Hannele Valkeeniemi yhdistää työn ja Viro-harrastuksen lehdistöneuvoksena

0
Suomen lehdistöneuvoksena aloittaneen Hannele Valkeeniemen uusi työpaikka sijaitsee vanhan kaupungin huipulla, hallintokukkula Toompealla.

Pohjois-Viro on pääosin tasaista maastoa, mutta kun Hannele Valkeeniemi taittaa 20 minuutin kävelymatkan työpaikalleen, kertyy nousua saman verran kuin Kangasalan Kirkkoharjulle kipuaisi. Uusi työpaikka sijaitsee nimittäin Tallinnan vanhan kaupungin huipulla, hallintokukkula Toompealla.
Siellä Viron ministeriöiden, parlamenttitalon ja suurlähetystöjen joukossa seisoo Suomen suurlähetystö, missä sahalahtelainen Valkeeniemi aloitti syyskuussa Suomen lehdistöneuvoksena.
Valkeeniemellä on käytössä tilava työhuone, jossa Viron itsenäistyttyä työskenteli maan ensimmäinen pääministeri Konstantin Päts.
– Rakennuksen historia kuvastaa hyvin Suomen ja Viron läheisiä suhteita, sillä Suomen lähetystö toimi ensin Pätsin talossa, ja kun tämä ajautui taloudellisiin vaikeuksiin, hän myi talon Suomelle, mutta asui edelleen vuokralla naapurivaltion rakennuksessa, Valkeeniemi kertoo.

Pätsin ajan jälkeen Virossa on ehtinyt tapahtua valtavasti. Puolen vuosisadan mittaisen neuvostomiehityksen jälkeen Viro itsenäistyi uudestaan vuonna 1991. Sen jälkeen maa on kehittynyt hurjalla vauhdilla.
Valkeeniemi iloitsee päässeensä näkemään Viroa monessa vaiheessa. Neuvostoajan olosuhteiden näkeminen auttaa ymmärtämään nykypäivää.
– Ensimmäisen kerran kävin täällä vuonna 1986. Ilmapiiri oli pelokas. Elettiin vielä syvää neuvostoaikaa ja virolaisia pakotettiin töihin puhdistaman Tšernobylin aluetta. Seuraavalla käynnillä 1990 kävin laulujuhlilla. Silloin kuljettiin jo kohti uutta itsenäisyyttä ja tunnelma oli aivan toinen, Valkeeniemi kertoo.
Viron itsenäistyttyä Valkeeniemi tuli keväällä Eesti raadion suomenkieliseen toimitukseen harjoittelijaksi.
– Pääsin näkemään uuden valtion syntyä läheltä. Kaikesta oli pulaa. Suomalaisena opiskelijana olin paikallisen mittapuun mukaan rikas, mutta siitä ei paljon ollut hyötyä, kun kaupoissa oli hyllyt tyhjinä. Välillä oli nälkä. Bussit olivat tupaten täynnä, sillä bensa oli niin kallista, ettei autoiluun ollut monella varaa.
Harjoittelujaksosta jäi silti halu palata Viroon. Jo vuonna 1992 alkoi Kangasalan ja etelävirolaisen Räpinan ystävyyskuntasuhde, ja Valkeeniemi meni heti mukaan toimintaan.
Sahalahden Mannerheimin Lastensuojeluliiton osastossa toimiessaan hän taas päätyi mukaan virolaisten leirien tuki- ja järjestelytoimintaan.
Nyt suomalais-virolaisten perheleirien pääjärjestäjän tehtävistä on kokemusta jo yli kymmenen vuoden ajalta. Viime kesänä leireiltiin vuorostaan Sahalahdella.
– Monet perheet ovat olleet mukana monta vuotta ja olemme tutustuneet. Toisaalta toimittajan työssäni olen haastatellut kaikki pääministerit ja kaksi presidenttiä, joten olen päässyt kohtaamaan virolaisia korkeimmasta johdosta köyhiin lapsiperheisiin, Valkeeniemi kertoo.
Ystävien ja muiden kontaktien kautta on syntynyt edelleen uusia yhteyksiä sekä vapaa-ajalla että työelämässä. Salaa Valkeeniemelle kehittyi vuosien aikana halu tehdä töitä Viron parissa.

Hannele Valkeeniemellä on takana monipuolinen ura mediamaailmassa. Hän on työskennellyt sanomalehdissä, radiossa ja yli 20 vuotta TV2:n ajankohtaisohjelmissa.
Viimeiset kahdeksan vuotta Valkeeniemi toimi Silminnäkijä-ohjelman tuottajana.
Pitkään mielessä pyöri, miten hän voisi yhdisttää Viro-harrastuksen ja työn. Toimittajana hän tarttui mielellään Viroa koskeviin aiheisiin ja teki esimerkiksi Silminnäkijässä pitkiä reportaaseja.
– Lehdistöneuvokseksi hakemista mietin jo viisi vuotta sitten, kun paikka oli edellisen kerran auki. Silloin lapset olivat vielä pieniä, mutta nyt tarjoutui uusi mahdollisuus, ja hetki tuntui oikealta, sanoo Valkeeniemi.
Viikonlopuiksi hän matkustaa perheensä luo Sahalahdelle.
– Matkustavathan monet virolaisetkin viikottain meren yli, miksi ei voisi tehdä toisinpäinkin. Meri rajana on menettänyt merkityksensä. Nyt se toimii suomalais-virolaisen maan yhdistäjänä.
Valkeeniemi kuvaa Viroa kontrastien maaksi, jossa maaseudulta löytää yhä hyvin vanhanaikaista elämää verrattuna maan digitaalisten innovaatioiden kehitysvauhtiin.
– Tallinna on yksi Viro, ja sen sisällä Toompean maailma on jotain aivan muuta kuin Lasnamäe tai Nõmme. Se tekee tästä jännittävän ja mielenkiintoisen paikan.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.