Gospelkonsertti soi äitienpäivänä verkossa ja kerää rahaa hyväntekeväisyyteen

0
Pekka Simojoki on ahertanut kevättöissä kotinsa pihamaalla Kangasalla. Sunnuntaina hän esiintyy verkossa lähetettävässä konsertissa yhdessä muiden gospelmuusikoiden kanssa. Kuva: Marja Aaltio

Suomalaiset gospelartistit esiintyvät yhteisessä verkkokonsertissa äitienpäivänä. Mukana olevat muusikot soittavat ja laulavat kotipaikkakunnillaan, ja konsertti striimataan yleisölle. Osa esityksistä on suoria, osa on tallennettu etukäteen.

Kangasalla asuva Pekka Simojoki on myös mukana konsertissa.

– Me elämme niin kummallisia aikoja, että eihän tässä voi kotona vain peukaloita pyöritellä. Tällainen yhteinen konsertti on hieno idea ja mielelläni olen siinä mukana. Uskon, että se voi olla suureksi rohkaisuksi meille kaikille, jotka joudumme tänään piiloutumaan neljän seinän sisälle, toteaa Simojoki.

Konsertin takana on Anna-Mari Kaskisen korona-ajasta kertova runo, jonka Pekka Simojoki sävelsi ja Lasse Heikkilö sovitti.

Korona-runosta lauluksi

Ohjelmatoimisto Kristallin muusikot pohtivat etäpalaverissa, mitä he voisivat tehdä, kun korona tyhjensi kalenterit. Lauri Tähkän alullepanema Toivon kärki –kappale ja sen video innoitti heidät pohtimaan ajatusta omasta videosta.

Lasse Heikkilä tarjosi Anna-Mari Kaskisen korona-runoa yhteisen kappaleen pohjaksi ja muut innostuivat ajatuksesta. Myös Kaskinen innostui, kun Simojoki soitti hänelle.

– Vaikein tehtävä oli saada runoilija kiinni, Simojoki muistelee.

Kaskista ei tarvinnut puhua ympäri, hän suostui saman tien.

– Olin seurannut, miten maailmalla on korona-aikana tehty maratonkonserttia ja yhteisvideoita. Mielessäni oli ajatus, voisimmeko me gospelmusiikin puolella tehdä jotain vastaavaa. Sitten Pekka Simojoki soitti ja ehdotti samaa, kertoo Kaskinen.

Luo rakkaittemme, jos pääse emme, niin toivon lintu lentää pelon taa.

ANNA-MARI KASKINEN,
SANOITUS TOIVON LINTU -KAPPALEESEEN

Kaskinen oli tehnyt runon nimeltä Uudenmaan rajalla. Hän kirjoitti sen, kun rajat suljettiin ja hänen 86-vuotias äitinsä jäi rajan taakse. Runo kertoo pienestä västäräkistä, joka lentää kaikkien rajojen yli. Uusi laulu päätettiin tehdä runon pohjalta ja synty kappale nimeltä Toivon lintu. Simojoki oli luonteva valinta kappaleen säveltäjäksi, sillä hän on tehnyt paljon yhteistyötä Anna-Mari Kaskisen kanssa.

Laulu ja video syntyivät nopeasti, vain parissa viikossa. Kaskinen muutti tekstin rytmiseksi, Simojoki sävelsi ja Heikkilä sovitti. Heikkilä jakoi sovitukset muusikoille ja antoi ohjeeksi, että soittakaa, laulajaa ja tallentakaa.

Valmis video ladattiin Ohjelmatoimisto Kristallin Youtube-kanavalle vapunaattona. Reilussa viikossa sitä on katsottu yli 45 000 kertaa.

Konserttiajatus heräsi samalla kun laulua tehtiin. Vaikka aikaa toteutukselle oli vähän, päättivät muusikot yrittää. Sekin kannusti konserttiin, että videon verkossa katsoneilta tuli hyvää palautetta ja kiitosta.

Suoratoistokonserttien suosio yllätti

Simojoella on jo koronan ajalta kokemusta suoratoistokonserteista. Hän tunnustaa olevansa vanhan liiton miehiä ja haluavansa olla kontaktissa yleisöön konsertin aikana. Suoratoistokonsertit ja etenkin niiden suosio ovat yllättäneet hänet. Esimerkiksi Kangasalan kirkosta lähetettyä Majataloiltaa seurasi reaaliaikaisesti tuhat katsojaa ja kaikkiaan editoimattomalla versiolla oli 10 000 latausta.

Toivon säteitä –verkkokonsertti striimataan verkossa äitienpäivänä eli sunnuntaina. Konsertin tuotosta ohjataan osa Kotimaanavun hätäapurahastoon. Rahastosta avustetaan seurakuntien hakemusten perusteella katastrofin tai muun yllättävän tilanteen vuoksi hätään joutuneita ihmisiä, kuten tulipalossa kotinsa menettäneitä perheitä. Apu toimitetaan perille Suomen evankelis-luterilaisten seurakuntien diakoniatyön kautta.

Mukana konsertissa ovat Pekka Simojoen lisäksi Jaakko Löytty, Petri Laaksonen, Jippu, Exit, Gospel Power, Pekka Laukkarinen, Make Perttilä, Olli Helenius ja Eve&Ossi.

Jokaiselta artistilta kuullaan konsertissa muutama laulu. Mukana on myös runoilija ja lauluntekijä Anna-Mari Kaskinen. Hän lausuu illan aikana runojaan, jotka ovat syntyneet poikkeustilan aikana.

Toivon säteitä -konsertti sunnuntaina 10.5. kello 18.00.  Verkossa striimattavan konsertin liput löytyvät Tiketistä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.