Hallitusohjelma varjosti valmistujaisia

0
Kangasalta valmistui ammattiin liki 90 opiskelijaa. Onnitteluvuorossa elintarvikealan leipomo-kondiittori -linja. Todistukset jakoivat koulutuspäällikkö Ari Holsti ja kondiittorimestari Reijo Heinonen. Ensimmäisenä todistuksensa sai Safija Chabbi.

Koulutuspäällikkö Ari Holsti korosti ammattikoulutuksen merkitystä Tredun Kangasalan toimipisteen kevät- ja valmistujaisjuhlassa perjantaina Huutijärvellä.
Koulutuksen tavoitteet kasvavat, sillä ammatit muuttuvat ja koulutustarpeet muutoksen myötä.
– Kukaan meistä ei tiedä, mitä ammatteja 20 vuoden päästä tarvitaan.

Uusi hallitusohjelma uhkaa ammattiopetusta 190 miljoonan leikkauksilla, mikä veti Holstin juhlasta huolimatta vakavaksi.
Hän totesi, että opetus kärsii, sillä leikkaukset edellyttävät toiminnan tehostamista ja sopeuttamista. Myös opiskelijan vastuu opinnoistaan kasvaa.
Holsti harmitteli myös sitä, että Kangasalan uudesta oppilaitoksesta ei ole vielä tehty aloituspäätöstä. Seinät eivät tee koulua, mutta uudet tilat parantaisivat hänestä koulun vetovoimaa.
– Olosuhteet vaikuttavat opiskelun laatuun sekä oppilaiden viihtyisyyteen ja turvallisuuteen.

Valmistujaisten juhlapuheen pitänyt koulun oma kasvatti Heikki Ahopelto tunnusti ensisanoikseen arvostelleensa aikanaan talon opetusta, mutta vanhemmiten huomanneensa, että aivan turhaan. Oppi oli hyvää ja sitä sai riittävästi.
Hän muistutti yleisöä kuitenkin siitä, että jokainen oppilas on arvokas, edistymisessään omanlaisensa ja sellaisena arvioitava.

Pieteettisiä neuvoja keittiömestari ei lähtenyt vastavalmistuneille jakamaan, hyväksi havaitsemiaan periaatteita kyllä jokusen.
Niistä päällimmäinen on pyrkimys hyvinvointiin. Siihen, että on hyvä ihmisenä, hyvä valitsemassaan työssä ja avoin uusille asioille.
– Aina voi oppia uutta. Minäkin opin laittamaan ruokaa, mikä oli yllätys itsellenikin.
Rahallinen menestys ei ole hyvinvoinnin edellytys, ainoastaan elämän lisämauste.

Ahopellon toinen teesi on rohkeus tarttua haasteisiin.
– Menestys sinällään ei ole tärkeätä. Älä vertaa itseäsi toisiin äläkä ole itsellesi liian ankara. Kaikilla on oikeus yrittää uudelleen.
Hän muistutti myös, että aika on rajallinen. Kaikkea ei pidä upottaa työhön, mutta vapaankin suhteen kannattaa tuntea vastuunsa.
– 15 vuotta sitten halusin oppia soittamaan kitaraa. En osaa vieläkään, koska en löytänyt aikaa sen opiskeluun, hän harmitteli.
 Sosiaalinen media on nyt ajan henki, mutta samalla järkevän ajankäytön uhka. Vankila, joka vie aikaa muulta.
– Tunti vähemmän somea päivässä tekee jokaisesta vaikka kitaransoittajan. Liveakti voittaa aina virtuaaliaktin!

 

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.