Pääuutiset Ekaluokkalaisista tulee englannin osaajia – koululaisen äiti uskoo, että nyt on juuri...

Ekaluokkalaisista tulee englannin osaajia – koululaisen äiti uskoo, että nyt on juuri oikea hetki aloittaa uuden kielen opiskelu

0
Johanna Ritakallion kotona puhutaan välillä ruokapöydässäkin englantia, kertoo äiti Tuija Ritakallio.

Ensi vuoden alusta alkaen peruskoulun ekaluokkalaiset alkavat opiskella englantia. A1-kielen, eli ensimmäisen vieraan kielen, opiskelu on alkanut tähän asti kolmannella luokalla.

Kirkkoharjun koulun ekaluokkalaisen Johanna Ritakallion kotona odotetaan innolla englannin tunteja. Johannan äidin mielestä ekaluokkalainen on juuri sopivan ikäinen aloittamaan uuden kielen opiskelun.

– Meillä kotona lapset pelaavat englanninkielisiä pelejä ja välillä myös puhekieli muuttuu kotona jopa keittiössä tai ruokaillessa huomaamatta englanniksi, Tuija Ritakallio sanoo.

A1-kielen opetusta lisätään yhteensä kahdella vuosiviikkotunnilla. Valtioneuvosto päätti ensimmäisen vieraan kielen opettamisen varhentamisesta vuonna 2018.

Uudistuksen on tarkoitus on hyödyntää lapsille luontaista kielellistä herkkyysikää. Lisäksi muutoksella pyritään tasa-arvoistamaan kielten osaamista. Lapset ovat keskenään eriarvoisissa asemissa asuinkuntansa ja perheen sosioekonomisen taustan vuoksi.

Alueellisten erojen kaventaminen toteutuu englannin opiskelun osalta, mutta muiden kielien oppiminen muuttuu yhä epätasaisemmaksi. Suuremmissa kaupungeissa voi valita useista kielivaihtoehdoista jo ekaluokalla kun taas pienemmissä vaihtoehtoja ei useinkaan ole.

Kielivalikoiman kasvattamisesta on ollut puhetta

Kangasalla A1-kielenä opiskellaan englantia.

– Tämän kokoisissa kunnissa on aika yleistä, ettei muita kieliä ole valittavana, Kangasalan opetuspäällikkö Merja Lehtonen toteaa.

Tampereella valinnan varaa sen sijaan on. Eri kouluissa ensimmäisellä luokalla voi aloittaa englannin, espanjan, kiinan, ranskan, ruotsin, saksan tai venäjän opiskelun.

Tuija Ritakallio pitää englannin osaamista perusedellytyksenä, mutta toivoo, että ekalla voisi halutessaan valita myös joko ranskan tai saksan.

– Toki siitä on käyty keskustelua, pitäisikö kielivalikoimaa Kangasalla avata. Siitä pitää lautakunnan kanssa aikanaan keskustella. Katsotaan ensin miten uudistus lähtee enkulla alkuun, opetuspäällikkö Lehtonen kommentoi.

Hän kertoo saaneensa joitain yksittäisiä yhteydenottoja vanhemmilta, jotka toivoisivat enemmän valinnanvaraa A1-kieliin.

– Ymmärrän sen kyllä. Kielten opiskelu voisi olla laajempaakin, Lehtonen myöntää.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on 4-2-1-1024x671.jpg
Kirkkoharjun ekaluokkalaiset kuuluvat ensimmäiseen sukupolveen, joka lukee englantia 1.-luokalta lähtien.

Kangasalan alakouluissa opetetaan suomen kielen lisäksi englantia, saksaa ja ruotsia. Nykyisillä opettajilla ei tällä hetkellä ole muiden kielten osaamista.

Saksaa voi toistaiseksi opiskella valinnaisena vieraana myöhemmin alakoulussa aloitettavana A2-kielenä.

Opetushallituksen mukaan 90 prosenttia kaikista Suomen peruskoululaisista opiskelee englantia A1-kielenä.

Jatkossa opetus alkaa jo ensimmäisen kouluvuoden syksyllä

Kangasalan sivistyslautakunta käsittelee A1-kielen opetussuunnitelman 1.–2.-vuosiluokille vasta tammikuun kokouksessaan, sillä esitys jätettiin joulukuussa uudelleen valmisteltavaksi teknisten ongelmien vuoksi.

Perusopetuslain uudistuksen myötä uusi opetussuunnitelma tulee joka tapauksessa voimaan vuoden 2020 alusta.

Opetussuunnitelman muutos toteutetaan Kangasalla siten, että opetussuunnitelmaan lisätään tasaisesti yksi viikkotunti ensimmäiselle ja toiselle vuodelle. Englannin opiskelu tulee alkamaan jatkossa jo ensimmäisen vuoden syksyllä.

Johanna Ritakallio ja muut joita uudistus koskee saavat opetusta siirtymäajan vuoksi ensimmäisenä kevään ajan 1 viikkotunnin ja toisena vuonna 1,5 viikkotuntia läpi lukuvuoden. Arvosteluasteikko tulee olemaan hyväksytty-hylätty.

Oppikirjaton opetus ja toiminnallisuus käyttöön

Opetuksessa keskitytään ensimmäisten kahden vuoden aikana toiminnallisiin ja tutkiviin menetelmiin ja digi-sovellusten hyödyntämiseen.

– Lukemista ja kirjoittamista aletaan harjoitella aikaisintaan toisen vuoden keväällä, Lehtonen kertoo.

Kangasalan koulujen 1–2.-luokkalaiset ovat saaneet tänä syksynä jo maistiaisen kielten opiskelusta, kun heille on järjestetty englannin, saksan ja ruotsin kielisuihkuja.

Tuija Ritakallio kiittelee toiminnallisuutta opetusmenetelmänä.

– Painottaisin kielen opiskelun alussa enemmän pelkokertoimien voittamista ja peruspärjäämistä kuin kielioppia, hän toteaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän