Koti Uutiset Elämä jatkuu yksinkin – Leskellä on kuitenkin monta asiaa opeteltavana puolison kuoleman...

  Elämä jatkuu yksinkin – Leskellä on kuitenkin monta asiaa opeteltavana puolison kuoleman jälkeen

  0
  Vaikka Olavi Helenius sairasteli, tuli loppu yllättäen. Leskenä Leila Helenius opettelee uusia taitoja.

  On kaunis elokuinen päivä. Aurinko paistaa suurten kuusten lomasta pienelle sammaleiselle aukiolle. Äiti ja poika saattavat aviomiestä ja isää viimeiselle matkalle. Yhdessä he sirottelevat vainajan tuhkat metsään, rakkaaseen kesäpaikkaan.

  Leila Heleniuksesta on tullut leski 52 avioliittovuoden jälkeen. Edessä on uusi elämänvaihe, johon on vielä totuttelemista.

  Vaimo tiesi odottaa kuolemaa. Olavi Helenius sai neljä vuotta sitten aivoinfarktin sydänvaivojen jälkeen, ja viimeiset kuukaudet hän kärsi parantumattomasta verisairaudesta. Väsymys painoi.

  Vaikka sairaus vaati hoitoja viikoittain, mies oli ensimmäistä kertaa Taysissa monta päivää peräkkäin.

  – Loppu yllätti. Henkilökunnan kanssa oli puhuttu jatkohoidosta, ja mies jäi katsomaan edellisiltana virkeänä urheilua. Aamulla sain soiton, että Olavi on nukkunut pois.

  Helenius soitti pojalle ja alkoi järjestellä asioita. Kun hän palasi kotiin, talo tuntui hiljaiselta ja yksinäiseltä. Kodin puiset kaapit ja tiffany-lasityöt muistuttavat käsistään kätevästä miehestä.

  Entisen kauppiaspariskunnan isäntä harrasti kaikenlaista nikkarointia, kodin kunnostustöitä, ulkoilua ja kuorolaulua. Sairauksien tuoma muutos oli aktiiviselle pariskunnalle kova paikka. Miehelle oli raskasta vain istua sisällä, koska helteellä ei muuta jaksanut.

  – Ajattelen, että näin on Ollille parempi. Kukaan ei halua rakkaan ihmisen kärsivän, Helenius järkeilee.

  Miehen kuolema oli lopulta helpotus myös vaimolle. Osa Ollista katosi jo aivotapahtuman yhteydessä. Toimintakyky laski ja persoona muuttui.

  – Hänellä oli ihana luonne, rauhallinen. Aivoinfarktin jälkeen mieli taantui, ja hän oli sanallisesti hyökkäävä. Se oli välillä raskasta.

  Tästäkin huolimatta Hele­nius olisi mielellään miehensä pitänyt.

  – Ikävä on, mutta elämä jatkuu. Välillä tuntuu, että täytyisi vähän itkeäkin, mutta en ole kauheasti vielä itkenyt. En tiedä meneekö näin, vai tuleeko kyyneleet myöhemmin, Leila Helenius pohtii.

  Pariskunnalla oli perinteinen työnjako, joten leskellä on paljon opettelemista. Leila Helenius on harjoitellut tankkaamista poikansa kanssa, mutta pannuhuoneen salat kaipaavat vielä kertausta.

  Aviomies toki siirsi ennakoivasti taitoja vaimolleen, mutta ehkäpä mies myös halusi säilyttää tarpeellisuutensa sairaus­kohtauksen jälkeenkin, jolloin uusiin töihin ei päässyt muodostumaan rutiinia.

  Leila Heleniuksen mukaan rentoutumista joutuu harjoittelemaan, kun ei tarvitse enää jatkuvasti huolehtia toisesta ihmisestä.

  – Joskus tulee oikein paha olo, jos vain istun laiskana tekemättä mitään. Sitten ajattelen, että olen eläkkeellä ja voin elää itselleni.

  Toisinaan yön yksinäisyydessä naisen ajatus karkaa siihen, kuka hälyttää apua, jos itselle tulee hätä.

  – Se on sitten minun kohtaloni, Helenius toteaa ja aikoo jatkaa päivä kerrallaan.

  Luonnossa liikkuminen ja ”puuhastaminen” tuovat lohtua Heleniukselle.

  Kahvitteluseuraa on löytynyt miehen veljen leskestä, ja televisio pitää seuraa iltaisin. Tärkeimpiä ovat kuitenkin lapsenlapset, jotka tulevat välillä ”Mimmalle” hoitoon.

  – Vaikka olen yksin, en ole yksinäinen. Minulla on poika, miniä ja lapsenlapset Essi, 4 ja Sisu, 6, Leila Helenius toteaa ja silmäkulma kostuu.

  Tulevana pyhäinpäivänä kynttilät palavat kodin terassilla. Helenius haluaa muistella hyviä hetkiä yhdessä miehen kanssa.

  Sopivan tilaisuuden tullen hän aikoo myös kuunnella mieskuoroa, jossa Olavikin lauloi.

  Tapahtumat

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän