Enää vain Vilpeilän koulua uhkaa lakkauttaminen – Lautakuntien puolesta opetus saa toistaiseksi jatkua Raikussa ja Havisevalla

1
Vilpeilän kolmasluokkalaisia välitunnilla koulujen talvilomaa edeltävänä perjantaina. Kuva: Jouni Valkeeniemi
Vilpeilän kolmasluokkalaisia välitunnilla koulujen talvilomaa edeltävänä perjantaina. Kuva: Jouni Valkeeniemi

Sekä sivistyslautakunta että elinympäristölautakunta päätyivät hyväksymään Kangasalan päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelman vuosille 2020–2030 eilen pidetyissä kokouksissaan.

Sellaisenaan työryhmän laatima ehdotus suunnitelmaksi ei mennyt läpi, vaan kumpikin lautakunta teki muutoksia linjauksiin ja sanamuotoihin.

Raikun ja Havisevan koulun tukijoukot voivat nyt ainakin hetken huokaista helpotuksesta, sillä lautakuntien puolesta opetus niissä saa jatkua. Sivistyslautakunta edellyttää, että kouluissa tehdään vain niiden käyttöä turvaavia toimia, ei peruskorjauksia.

Vilpeilän koulun lakkauttaminen sen sijaan sisältyy yhä suunnitelmaan. Jos toisin ei päätetä, se sulkee ovensa tämän lukuvuoden jälkeen.

– Lakkauttamisen aikataulus on tässä vaiheessa lautakunnan linjaus. Jos kaupunginhallitus ja valtuusto ottavat saman kannan, pitää lakkauttamisesta tehdä erillispäätös, muistuttaa Kangasalan hyvinvointijohtaja Kati Halonen.

Hänen mukaansa muutosesityksiltä ei kuitenkaan vältytty sivistyslautakunnan kokouksessa. Vihreiden Tony Lähde ehdotti ensin, ettei Vilpeilää lakkautettaisi. Kun ehdotusta ei kukaan kannattanut, hän ehdotti lakkautuksen myöhentämistä vuodella. Sekään ei saanut kannatusta.

Elinympäristölautakunta päätyi äänestämään pikkukoulujen kohtalosta. Havisevan koulun jatkopäätös syntyi yksimielisesti äänin 7–0 ja Raikun 4 –3. Keskustan Simo Arra esitti, ettei Vilpeilää lakkautettaisi. Esitys ei saanut kannatusta.

Lakkauttamisen aikataulus on tässä vaiheessa lautakunnan linjaus. Jos kaupunginhallitus ja valtuusto ottavat saman kannan, pitää lakkauttamisesta tehdä erillispäätös .

Kangasalan hyvinvointijohtaja Kati Halonen

Sivistyslautakunta linjasi myös, ettei Kirkkoharjun koulua peruskorjata. Peruskorjauksen sijasta keskusta-alueelle rakennetaan uusi koulu 3.–6.-vuosiluokille, mutta vasta sen jälkeen kun Pikkolan uusi pienten lasten yksikkö varhaiskasvatukselle ja 0.–2.-vuosiluokille on valmistunut.

Työryhmän esityksestä poiketen sivistyslautakunta päätti, että Ruutanaan rakennetaan uusi alakoulu. Sen suunnittelussa tulisi varautua mahdolliseen yläkoulun rakentamiseen, jos sellainen on tarpeen alueen asukasmäärän kasvun vuoksi.

Seuraavaksi Kangasalan päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelmaa käsittelee kaupunginjohtajan esityksestä kaupunginhallitus. Suunnitelma edellyttää vielä myös valtuuston hyväksyntää. Tavoitteena on, että asia käsitellään huhtikuun kokouksessa.

Lue koulujen tukijoukkojen mietteitä päätöksestä.

1 kommentti

  1. Suinulalaisena saa huokaista Havisevan koulun puolesta, mutta tämä tempoilu hämmästyttää. Olisi mielestäni viisasta pitää pienetkin koulut toiminnassa pitkien etäisyyksien kunnassa. Surettaa tuo Vilpeilän koulun kohtalo, koska tietääkseni sillä suunnalla olisi tontteja vapaana. Tuskin löytyy lapsiperheitä kovin paljon muuttamaan alueelle, missä joutuu kaiken aikaa miettimään mihin lapset seuraavana syksynä menevät kouluun. Ei taida olla kunnankaan etu, jos kaikki siirretään suuriin yksiköihin. Vapaus asua myös muualla kuin kuntakeskuksessa pitäisi myös kangasalalaisilla olla.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.