Epävarmuudesta tuli tavallista arkea

0
Pasi Sieranojan mukaan työtilanteen ennakoimattomuuteen sopeutuu pakon edessä. Kun rahat ovat vähissä, täytyy tehdä myös valintoja. – Totta kai lomamatkalle olisi hienoa päästä, mutta meille on tärkeämpää, että lapsilla on polkupyörät ja hiihtosukset.

Pätkätyö voi olla askel kohti vakituista työsuhdetta, mutta siitä saattaa tulla myös pysyvä työnteon muoto. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan määräaikaisten työsuhteiden osuus pysyi vuonna 2015 ennallaan edelliseen vuoteen verrattuna.

Määräaikaisuus on yleisempää naisilla, joista noin 18 prosenttia työskenteli määräaikaisessa työsuhteessa viime vuonna.

Pasi Sieranojan perheessä pätkätöistä on tullut normaalia elämää.

– Puolisoni oli kahdeksan vuotta kotona lasten kanssa. Totta kai sellaisen tauon jälkeen on vaikea työllistyä, mutta tilanne helpotti hieman, kun vaimoni pääsi TE-keskuksen henkilökohtaisen palvelun piiriin.

Sieranojan puoliso pääsi kiinni työelämään työkokeilun kautta. Epävarmuus toimeentulosta ei kuitenkaan poistunut.

– Kaikki tarjotut työt ovat olleet määräaikaisia. Niiden pituus vaihtelee muutamasta päivästä pariin viikkoon.

Sieranoja työskentelee metallialalla vakituisessa työsuhteessa. Pariskunnan yhteiset ansiot riittävät välttämättömään mutta eivät juuri muuhun. Autosta oli luovuttava, sillä rahat eivät yksinkertaisesti riittäneet.

Hankalinta on kuitenkin epävarmuus.

– Kun ei voi tietää, koska puhelu tulee. Ja joka päivälle pitäisi olla päivähoito nuorimmalle lapselle sen vuoksi, että saatetaan soittaa. Ei sekään tunnu järkevältä. Se on aivan mahdotonta. Se muuttuu arjeksi, ikävä kyllä.

Sieranoja korostaa kuitenkin, ettei työ merkitse ainoastaan taloudellista turvaa ja rahan tuomia mahdollisuuksia.

– Jo se että pääsee osaksi erilaista yhteisöä, parantaa elämänlaatua huomattavasti, kun ei pyöri ainoastaan kotiympyröissä. Tulee uusia ihmiskontakteja. Se vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin aivan järjettömän paljon.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.