Hanna Lainekin siirtyi hoitotyöhön koronakriisin vuoksi – ”Tein sijaisuuksia viimeksi vuonna 2001”

1
Hanna Laine siirtyi varhaiskasvatustyöstä osastotyöhön kaupunginsairaalaan. Hänen mielestään uusiin tehtäviin siirtymiseen kannattaa suhtautua avoimin mielin.

Kunnallispolitiikan kautta kaupunkilaisille tutuksi tullut Hanna Laine on työskennellyt nyt noin puolitoista viikkoa Kangasalan kaupunginsairaalassa koronatilanteen vuoksi. Lähihoitajaksi kouluttautuneella Laineella on vakituinen
virka kaupungin varhaiskasvatuksessa.

– Sanoin esimiehelleni jo etukäteen, että olen tarvittaessa valmis siirtymään hoitotyöhön, kun siirtymisestä tuli työpaikalla puhe, hän kertoo.

Hoitotyö ei ole Laineelle vierasta, suuntautuihan hän opiskeluaikanaan sairaanhoitoon ja huolenpitoon. Sairaanhoidossa ja asumispalveluyksiköissä työskentelystä on kuitenkin vierähtänyt aikaa.

– Tein sijaisuuksia viimeksi vuonna 2001, hän muistelee.

Taustalla tarve sijoitella henkilöstöä uudelleen

Laine päätyi päiväkotimaailmaan sattumalta 2000-luvun alussa. Kahden pienen pojan äiti pyrki silloin sijaiseksi myös päiväkoteihin, joissa riitti töitä. Vuonna 2002 lasten kanssa työskentelyyn tykästynyt Laine haki varhaiskasvatukseen auennutta vakituista paikkaa ja sai sen.

Laineen hoitotyöhön palaamisen taustalla on kaupungin tarve sijoitella henkilöstöä uudelleen poikkeusoloissa, koska varhaiskasvatuksessa käyvien lasten määrä on vähentynyt koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi.

Laineelle päätös omaehtoisesta siirtymisestä hoitotyöhön oli helppo.

Ensimmäiset päivät olin kyllä kuin Liisa Ihmemaassa, mutta nopeasti asiat ovat palanneet mieleen.

Hanna Laine

– Minulla on soveltuva koulutus, mielenkiintoa ja halu auttaa. Mielestäni kaikkien pitää tässä tilanteessa antaa panoksensa siihen, mihin on
koulutus.

Työt sairaalassa ovat lähteneet hyvin rullaamaan. Laineen mukaan hänet on otettu hyvin vastaan, ja hänelle on annettu aikaa perehtyä työhön.

– Ensimmäiset päivät olin kyllä kuin Liisa Ihmemaassa, mutta nopeasti asiat ovat palanneet mieleen.

Sairaalatyöstä on vierähtänyt sen verran aikaa, että Laineen täytyy uusia lääkeluvat, ennen kuin hän voi itsenäisesti annostella ja jakaa lääkkeitä. Lääkeannostelua ja -jakoa harjoitellaan jo perehdyttämisen ja lupien suorittamisen aikana valvotusti.

Laineesta on järkevää, että hän ja muut hoitotyöhön siirtyneet ehtivät saada kokemusta nyt, kun tilanne koronaviruksen suhteen on terveyskeskuksessa vielä rauhallinen. Ajoissa tehdyn perehdyttämisen ansiosta työvoimareservissä on enemmän väkeä, jos henkilökuntaa alkaa sairastua tautiin.

– Kuulin, että sijaispula on aikaisemmin keväällä ja syksyllä ollut kova, kuten varhaiskasvatuksessakin. Meidän [sieltä siirtyneiden] perehdyttämisen myötä käsiä on nyt enemmän.

Työhön liittyy iso vastuu

Laine kertoo pitävänsä sekä varhaiskasvatuksessa että terveyskeskuksessa työskentelystä. Kasvattaminen ja hoitaminen ovat kuitenkin eri tavoin haastavia töitä. Vaikka varhaiskasvatus on vastuullista työtä, sairaiden kanssa työskentelyyn liittyy aivan erityinen vastuu.

– Kun hoidettavana on esimerkiksi leikkaushoito- ja murtumapotilaita, täytyy olla koko ajan aivan varma siitä, mitä tekee, hän toteaa

Työ on myös toisinaan fyysisesti raskasta, vaikka ergonomisiin työasentoihin kiinnitetäänkin huomiota.

Hoitotyö ei ole Hanna Laineelle vierasta, suuntautuihan hän opiskeluaikanaan sairaanhoitoon ja huolenpitoon. Sairaanhoidossa ja asumispalveluyksiköissä työskentelystä on kuitenkin vierähtänyt aikaa.

– Onhan se eri asia avustaa aikuinen ihminen vessatuoliin, kuin pukea esikoululaiselle kurahousuja jalkaan, Laine toteaa.

Hoitotyöhön kuuluu myös omanlaisensa hektisyys, koska tilanteet vaihtelevat nopeasti.

Laine on valmis työskentelemään sairaanhoidossa niin kauan, kuin tarve vaati. Hän rohkaisee muista tehtävistä sosiaali- ja terveyspuolelle siirtyviä tulemaan töihin avoimin mielin.

– Ymmärrän hyvin, jos ei ole intoa tulla tänne. Kannattaa kuitenkin suhtautua siihen kiinnostavana seikkailuna. Kaikki tietävät, että meillä muualla tulleilla voi olla kulunut vuosia hoitotyön kokemuksista. Työhön saa rauhassa perehtyä. Siirtymistä ei kannata pelätä.

1 kommentti

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.