”Halusimme perinteisen saunan veden kantamisineen ja lämmittämisineen” – Kangasalla kaava-alueellekin voi rakentaa pihasaunan

0
Minna ja Tero Ehrolan pihasauna sijaitsee talon takapihalla aivan metsän reunassa. Lukkolan alueella kaikkien rakennusten tulee sulautua ympäröivään luontoon mahdollisimman hyvin.

Minna ja Tero Ehrola ovat jo ehtineet ottaa muutamat löylyt upouudessa pihasaunassaan.

 

Vanhan ajan puusauna sijaitsee Pikonlinnassa, Lukkolan omakotitaloalueella asuvien Ehroloiden takapihalla.

 

– Idea lähti siitä, että emme saaneet sisälle puusaunaa. Meillä on kyllä sähkösauna, pariskunta kertoo.

Ehroloiden talo valmistui Lukkolan alueelle tammikuussa 2015. Alueen rakentamistapaohjeessa mainittu pihasaunan mahdollisuus kiehtoi, joten pariskunta jätti päärakennuksen ja autotallin rakentamisvaiheessa rakennusoikeutta jäljelle.

– Selosteessa luki, että sauna tulisi sijoittaa autokatoksen yhteyteen. Kävin kysymässä kaupungilta, eikö saunaa voisi tehdä muualle. Sieltä sanottiin, että totta kai, kunhan on rakennusoikeutta, Tero Ehrola kertoo.

Kangasalan kaupungin kaavoitusarkkitehti Markku Lahtinen kertoo, että kaupunki pyrkii mahdollistamaan pihasaunojen rakentamisen kaavoitetuilla omakotitaloalueilla.

– Ne eivät vain ole kovin yleisiä, hän harmittelee.

Ehroloiden projektissa tuli ottaa huomioon muutamia asioita.

Sauna täytyi rakentaa riittävälle etäisyydelle naapuritontista ja oman tontin muista rakennuksista rakentamistapaohjeessa annettujen paloturvallisuusmääräysten mukaan. Saunan piti myös olla niin sanottu tavallinen sauna.

– Savusaunaa ei saa rakentaa, Tero Ehrola kertoo.

Vesihuollon piirissä olevien alueiden kiinteistöihin on mahdollista saada vesi ja viemäri.Ehroloiden 10 neliömetrin kokoiseen saunaan vesi kannetaan kuitenkin sisältä tai ulkona olevasta vesipisteestä.

– Halusimme perinteisen saunan veden kantamisineen ja lämmittämisineen. Pihasaunassa emme kaipaa suihkua ja viemäriratkaisua vaikka siihen olisi ollut mahdollisuuskin, pariskunta kertoo.

Tero Ehrola on työskennellyt kirvesmiehenä 30 vuotta, joten saunan toteuttamiseen ei tarvittu ulkopuolista työvoimaa.

Omasta tyylistään varma pariskunta myös suunnitteli rakennuksen itse, kuten tontin muutkin rakennukset.

– Taloa ja saunaa oli helppo tehdä, kun minä suunnittelin ja Tero toteutti, Minna Ehrola naurahtaa.

Pikonlinnan rakentamistapaohje kehottaa luonnonläheisyyden säilyttämiseen. Siksi saunan rakennusmateriaaleja valitessa piti huomioida niiden soveltuminen luontoon.

Markku Lahtinen kertoo, että kaupunki kannustaa pihasaunan hankintaa.

Saunan sijoittamisesta erilliseen rakennukseen voi olla useita hyötyjä.Hieman isompi saunamökki voi toimia tarvittaessa vierashuoneena. Lisäksi asumismukavuus voi parantua.

– Pihasaunan ansiosta saunan kuumentava vaikutus jää asunnosta pois, Lahtinen toteaa.

 

Talo ja mökki samassa paketissa

 

Minna ja Tero Ehrola ovat kerran aikaisemmin rakentaneet kesämökin.

Pikonlinnan luonnon ja nyt kotipihaan, kuin pisteenä i:n päälle, valmistuneen puusaunan ansiosta he eivät enää kaipaa erillistä vapaa-ajanasuntoa.

Mökkitunnelmaan pääsee halutessaan kotona, mökkimatkoihin käytettävän ajan voi käyttää hyödyllisemmin, eikä huolehdittavana ole useaa kiinteistöä.

Pikonlinnan metsäinen luonto ja kivenheiton päässä oleva Vesijärvi tarjoavat hyvät puitteet Ehroloiden harrastuksille, kuten marjastukselle ja kalastukselle.

Lukkolan alueen väljä kaavoitus ja tontin rajoittuminen metsään sekä puistokaistaleeseen pitävät alueen myös tulevaisuudessa rauhallisena.

– Mikään ei häiritse, vaikka alue olisi valmiskin, Tero Ehrola toteaa tyytyväisenä.

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.