Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Glögi & piparitarjoilu 16.11.Glögi & piparitarjoilu 16.11.

Erotatko valheen faktasta?

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 22.11.2017 kello 8.00

Valheellisen tiedon levittäminen täysin uskottavan näköisessä formaatissa on nykyisin helpompaa kuin koskaan. Kuka tahansa voi perustaa ilmaiseksi sähköisen alustan ja hankkia sille suuren yleisön.

Tämä luo mahdolli­suuksia moniääniseen keskusteluun, mutta samanaikaisesti se jättää vastuun faktan erottamisesta fiktiosta lukijalle.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

Perinteisessä mediassa on useita käsiä, joiden läpi tieto kulkee. Viimeisen tarkastuksen tekee yleisö. Yksi valemedian keskeisiä tunnusmerkkejä on, että se ei koskaan korjaa virheitään. Journalistin ohjeisiin sitoutuneelle medialle virheiden tunnustaminen ja korjaaminen on itsestään­selvyys.

Medialiitto julkaisi hiljattain valeuutisia koskevan tutkimuksen. Tutkimukseen vastanneista 43 prosenttia kertoi törmänneensä verkossa viikoittain uutisiin, jotka eivät ole täysin totuudenmukaisia. Suoranaisiin valheisiin törmäsi viikoittain 29 prosenttia vastaajista.

Tutkimuksen ehdottomasti tärkein yksityiskohta on, että nuoremmat ikäluokat havaitsevat ei-tosia uutisia selvästi useammin kuin vanhemmat. Heillä on luonnostaan parempi medialukutaito, ja he osaavat tarkastella asioita kriittisesti. Nuorissa on toivoa!

Kangasalan Sanomat vieraili hiljattain Kangasalan lukiolla Faktana, kiitos -toimittajavierailulla. Sen tarkoituksena on opastaa nuoria erottamaan, miten faktan erottaa fiktiosta.

Medialiiton tutkimus herät­tää ajatuksen siitä, että samanlainen kiertue pitäisi ehdottomasti järjestää myös vanhemmille ikäluokille. Heille on vaikeampaa loikata selkeästi hahmotettavasta printtimediasta loputtomaan, sähköiseen uutisvirtaan.

Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös