Ensimmäiset abiturientit tutustuivat johtamiseen yrityksissä

0
Fysioterapeutti Katri Kotala (vas.) avasi yrityksensä ovet päivän ajaksi Kangasalan lukion abiturientille Sanni Sirénille Pirkanmaan Nuorkauppakamarin Päivä johtajana -tempauksessa lokakuussa.

Pirkanmaan Nuorkauppakamari tarjosi lokakuussa Kangasalan lukiolaisille työelämätietoutta tietoiskun avulla. Lisäksi yhdeksän abiturienttia pääsi tutustumaan päiväksi yritykseen.
Päivä johtajana -tempaus järjestettiin Kangasalan lukiossa ensimmäistä kertaa.
– Lukio valmistaa jatko-opintoihin. Opinto-ohjaajan näkökulmasta lukion tehtäviin kuuluu myös valmistaa nuoria työelämään. Pirkanmaan nuorkauppakamarin Päivä johtajana -tempaus tarjosi nuorille konkreettisen tavan nähdä työelämää. Työelämätietous on nuorille tärkeää, toteaa Ismo Tahvanainen.
Sanni Sirén toivoi pääsyä Kangasalan FysioPiste Ky:lle, mikä toive toteutuikin.
Yrittäjä Katri Kotala otti Sirénin vastaan ja kuljetti mukanaan asiakastyössä.
– Pystyin aika monipuolisesti välittämään tietoutta alan yrittäjyydestä.

Sanni pääsi seuraamaan asiakastilanteita yrityksen tiloissa, kahdella kotikäynnillä ja uimahallissa.
– Asiakkaissa oli itse maksava sekä vakuutusyhtiön ja Kelan asiakkaita. Asiakkaat olivat erikuntoisia, Kotala luettelee.
– Yllätyin monipuolisesta yrittäjän työpäivästä. Lisäksi pääsin seuraamaan laskutusta ja kirjauksia, mutta suurimman osan ajasta seurasin asiakaspalvelua, Sirén toteaa.
Sirénin mukaan tempaus olisi saanut kestää 2–3 päivää, jotta ammatin eri puolia olisi nähnyt enemmän.
Hän olisi halunnut nähdä vielä lisää eri hoitomuotoja ja erilaisia asiakastilanteita.
Kotala huomauttaa, että fysioterapian alalla valtaosa on yrittäjiä.
Hän itse osti yrityksen viime syksynä ja edellinen yrittäjä on hänen yrityksessään nykyään ammatinharjoittajana.
– Alalla on menossa sukupolvenvaihdos. Alalle aikovia tarvitaan. Mutta heidän on oltava valmiita toimimaan nimenomaan yrittäjinä.
– Kunnallisella puolellakin toki toimii fysioterapeutteja, jotka toteuttavat tutkimuksia, ohjaavat kotiharjoitteita ja vetävät kuntosaliharjoittelua. Mutta lääkärin lähetteellä ei pääse terveyskeskukseen, vaan asiakkaan on hakeuduttava yksityiselle puolelle, Kotala muotoilee.

– Valitsin yrityksen enemmän alan takia kuin johtajuuden. Tässä vaiheessa opintoja minulla on vaihtoehtona hakea yliopistoon. Mutta fysioterapeutin ammattikin kiinnostaa, Sirén pohtii.
Sanni Sirén on omien sanojensa mukaan valmis tekemään paljon opintojen eteen. Hänen kannustajanaan on oma äiti.
Omat vanhemmat eivät ole yrittäjiä, eikä yrittäjän mallia juuri ole lähisuvussa.
– Olen lähtenyt miettimään yrittäjyyttä vaihtoehtona, mutten ole vielä varma asiasta. Lukiossa kuitenkin yrittäjyyttä jo opetetaan, vaikken itse ole tuolle valinnaiselle kurssille osallistunutkaan.
– Yrittäjänä sain Sannin vierailusta uutta intoa omaan arkeeni. Innostuin välittämään paljon tietoa. Yhteistyötä edesauttoi se, että Sirén oli kiinnostunut ja motivoitunut, Kotala muotoilee.
Pirkanmaan Nuorkauppakamarin järjestämän tempauksen tarkoituksena oli saattaa yhteen nuoret ja työelämä.
Nuorilla oli yhden päivän ajan mahdollisuus olla mukana esimerkiksi yritysjohtajan tai yrittäjän arjessa, tutustua toimialaan ja työtehtäviin.
Vuonna 2015 mukana oli kolme erilaista suuntautumisvahtoehtoa: Päivä johtajana, Päivä yrittäjänä sekä Päivä kunnallisvaikuttajana.
Pirkanmaan Nuorkauppakamari yhdisti 32 abiturienttia yhteen paikallisen elinkeinoelämän kanssa Pirkanmaan toiminta-alueella.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.