Koti Pääkirjoitus Hankinnoissa ei saa syrjiä omia yrittäjiä

  Hankinnoissa ei saa syrjiä omia yrittäjiä

  0

  K untienhankintoja ohjaava tavaroiden ja palveluiden hankintalaki ja varsinkin sen soveltaminen jättää liian usein paikallisia palvelujentuottajia nuolemaan näppejään.

  Monet paikalliset yrittäjät ja yritykset ovat niin pieniä, etteivät heidän tarjouksensa ja arvioidut toimitusedellytykset täytä hankkinnoista päättävien mielestä asetettuja ehtoja.

  Tämän ovat saaneet kokea karvaasti monet yrittäjät kautta maan, eikä Kangasala ole poikkeus. Suuret valtakunnalliset yritykset vievät paikallisilta palvelujentuottajilta leivän nenän edestä.

  Kuntien hankintoja tekevien virkamiesten pitää tietysti noudattaa lakia ja pyrkiä hankinnoissa ostamaan laatua mahdollisimman halvalla. Se on veronmaksajien etu.

  Hinta onkin helppo tapa laittaa tarjoukset järjestykseen esimerkiksi vessapaperihankinnoissa. Mutta ei varmasti ihan kaikessa, eikä varsinkaan silloin, jos hankintaehdot asetetaan liian ahtaiksi.

  On vaikeaa ymmärtää, että kunnan ja kuntalaisten näkökulmasta on oikein näivettää tai hankaloittaa paikallista elinkeinotoimintaa.

  Kunta ja sen monet laitokset ovat suuria ostajia, jotka saavat rahansa kuntalaisilta. Jos veroeurot ohjataan hankinnoilla pääsääntöisesti kunnan ulkopuolelle, niin järkevästä toiminnasta ei voi olla enää kysymys.

  Paikallisia hankintoja pitäisi perustella sillä, että niillä pidetään yllä paikkakunnan hyvinvointia. Tämä pätee yhtä hyvin kuntaan kuin sen asukkaisiinkin. Jossain päin tämä yksinkertainen perustelu muistetaan.

  Hyväksyttävä peruste ostaa palveluja ja tavaroita muualta on esimerkiksi se, ettei niitä ole paikkakunnalta saatavana. Sen jälkeen niitä pitäisi etsiä lähialueelta, sitten omasta maasta ja vasta viimeiseksi kauempaa.

  Kieltämättä hankintalaki on monen hankinnan kohdalla päättäjälle kiusallinen. Omia palvelujen tuottajia ei saisi suosia, vaikka mieli tekisikin. Mielenrauhan takia ja varmuuden vuoksi hankinta tehdäänkin sitten muualta.

  Suosia ei ehdoin tahdoin pidäkään, mutta ei myöskään syrjiä.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän