Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Ensimmäiset turvapaikanhakijat saattavat tulla Kaivantoon jo tänään

Kangasalan kunnanhallitus kokoontuu jo tänä aamuna ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään turvapaikanhakijoiden kauttakulkukeskuksen perustamista Kaivannon sairaalaan.

Uutiset - 18.9.2015 kello 6.00
Jarkko Hakala
Ensimmäiset turvapaikanhakijat saattavat tulla Kaivantoon jo tänään
Kaivannon psykiatrisen sairaalan päärakennuksessa toimii vielä kaksi osastoa. Sairaalakäytöstä poistuneille osastoille saattaa kuitenkin tulla turvapaikanhakijoita hätämajoitukseen jo viikonlopun aikana.

Päätösesityksen mukaan kunta ei näe estettä sille, että Kaivannon sairaalan tyhjiä tiloja vuokrattaisiin määräajaksi keskuksen käyttöön.
– Jos kunta sanoo nyt kyllä, niin sataprosenttisen varmasti Kaivantoon tulee väkeä jo viikonloppuna, sanoo vastaanottokeskusten johtaja Minna Jussila Suomen Punaisen ristin (SPR) Hämeen piiristä.

Kaivannon sairaalan tilat omistaa Pirkanmaan sairaanhoitopiiri. Sairaanhoitopiiri ja SPR ovat tehneet Kaivannon tiloista valmiiksi jo ehdollisen, perjantailta alkavan vuokrasopimuksen, kertoo turvallisuuspäällikkö Anna Tamminen.
Hän koordinoi sairaanhoitopiirissä turvapaikanhakijoiden asioita.
Keskuksen perustamisesta ja ylläpitämisestä vastaisi SPR, ja kaikki sen aiheuttamat kustannukset maksaisi Maahanmuuttovirasto eli valtio. Työntekijöitä SPR:n on tarkoitus hankkia Kangasalta ja sen ympäristöstä.
Ensi vaiheessa Kaivannon tiloja olisi tarkoitus käyttää hätämajoitukseen, ja varsinainen kauttakulkukeskus aloittaisi toimintansa, kun sairaalan toiminta alueella loppuu.
Jussilan mukaan tulevaisuudessa kokonaistilanteeseen vaikuttaisi suuresti Pohjois-Suomeen suunniteltu suuri järjestelykeskus, joka hoitaisi ensitoimia.

Keskuspäätöksen kiirehtimisen syy on Tampereen seudulle saapuneiden turvaa hakevien määrän jyrkkä kasvu. Sen vuoksi Tampereen kaupunkikin pyysi tiistaina Kangasalan kuntaa nopeuttamaan päätöstään Kaivannon tyhjien tilojen käyttämisestä vastaanottokeskuksena.
Tampere on toivonut, että asia käsiteltäisiin Kangasalla nopeutetussa aikataulussa jo ennen viikonloppua.
Lähialueen hätämajoitukseen käytettävissä olevat tilat ovat lopussa, eikä tilanne näytä helpottumisen merkkejä.
– Leirikeskuksiakin on jo otettu käyttöön, ja kaupunki järjestää myös hätämajoitusta. Kaikki olemassa olevat keskukset toimivat hirveillä ylitäyttöprosenteilla, SPR:n Jussila sanoo.
– Tilanne on todella paha. Ei Kaivantokaan pitkälle riitä. Tampereen seudulle saapuu joka yö kymmeniä ihmisiä pohjoisen junalla.
Alustavaa suunnitelmaa kauttakulkukeskuksesta on esitelty kunnanhallitukselle viime viikon alussa ja valtuustolle tämän viikon maanantaina.

Kangasalan kirkonkylän kaakkoispuolella sijaitsevan Kaivannon psykiatrisen sairaalan toimintaa on viime aikoina ajettu alas. Valtaosa sen osastoista on jo tyhjillään ja otettavissa hätämajoituskäyttöön nopeasti.
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on ilmoittanut halustaan vuokrata sairaalatiloja vastaanottokeskukseksi. Se on kuitenkin kertonut ottavansa Kangasalan kunnan mielipiteen huomioon, vaikka laki ei sitä vaadi.
Jos ja kun kunta puoltaa keskuksen tuloa, osa Kaivannon tiloista vuokrataan mahdollisesti jo viikonloppuna, vaikka sairaalassa on vielä toimivia osastoja.
– Kaikki mahdolliset paikat otetaan varmasti käyttöön. Puhetta on ollut aluksi 150–200 ihmisestä, Jussila kertoo.
– Lähtökohtaisesti pyrimme sijoittamaan ihmisiä sillä tavalla, ettei sairaalatoiminta häiriinny.

Kaivantoon suunnitellussa kauttakulkukeskuksessa turvapaikanhakijan olisi tarkoitus olla vain sen aikaa, että poliisi saa rekisteröityä ja puhuteltua hänet ja että tärkeimmät terveystarkastukset saadaan tehtyä.
Kaikki tulijat tarkastetaan muun muassa tartuntatautien varalta.
Jussilan mukaan yksittäinen turvapaikanhakija viettäisi Kaivannossa muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen, jonka jälkeen hän siirtyisi odotusajan keskukseen vartomaan pakolaispäätöstä. Juuri nyt tilanne on kuitekin ruuhkautunut.
– Normaalioloissa kauttakulkukeskukseen siirrytään vasta, kun maahanmuuttovirasto on hoitanut oman puhuttelunsa, mutta enää ei todellakaan olla siinä tilanteessa.
Aikatauluun vaikuttaisi myös turvapaikanhakijan oma tilanne. Esimerkiksi lapsiperheet pyrittäisiin saamaan nopeasti kauttakulkukeskuksesta eteenpäin, koska siellä ei käytäisi koulua.
Tampereen seudulle saapuvat turvapaikanhakijat ovat paenneet useimmiten Irakista tai Syyriasta, ja he tulevat useimmiten pohjoisen Suomen kautta.

SPR kehottaa kauttakulkukeskuksen työpaikoista kiinnostuneita lähettämään sähköisen hakemuksen mahdollisimman pian sen rekrytoinnista vastaavalle asiantuntijalle osoitteeseen rajkumar.sabanadesan@gmail.com.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös