Geneettisiä sukututkimuksia on helppo teettää, mutta tuloksia vaikea tulkita

0
Sukututkimuskouluttaja Riikka Piironen löysi yllätyksekseen sukujuurensa Kangasalan Ohtolan kylästä Mattilan tilalta.
Sukututkimuskouluttaja Riikka Piironen löysi yllätyksekseen sukujuurensa Kangasalan Ohtolan kylästä Mattilan tilalta.

Geneettinen sukututkimus tuli yksityisten harrastajien saataville 2000-luvulla kaupallisen DNA-testauksen muodossa. Geneettinen sukututkimus on herättänyt harrastajissa suurta kiinnostusta alusta alkaen.

Tällä hetkellä saatavilla on kolmenlaisia testipaketteja: Y-DNA, jolla etsitään suvun isälinjaa, mitokondriotesti eli mtDNA, jolla etsitään äitilinjaa ja autosomaalisen DNA:n tutkimus eli ns. serkkutesti. Testipaketit ovat hintaluokaltaan noin kuudestakymmenestä eurosta ylöspäin.

Äiti- ja isälinjatesteillä pyritään selvittämään suvun syviä juuria ja varhaisia liikkeitä. Esivanhempien tuloreitit pyritään sijoittamaan kartalle DNA:sta löytyneiden mutaatioiden perusteella.

DNA-tuloksia verrataan eri alueiden hautalöydöistä saatuun muinais-DNA-tuloksiin ja muiden testattujen henkilöiden DNA-tuloksiin sekä heidän ilmoittamaansa tietoon varhaisimman esivanhemman asuinalueesta.

Serkkutesti on testipaketeista selvästi suosituin. Sillä pyritään selvittämään lähisukulaisuussuhteita vertaamalla DNA:ta toisen henkilön DNA:han.

Testi on helppo tilata ja tehdä toimittamalla poskisolunäyte ohjeiden mukaan laboratorioon. Vaikein osuus on testitulosten tulkitseminen.

Testeistä suosituimman serkkutestin tuloksista löytyy yhtäläistä DNA:ta omaavia henkilöitä yleensä tuhansista kymmeniin tuhansiin testin teettänyttä henkilöä.

Testien luotettavuus on hyvä, mutta tulosten tulkitseminen on haastavaa, koska perimään liittyy aina tiettyä sattumanvaraisuutta. Jotta tuloksista olisi hyötyä, ne vaativat seulomista ja dokumentteihin pohjautuvaa selvitystyötä eli sukututkimusta.

Lähde: Riikka Piironen, sukututkimuskouluttaja

Lue myös: Sukututkimuskouluttajan mukaan entistä nuoremmat etsivät juuriaan – ”Ihmisillä on tarve kuulua johonkin”

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.