Epäiletkö koronavirustartuntaa? Hoitopolku avautuu kätevästi sähköisen palvelun avulla

0
Sairaanhoitaja Hilu Kares toivoo, että sähköistä koronaoirekyselyä täyttävät lukisivat kysymykset huolellisesti läpi ja perehtyisivät myös linkkien takaa avautuviin tarkennuksiin. Kangasalla kolmen hoitajan tiimi selvittelee Omaolon kautta tulleita tartuntaepäilyjä reilun sadan tapauksen viikkotahdilla.
Sairaanhoitaja Hilu Kares toivoo, että sähköistä koronaoirekyselyä täyttävät lukisivat kysymykset huolellisesti läpi ja perehtyisivät myös linkkien takaa avautuviin tarkennuksiin. Kangasalla kolmen hoitajan tiimi selvittelee Omaolon kautta tulleita tartuntaepäilyjä reilun sadan tapauksen viikkotahdilla.

Jos epäilet koronavirustartuntaa ja mietit hoidontarvettasi, niin kirjaudu verkkopankkitunnuksillasi sisään Omaolo-palveluun. Vaikka palvelu on valtakunnallinen, asiasi ohjautuu tarvittaessa paikallisten ammattilaisten hoidettavaksi.  

Kangasalan terveyskeskuksessa työskentelee arkisin kolme sairaanhoitajaa, jotka keskittyvät koronaoireisten neuvomiseen joko kirjallisesti tai puhelimitse. Tarvittaessa he voivat varata ajan näytteenottoon ja ohjata kiireelliset tapaukset hengitystieinfektiovastaanotolle, jossa työskentelee lääkäri–hoitaja-työpari. 

Kaikki hengitystieinfektioiset pyritään ensisijaisesti hoitamaan hengitystieinfektiovastaanotolla. Jos ajat loppuvat, ohjataan kaikkein kiireisimmät päivystykseen.  

– Tuolloin meidän tulee tarkasti ohjeistaa sekä asiakasta että henkilökuntaa. Koronaoireiset asiakkaat pitää päivystyksessäkin ”eristää” muista. On ensiarvoisen tärkeää, että oireisena ei vain kävellä ovesta sisään, kertoo sairaanhoitaja Hilu Kares, joka kuuluu Omaolo-kehitysprojektiryhmään.

Palvelussa ei voi asioida toisen nimissä

Omaolo.fin koronavirustaudin oirearvio on toteutettu yhteistyössä DigiFinland Oy:n, Kustannus Oy Duodecimin ja THL:n kanssa. Omaolo-palvelun sovelluskehittäjä- ja analytiikkakumppanina toimivat Solita Oy ja Mediconsult Oy.

Omaoloon kannattaa käydä tutustumassa, vaikkei kärsisikään koronalle tyypillisistä oireista. Kirjautuminen on tarpeen vasta sitten, kun haluaa vastauksistaan ammattilaisten arvion. 

Omaolossa voi hoitaa vain omia asioitaan. Palvelu ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille.

Malta, vastaus tulee kyllä

Hilu Kares suosittelee Omaolon käyttöä, jos omat oireet yhtään askarruttavat tai jos epäilee altistuneensa virukselle. Lievimmissä tapauksissa palvelun robotti antaa kotihoito-ohjeet ja neuvoo, miten toimia oireiden pahentumisen ja pitkittymisen suhteen. 

– Kiireisissä tapauksissa vastauksen saa ammattilaiselta jo kahden tunnin kuluessa. Tähän mennessä olemme pystyneet arkisin vastaamaan toimenpiteitä vaativiin yhteydenottoihin joko puhelimitse tai sähköisesti saman päivän aikana, Kares kertoo. 

Terveyskeskuksesta myös toivotaan, että Omaolon kautta oirearvionsa lähettäneet eivät ruuhkauttaisi koronapuhelinta soitoillaan.

Palvelun tarkoituksena on helpottaa ja nopeuttaa koronatartuntaepäilyjen selvittämistä. Kareksen mukaan se edellyttää, että asiakkaat luottavat asiansa päätyvän käsittelyyn yhdellä sähköisellä yhteydenotolla. 

– Lomakkeen täyttämisen jälkeen kannattaa seurata Omaoloa vastausviestin varalta. Myös puhelin kannattaa pitää lähettyvillä ja äänellisellä, jottei hoitajilta kulu aikaa asiakkaiden tavoitteluun, Kares painottaa. 

Terveyskeskuksesta myös toivotaan, että Omaolon kautta oirearvionsa lähettäneet eivät ruuhkauttaisi koronapuhelinta soitoillaan. Vaikka olo tuntuisi kohtalaiselta, kannattaa pysytellä varmuuden vuoksi kotioloissa odottamassa vastausta. 

– On käynyt niin, että Oirearvionsa lähettänyt soittaa myös koronapuhelimeen. Silloin samaa asiaa hoitaa kaksi työntekijää samanaikaisesti, kunnes huomataan sen olevan jo vireillä. Päällekkäiseen työhön käytetty aika on pois toisilta avuntarvitsijoilta. 

Kysymykset kannattaa lukea tarkasti

Sähköinen asiointi jouduttaa hoitotarpeen arviointia, kunhan vastaaja on lukenut kysymykset lisäohjeineen huolellisesti ennen vastaamista. Jos ei esimerkiksi tiedä, mitä karanteeni tarkoittaa, kannattaa linkin takaa avautuva selostus lukea läpi. 

– Myös vapaamuotoinen osuus kannattaa täyttää. Tarvittaessa esitämme tarkentavia kysymyksiä puhelimitse. Tilanteeseen perehtynyt hoitaja tekee arvionsa vastausten perusteella ja käsittelee asian loppuun ennen työvuoronsa päättymistä. 

Omaolon rinnalla arviointitiimiläisillä on avoinna potilastietojärjestelmä, mikä helpottaa ajanvarausten tekemistä.  

– Alussa varattuja aikoja jäi käyttämättä, kun ihmisille ei jäänyt riittävästi reagointiaikaa. Osa ei myöskään huomannut ajanvarausviestiä Omaolosta. Nyt tietoajanvarauksesta lähetetään myös tekstiviestinä asiakkaalle, Kares kertoo. 

Koronanäytteenotto on siirretty sisätiloihin. Näytteenottotiloihin kuljetaan terveyskeskuksen Lahdentien puoleisessa päädyssä sijaitsevaa ajoväylää pitkin.
Koronanäytteenotto on siirretty sisätiloihin. Näytteenottotiloihin kuljetaan terveyskeskuksen Lahdentien puoleisessa päädyssä sijaitsevaa ajoväylää pitkin.

Juttuun on korjattu to 15.10. klo 16.07 Omaolon toteutuksesta vastaavista tahoista.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.