Koti Uutiset Elämänkulkua tekstiilein

  Elämänkulkua tekstiilein

  0
  Åre Jürgensohnin tekstiilitaide syntyy tunteista ja elämän tarinoista. Taustalla olevassa työssä on vakava aihe: Estonian uppoaminen.

  Valkeakoskella asuvan Åre Jürgensohnin tekstiilitaideteokset päätyivät Kangasalan kirjastoon sattumalta.

  Mies tutki eri näyttelytiloja netistä ja huomasi sopivan tilan löytyvän yllättävän läheltä.

  Huomaa, että monipuolinen Jürgensohn on tehnyt myös pohjapiirustuksia ja sisustussuunnitelua.

  Taidetila Terran ominaisuuksista kysyttäessä hän kertoo heti, että huoneen keskelle sopisi hyvin Eero Aarnion valkoinen pallotuoli punaisella verhoilulla.

  – Täällä on valkeat pylväätkin. Isot teokset sopivat tänne hienosti. Niitä voisi katsoa mukavasti pallotuolista, jota voisi kääntää ympäri omaan tahtiin. Pienet työt uppoavat tilaan, huomauttaa taiteilija.

  Tallinnasta alunperin kotoisin olevalla Jürgensohnilla on monipuolinen tausta. Hän on esimerkiksi työskennellyt Hiidenmaalla pääsuunnittelijana. Työnkuvaan kuului muun muassa puistonpenkkien, siltojen ja talojen julkisivujen suunnittelu.

  – Virossa muotoilu on laajempi käsite ja siihen koulutetaan eri tavalla. Muotoilun sisältä jokainen voi etsiä omat kiinnostuksenkohteensa.

  Jürgensohn elää parhaillaan ”Helsinki-jaksoa”. Harjoitusmestarina työskentely Aalto-yliopistossa tarkoittaa sitä, että hän viettää viikot pääkaupunkiseudulla. Viikonlopuiksi Jürgensohn suuntaa Valkeakoskelle perheen luokse.

  Mielenkiintoinen tausta

  Muotoilun ja taiteen yhdistäminen heijastuu Jürgensohnin historiassa. Hän on tehnyt muun muassa graafista suunnittelua, ympäristösuunnittelua, lyijykynätöitä, muotokuvia, öljymaalauksia ja kollaasitaidetta.

  Taidetila Terran Reflection-näyttelyyn Jürgensohn on tuonut tekstiilitaidetta.

  Työskentelytapa on erikoinen. Kierrätysmateriaaleista syntyy lasten kangaspuilla pienehköjä suikaleita, joista koostuu lopulta isoja teoksia ja kokonaisuuksia.

  – Kangaspuut kulkevat näppärästi laukussa mukana ja taiteen tekeminen onnistuu sylissä. Improvisoin töiden edetessä, mutta mielikuva valmiista teoksesta on usein mietitty.

  Työt heijastavat taiteilijan elämänkulkua, ympäristöä ja luonto. Aiheena ovat olleet muun muassa Estonian uppoaminen sekä Suomen ja Viron liput ja heimokansat.

  Jürgensohn ei ole halunnut rajoittaa yleisön mielikuvitusta tai ohjata heidän taidekokemustaan, siksi teoksia ei ole nimetty.

  – Taiteessani on kuitenkin nähtävissä tunteita, se ei ole abstraktia. Ihmiset saavat luoda omat tarinansa töiden taustalle.

  Åre Jürgensohnin Reflection-näyttely pääkirjaston taidetila Terrassa 8.2. saakka.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän