Koti Uutiset Eläinystävä viettää joulua ekologisesti

  Eläinystävä viettää joulua ekologisesti

  0
  Krista Kurpan äidin puolen suku on kotoisin Haminasta ja joulupöytään ovat aina kuuluneet erilaiset pasteijat liemen kera. Kurpan lempijouluruuaksi on muodostunut munaton munavoi, jota hän levittää leivän päälle. Musta suola tuo seokseen kananmunan makua, sillä se sisältää rikkiä. Pasteijat maistuvat mainioilta myös täysin kasvipohjaisilla, kikherne-tofu- sekä soijarouhe-sipulitäytteillä.

  Kolme vuotta sitten eläinperäiset tuotteet ruokavaliostaan karsinut Krista Kurppa ihmettelee, miksi ihmiset reagoivat niin voimakkaasti siihen, mitä toinen laittaa lautaselleen.

  Alun perin Krista Kurpan piti olla vegaani vain kuukauden ajan. Hän osallistui vegaanihaasteeseen, eli haastoi itsensä syömään vain kasviperäisiä tuotteita.

  Vegaani karsii ruokavaliostaan siis lihan ja kalan lisäksi pois myös munan, maidon ja eläinrasvan.

  Kurpan veganismin taustalla ovat eläinten oikeudet, joita hän on puolustanut nuoresta saakka. Kurppa ei halua tukea tehotuotantoa ja eläinten riistoa, joten hän muutti ruokavalionsa eläinystävälliseksi.

  Tänä jouluna vegaaniset jouluherkut syntyvät jo tottumuksesta. Pöydässä on muun muassa seitankinkkua, munakoisosilliä, porkkalaa, rosollia, laatikoita, pasteijoita kasvisliemellä, joulutorttuja ja taatelikakku.

  – Meillä on miehen kanssa vielä kinkkukeskustelu kesken. Jos hänelle sopisi joulukinkun sijasta vaikka riista, voisin sitä vähän syödä.

  Kurppa siis joustaa välillä ruokavaliostaan. hän suunnittelee kuitenkin tekevänsä uudenvuoden­lupauksen, että ensi vuonna joustamiset loppuvat.

  Vaikka Kurppa ei muuttanut ruokavaliotaan terveyden tai laihdutuksen vuoksi, uusilla elintavoilla on ollut suotuisia vaikutuksia. 

  Hän on voinut jättää kokonaan pois verenpaine- ja kolesterolilääkkeet.

  – Harva meistä on ryhtynyt vegaaniksi siksi, että ei tykkää lihan mausta. Nyt huomaan, että en enää edes pidä eläinrasvan mausta.

  Luopumistyö voi olla vaikeaa,­ sillä omia tottumuksia joutuu muuttamaan. Siirtyminen vegaa­niseen ruokaan tapahtui Kurpalla kuitenkin helposti.

  Kurpan tyttäret olivat jo pitkään syöneet vain kasviperäisiä ruokia, joten hän oli tottunut käyttämään kokkauksessa kaurakermaa ja vihanneksia.

  Kinkut pakastealtaassa eivät enää häiritse Kurppaa joulun alla. Eniten häntä kauhistuttaa jouluna syntyvä hävikki ja turha kuluttaminen.

  Joululahjoissa hän on säästäväinen, ja lahjoja hankitaan pitkin syksyä. Kurpan oma lahjatoivomus on muovikierrätysastia Ruutanaan, sillä hän on ahkera kierrättäjä.

  – Olemme jouluna mieheni kanssa kahdestaan. Tämän joulun teema voisi olla ”Ei ruokahävikkiä!”

  Siirryttyään vegaaniksi Kurppa on hämmästynyt ikätoveriensa reaktioita. Vegaanihaasteen hän otti vastaan osittain siksi, että halusi haastaa läheisiään ja Facebook-kavereitaan.

  – Se, että joku on vegaani, saa joissain ihmisissä aikaan jonkinlaisen primitiivisen puolustautumisreaktion. Kummallista se on siksi, että en ole omilla aatteillani ja elämäntavoillani edes millään lailla hyökännyt heitä vastaan.

  Kurppa on usein kuullut lauseita ”Minä en mitään vegaanisia ruokia sitten syö!” ja ”Minulla on oikeus syödä lihaa!”.

  Hänen mielestään on mystistä, että ihmiset reagoivat niin voimakkaasti siihen, mitä toinen laittaa lautaselleen. Mystistä se on myös siksi, että ihmiset eivät tunnu ymmärtävän, että jokaisen ruokavalioon kuuluu jonkin verran vegaaniruokaa eli tavallisia vihanneksia.

  – Tämä on sopinut minulle. Välillä jos käytän vahingossa vaikka maitoa, vatsa ei enää sulata sitä.

  Kurpan mukaan ihmiset huomauttelevat nyt kuitenkin helpommin muiden elämänalueiden valinnoista.

  – Jos jotain teet, ihmiset alkavat huomauttamaan kaikesta siitä, mitä et tee. Ei se niin voi mennä. En koe olevani erityisen hyvä ihminen, siksi, että olen syön vegaanisesti. Asun isossa omakotitalossa kahdestaan mieheni kanssa ja lämmitän puilla sekä kudon villasukkia.

  Kurpan mielestä on tärkeää, että päätöksiä ja valintoja tehdään tietoisesti. Monet tuntuvat sulkevan silmänsä valintojensa vaikutuksilta.

  – Toivon, ettei aina vedota siihen, että kiinalaiset saastuttavat niin paljon, ettei meidän täällä Suomessa ole järkeä tehdä mitään. Jokainen ihminen voi aina tehdä jotain.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän