Ely-keskus: Ukkijärvestä kesän ensimmäinen sinilevähavainto

0
Sinilevää voi esiintyä myös syksyllä. Kuva: Jussi Iso-Tuisku
Sinilevää voi esiintyä myös syksyllä. Kuva: Jussi Iso-Tuisku

Pirkanmaan ely-keskuksen mukaan Kangasalan Kirkkojärvessä on jälleen havaittu runsaasti sinilevää. Tiedotteen mukaan Pirkanmaalla on sama määrä sinilevähavaintoja kuin edellisellä viikolla.

Myös Nokialla Pyhäjärven Lehtiniemessä sinilevää havaittiin runsaasti.

Ensimmäistä kertaa tänä kesänä myös Kangasalan Ukkijärvessä havaittiin vähän sinilevää. Roineen mittauspisteellä on kertaalleen havaittu vähän sinilevää, Vesijärvellä puolestaan kahdesti tänä kesänä.

Muut Pirkanmaan sinilevähavainnot voi tarkistaa Järviwiki-palvelusta. Sen tuottaman leväbarometrin mukaan sinilevää esiintyy nyt useista havainnoista huolimatta jopa hieman vähemmän kuin yleensä tähän aikaan vuodesta.

Valtakunnallinen leväseuranta jatkuu syyskuun loppuun. Ely-keskuksen mukaan sinileväesiintymät eivät ole poikkeuksellisia syksyllä, koska vesimassan syystäyskierto nostaa ravinteita levien käytettäväksi.

– Tyynellä säällä sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon tai pahimmillaan vihreää tai kellertävää maalia muistuttavan kukinnan. Hajotessaan sinileväsolut vapauttavat sinistä väriainetta, joka voi värjätä esiintymän sinivihreäksi tai turkoosiksi, tiedotteessa kerrotaan.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.