Esimerkiksi kansanedustaja

0

Poliittinen vastuunkanto on suomalaisessa politiikassa aivan oma lukunsa. Muualla maailmassa mokien jälkeen erotaan, meillä karistetaan hilseet olkapäiltä ja jatketaan puhtaalta pöydältä.
Kun poliitikko – esimerkiksi kansanedustaja –  avaa julkisesti suunsa, kuvittelisi, että hän vastaa sanoistaan – myös silloin kun päästöt menevät sammakoinnin puolelle.
Mutta mitä vielä. Syy on aina kuulijoissa. He ovat ymmärtäneet poliitikon viestin väärin ja ovat sitä yleensä vielä pahantahtoisesti vääristelleet.

– Oikeusmurha, uhoavat poliitikon hengenheimolaiset ja aloittavat ripityksen. Vastalauseiden äänekäs vaientaminen on vanha keino, sillä kaikki politiikassa toimivat tietävät, että hyökkäys on paras puolustus.
Mitä rajummin vastapuolta runtataan viestin väärästä tulkinnasta sitä suuremman nosteen oma agenda saa. Sen rinnalla oman ryhmän mahdollisesti langettama pieni käytösrangaistus on pikkujuttu.

Likimain sääntö oman asian ja ajatusmaailman lanseeramisessa on se, että poliitikko sanoo olevansa isänmaan asialla. Se jää avoimeksi, millä valtuuksilla tämä valtakirja on omittu, kun se maallikosta kuuluu kaikille suomalaisille ikään, säätyyn, sukupuoleen, uskontoon ja ihonväriin katsomatta.

Selitys on yksinkertainen. Poliitikon mielestä hänen isänmaallisuutensa on arvokkaampaa ja parempaa kuin toisten isänmaallisuus.
Ja koska näin on, se oikeuttaa hänet pitämään ääntä ja kyseenalaistamaan muiden isänmaa-käsitykset ja isänmaalliset arvot. Eikä vain kyseenalaistamaan, vaan tarpeen tullen myös kumoamaan ne omiksi.

Olisiko meidänkin poliitittisessa kulttuurissamme jo aika pohtia vastuuta ja vastuun kantamista uudesta, laveammasta näkökulmasta?
Sellaisesta, jossa vastalauseet kestetään niiden esittäjiä syyllistämättä ja heidän esityksiään jyräämättä. Sellaisesta, jossa sanoja seuraa lähtö, jos tulee ammutuksi yli maalin.
Kävisi malliksi kansanedustajallekin.

P.S. Kiitokset 29 vuodesta. Päällekirjoittajan on aika vetäytyä. Hyvästi!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.