uusi. Tällaista ei ole missään muualla. Aikataulullisesti se on edennyt mielestäni jopa kohtuullisen nopeasti, koska ajatus kauppahallista ilmestyi keskusteluun vasta vuonna 2015.

Lue lisää ja katso kuvat: https://kangasalansanomat.fi/tallainen-on-torin-tuleva-lifestyle-hub-katso-uudet-havainnekuvat

2 kommenttia

  1. Tulee mieleen uimahalli jota suunniteltiin vuosikymmeniä niinkuin Kangasalan Aliupseerien puuceetä. Lopulta molemmat toteutuivat, vuosien jälkeen.

  2. Ehdottomasti myös hyvä viinimyymälä by Alko! Kauppatorin Vanhasta Kauppahallin alkosta kannatta käydä ottamassa mallia.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.