Koti Uutiset Haaviston veljeksille Kangasalan yrittäjäpalkinto

  Haaviston veljeksille Kangasalan yrittäjäpalkinto

  0
  Jari ja Jussi Haavisto palkittiin Kangasalan Vuoden yrittäjinä.

  Maarakennus T. Haavisto Oy:n omistavat veljekset, Jussi ja Jari Haavisto, on palkittu Kangasalan Vuoden yrittäjä -palkinnolla. Palkinto jaettiin lauantai-iltana Kangasala-talossa järjestetyssä yrittäjäjuhlassa.

  Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajan Eevaliisa Pentin mukaan Kangasalla tarvitaan myös työllistävää yrittäjyyttä ja valmiutta kehittää yrityksen toimintaa.

  − Onnistuneet sukupolvenvaihdokset tai muu toiminnan jatkuminen ovat tärkeitä.

  Ylöjärveläisen maanviljelijän Toivo Haaviston yrittäjäpolku alkoi hahmottua 1960-luvulla, kun hän hankki käyttöönsä leikkuupuimurin ja pui sillä myös muiden viljelijöiden peltoja.

  Ensimmäisen kerran Haavisto merkittiin urakoitsijana maistraatin rekisteriin vuonna 1969. Ensimmäinen talvi meni lähinnä Tampereen sähkölaitoksen pihaa auratessa ja vähäisissä kaapelinkaivuutöissä.

  Siitä alkoi kuitenkin määrätietoinen kasvu. Vuonna 1975 yritykselle valmistuivat toimitilat Tampereen Leinolaan. Elinkeinoilmoitus Maarakennus T. Haavisto kommandiittiyhtiöstä jätettiin maaliskuussa 1979.

  Vuonna 1999 yhtiömuoto muutettiin osakeyhtiöksi, ja osakkaina oli koko Haaviston perhe: Toivo-isä, Raili-äiti sekä pojat Jussi, Jari ja Kimmo.

  Nykyisin Jussi on yrityksen toimitusjohtaja ja Jari hallituksen puheenjohtaja. Käytännössä Jussi hoitaa yrityksen asiakassuhteita, Jari huolehtii koneista, niiden kunnosta ja liikkumisesta eripuolilla Tampereen seutua.

  − On mukava olla mukana perheiden pesänrakennusvaiheessa. Lapsetkin jo huutavat ovelta, että Jussi tulee.

  Jussi Haavisto kokee olevansa omimmillaan asiakkaiden kanssa. Hän on antanut omat kasvonsa koko firman käyttöön, vaikka tietää siihen liittyvän riskin. Toimitusjohtajan pahin painajaisuni on täysin pieleen laskettu iso urakka.

  − Tällä toimialalla, jossa katteet ovat pienet, se voi viedä koko yrityksen alta. Näitä tapauksia on nähty!

  Maarakennus T. Haavisto on perheyritys. Yli 70-vuotias Toivo sai juuri valmiiksi viimeisimmän projektinsa, hallilaajennuksen Tampereen Myllypuroon. Hän käy myös viikoittain Haaviston halleilla Kangasalla yhdessä vaimonsa kanssa.

  Jussi Haavisto on noudattanut äitinsä ohjetta tuoda oma puoliso yritykseen töihin. Saija Haavisto vastaa nykyisin taloushallinnosta ja joutuu luonnollisesti vastailemaan toimitusjohtajamiehensä kysymyksiin myös virka-ajan ulkopuolella.

  Jussi Haavisto on järjestelyyn enemmän kuin tyytyväinen. Määrätietoinen taloushallinto nykyaikaisin menetelmin on tuonut koko toimintaan kaivattua jämäkkyyttä.

  − Ennen meillä kirjattiin asiat ruutuvihkoon. Minusta se oli selkeä systeemi, mutta Saija ei sitä enää hyväksynyt.

  Toimitusjohtajan vastuu yrityksessä ulottuu kaikkialle. Haavisto on julkisestikin kritisoinut sääntö-Suomen järjetöntä byrokratiaviidakkoa.

  Yrityksessä on kaksi henkilöä hoitamassa toimistotöitä ja näistä toisen aika kuluu isolta osin erilaisten lippujen ja lappujen täyttämiseen.

  − Teemme säännöllisesti esimerkiksi veronumerotilityksen. Se on yrittäjältä suoraan valtion hyväksi tehtävää työtä.

  Tänä vuonna Haaviston liikevaihto on noin 6,5 miljoonaa euroa. Tulosta tuolla liikevaihdolla saadaan aikaan noin 300 000 euroa. Se on hyvä suoritus tänä aikana ja toimialalla, jota taantuma heiluttaa herkästi.

  Haaviston liiketoiminta muodostuu kahdesta erilaisesta kokonaisuudesta, maanrakennuksesta ja saneerauspurkamisesta. He ovat saaneet tehtäväkseen isoja kohteita mutta edelleen Haavisto kaivaa ihan tavalliselle omakotitalorakentajallekin.

  Isoista kohteista on tällä hetkellä meneillään Hatanpään sairaalan korjausurakka. Se on kohteena erityisen mielenkiintoinen ja vaativa.

  − Teemme purkutöitä tilassa, jossa seinän takana leikataan ihmistä. Se vaatii meiltä juuri oikeanlaisia toimintatapoja ja laitteita, ennen kaikkea pölyn ja melun hallintaa.

  Tällä hetkellä Haavisto työllistää neljäkymmentä omaa työtekijää sekä kymmenkunta vakituista alaurakoitsijaa.

  Haaviston veljekset ovat rakentaneet Kangasalle myös toimitiloja, joissa toimii kaikkiaan 30 yritystä ja ammatinharjoittajaa.

  Lisäksi Leinolassa lapsuutensa viettäneet veljekset ovat perustaneet muutaman muun Leinolan pojan kanssa asuntorakentamiseen keskittyvä Leike Oy:n. Yhtiöllä on työn alla 38 paritaloasuntoa Tampereen Vuoreksessa.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän