Elämänkokemus auttaa ohjaajan opinnoissa

0
Tino Åkerlund vetää Anna Tapion koululla muun muassa kitarakerhoa.

30-vuotias Tino Åkerlund haaveili puolet elämästään, että saisi tehdä töitä nuorten parissa. Ovet nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajia kouluttaviin opiskelupaikkoihin vain eivät syystä tai toisesta auenneet.

Viime kesänä Åkerlundin haave vihdoin toteutui, kun hän sai oppisopimuspaikan Aitoon Anna Tapion koululta. Vajaan kahden vuoden kuluttua Åkerlundin olisi tarkoitus valmistua unelma-ammattiinsa nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi.

Opintojaksot Åkerlund suorittaa Tredun oppisopimuskeskuksen kautta Kankaanpään opistolla.

Ensimmäinen koulupäivä on jäänyt hyvin miehen mieleen.

– Olin kauhuissani, kun näin pienen luokan ja 30 sinne ahtautunutta oppilasta. Edellisistä opinnoista oli jo aikaa, ja minulla oli takana myös pidempi masennusjakso. Päätin kuitenkin, että teen opinnot loppuun saakka vaikka päällä seisten, Åkerlund sanoo.

 

Elokuun lopusta lähtien Åkerlund on paiskinut hommia Anna Tapion koulun asuntola- ja vapaa-ajanohjaajana. Työ on äärimmäisen sosiaalista, ja lähes jokainen työpäivän kahdeksasta tunnista tulee vietettyä yläkouluikäisten parissa.

Åkerlund  on ohjannut muun muassa kitara- ja lautapelikerhoja, ja vetänyt sähly- ja koripallotreenejä. Kiitosta hän on saanut rehtorilta ja kollegoilta muun muassa hyvistä ja loppuun saakka mietityistä suunnitelmista.

Åkerlund kertoo ohjaavansa nuoria samalla rakkautta ja rajoja -mentaliteetilla kuin millä hän kasvattaa omia lapsiaan. Åkerlundin 9-vuotias poika tuli vastikään tunnetuksi Aamulehden jutusta, jossa hän esitteli ompelemiaan pipoja, joiden tuotto lahjoitetaan köyhien maiden lapsille.

Åkerlundin mukaan pojan halu auttaa heikompiosaisia kielii kuitenkin pikemmin pojan persoonasta kuin vanhempien kasvatuslahjoista.

– Kaikki vanhemmat onnistuvat joissakin kasvatustehtävissä ja joissakin epäonnistuvat. Ja jos jotakuta pojan kasvatuksesta on kiittäminen, niin hänen äitiään.

 

Pintakäsittelyn opinnot jäivät Åkerlundilta aikoinaan kesken puupölyallergian vuoksi. Samoihin aikoihin hänen isänsä sairastui syöpään ja elämä muuttui kaikin puolin epävarmaksi.

Åkerlund sai itselleen tukihenkilön useamman vuoden ajaksi. Hän on tukihenkilöstä niin kiitollinen, että haluaisi jossakin vaiheessa ryhtyä tekemään etsivää nuorisotyötä.

– Haaveilen myös pastorin ammatista. Mutta enköhän hoida ensin nämä opinnot pois alta, Åkerlund hymyilee.

Åkerlund kokee tärkeimmäksi työtehtäväkseen nuorten sosiaalisen vahvistamisen. Omista elämänkokemuksista on ollut paljon apua. Åkerlund muun muassa tietää, miltä tuntuu olla masentunut.

Viisi vuotta kestäneen masennusjakson aikana Åkerlund saattoi nukkua vuorokausia putkeen. Kaikki tuntui toivottomalta. Hän uskoi kuitenkin koko ajan, että jossakin vaiheessa masennus helpottaa.

– Toimin elävänä esimerkkinä siitä, että toivottomimpaankin tilanteeseen voi löytyä ulospääsy, Åkerlund toteaa.

 

Ohjaajan työssään Åkerlund haluaa saada kontaktin jokaiseen nuoreen.

– Huomaan herkästi, jos joku on yksikseen jostakin muusta syystä kuin täysin omasta halustaan. Siksi yritän aina keksiä tekemistä, joka kiinnostaisi erilaisia ihmisiä. Syrjäytymisen ehkäiseminen alkaa pienistä asioista.

Åkerlund nauttii nuorten kanssa työskentelystä erityisesti siksi, että nuorilla on koko elämä edessään. Heidän mahdollisesti pessimistiseksi muuttuneeseen maailmankatsomukseen pystyy vielä vaikuttamaan.

– Haluan olla kaikin mahdollisin tavoin nuorten tukena. Haluan auttaa heitä matkalla kohti toiveikasta aikuisuutta huolimatta siitä, kuinka epävakaa yhteiskunnallinen tilanne tällä hetkellä on.

 

Opintie

  • Nimi: Tino Åkerlund
  • Ikä: 30
  • Oppilaitos: Kankaanpään opisto
  • Tutkinto: Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja
  • opintojen tavoitteellinen kesto: 2 vuotta

 

Opintie-sarjassa kangasalalaiset opiskelijat kertovat opinnoistaan ja oman alansa tulevaisuudennäkymistä. Voit lähettää vinkkisi ja toiveesi osoitteeseen toimitus@kangasalansanomat.fi.

 

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.