Elintarvikkeiden hamstrausinto näkyi kiireenä ruokatehdas Saarioisilla – kotona olemisen uskotaan lisäävän menekkiä

0

Kun Suomen hallitus torstaina 12. maaliskuuta ilmoitti ensimmäisistä rajoituksista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi, ryntäsi kansa kauppoihin hamstraamaan elintarvikkeita ja wc-paperia. Ilmiön vaikutukset huomattiin pian Saarioisilla.

– Hamstrauksen myötä valmisruokien kysyntä nousi äkillisesti, kertoo Saarioinen Oy:n toimitusjohtaja Matti Karppinen.

Kovin hamstrausaalto meni kuitenkin aika nopeasti ohi, ja tilanne tasaantui runsaassa viikossa. Viime viikonlopun aikoihin Saarioisten tuotteiden kysyntä oli Karppisen mukaan jokseenkin normaalilla tasolla.

Käsillä olevaan poikkeusaikaan liittyy paljon kotona olemista – niin etätöiden merkeissä kuin myös koululaisten etäopetuksen osalta. Syödä pitää, ja kun ravintolatkin ovat menossa kiinni, korostuu kotona ruokaileminen. Ilmiön uskotaan lisäävän valmisruokien menekkiä.

– Tällaisia johtopäätöksiä voi tehdä, vaikka niitä ei vielä voi todistaa, Karppinen toteaa.

Tuotantolaitoksen portit ulkopuolisilta suljettu

Elintarviketuotannossa on vanhastaan korkeat hygieniavaatimukset. Niiden lisäksi Saarioisilla on otettu käyttöön uusia menettelytapoja koronaepidemian vuoksi.

Elintarvikehuolto on koko yhteiskuntaa ajatellen niin tärkeä, että sen toimivuus kyllä varmistetaan. Toki yllätyksiä saattaa tulla eteen. Esimerkiksi joidenkin tuontiraaka-aineiden osalta voi tulla saatavuuspulmia.

Matti Karppinen, Saarioinen Oy:n toimitusjohtaja

Toimihenkilöt tekevät etätöitä aina, kun se on mahdollista. Tuotantolaitosten portit on suljettu kaikilta ulkopuolisilta, kuten myös henkilöstömyymälät.

Omalle väelle on korostettu käsienpesun ja hihaan yskimisen tärkeyttä. Myös etäisyydet toisiin henkilöihin pidetään THL:n antamien ohjeiden mukaisina.

– Teemme etupainotteisesti kaikkemme viruksen leviämisen torjumiseksi, Karppinen sanoo.

– Elintarvikkeet ovat turvallisia. Ei ole olemassa havaintoja, että koronavirus leviäisi elintarvikkeiden välityksellä.

Töitä on riittänyt

Karppisen mukaan Saarioinen on hyvin pystynyt vastaamaan nopeasti muuttuneisiin tilanteisiin epidemian aikana. Hän uskoo, että näin on jatkossakin, vaikka poikkeustilan kestoa ei kukaan pysty sanomaan tarkasti.

– Elintarvikehuolto on koko yhteiskuntaa ajatellen niin tärkeä, että sen toimivuus kyllä varmistetaan. Toki yllätyksiä saattaa tulla eteen. Esimerkiksi joidenkin tuontiraaka-aineiden osalta voi tulla saatavuuspulmia.

Poikkeustilan aikana työllisyys on säilynyt Saarioisilla hyvänä. Karppisen mukaan sisäisiä siirtoja tehtävästä toiseen on tehty niillä sektoreilla, missä työvoiman tarpeessa on ilmennyt muutoksia.

– Ravintoloissa ja monissa alan pienyrityksissä tilanne on synkkä. Toivottavasti valtiovalta kohdistaa niille riittävästi tukea,
että sektori säilyy, Karppinen sanoo.

Sahalahdella on valmistettu eniten laatikoita ja keittoja

Saarioisten Sahalahden tehtaan tehtaanjohtaja Anu Lempinen kertoo, että Sahalahdella on ollut viime aikoina töitä hyvin.

– Varsinkin korona-aallon ensimmäiset vaiheet olivat sellaisia, että ruokaa tehtiin täällä todella paljon, Lempinen sanoo.

Hän toteaa, että kuluttajat, kauppiaat ja ruoantuottajat olivat kaikki ymmällään uudessa tilanteessa. Nyt hän uskoo tilanteen hiljalleen tasaantuvan.

– Ison hamstrausvaiheen jälkeen ihmisten kaupassa käynnin rytmi on varmasti nyt muuttumassa. Aika näyttää, millaiseksi se muodostuu.

Ruoan kulutukseen vaikuttaa tällä hetkellä ennen kaikkea se, että sekä aikuiset että lapset ovat tiukasti kodeissaan. Lounaita ei syödä kouluruokaloissa tai ravintoloissa.

Meidän työntekijämme ovat jo valmiiksi valveutuneita esimerkiksi käsihygieniassa. Uskon ja toivon, että sen kantaa myös vapaa-ajalla.

Anu Lempinen, Saarioisten Sahalahden tehtaanjohtaja

Eniten tehtaalla on valmistettu nyt perinteisiä laatikkoruokia, keittoja ja ruukkuja.

– Sellaista ruokaa, jota on kotona arjessa helppo valmistaa.

Toistaiseksi Sahalahdella on säilytty terveenä

Vaikka Sahalahden tehtaalla on ollut kiirettä, on tunnelma pysynyt Lempisen mukaan hyvänä.

– Kaikki ymmärtävät sen, miten tärkeää on huolehtia ruoan riittävyydestä tällaisena poikkeusaikana. Oman työn merkitys nähdään hyvin, hän sanoo.

Vaikka tilanne on tällä hetkellä hyvä, on tulevaisuutta mahdotonta ennustaa.

– On vaikea arvioida, milloin epidemia alkaa näkyä meillä. Onneksi toistaiseksi henkilökuntamme on pysynyt myös terveenä, Lempinen toteaa.

Ruokatehtaalla hygieniasäännöt ovat jo valmiiksi hyvin tiukat. Nyt niitä teroitetaan entistä enemmän.

– Meidän työntekijämme ovat jo valmiiksi valveutuneita esimerkiksi käsihygieniassa. Uskon ja toivon, että sen kantaa
myös vapaa-ajalla, Lempinen sanoo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.