Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Harmaa talous erotettava

Pääkirjoitus - 22.3.2013 kello 13.53

Harmaasta taloudesta on tullut pysyvä riesa myös putipuhtaana pidetyssä Suomessa. Viranomaiset ovat käyneet sen kimppuun vuosien ajan, kun erityisesti kaikesta vastikkeellisesta työstä halutaan verot valtiolle ja kunnalle hyvinvointipalveluiden rahoittamiseksi.

Rakennusala on ollut tyypillinen harmaan talouden tyyssija. Pimeät urakat ovat olleet arkipäivää ja kuitteja on tehtailtu verojen kiertämiseksi.

Rehellisesti töissä käyvä timpuri, sähkömies tai muurari on heittänyt ylimääräistä keikkaa ainakin tutun rakennuksella ja ottanut palkan vastaan pimeänä.

Ministeri Hautalan tapauksessa olemme kuulleet häneltä itseltään ja jopa pääministeriltä, ettei tuollainen pieni erehdys mitään haittaa.

Samoin olemme suhtautuneet näihin satunnaisiin kuutamourakoihin myös me tavalliset kansalaiset. Kiinnijäämisen riski on pieni, ja jos niin kävisi, niin jatkossa anteeksipyyntö riittänee kaikkien kärynneiden kohdalla.

Raakennusalalta harmaata taloutta on kyetty kitkemään pääurakoitsijan vastuun lisäämisellä. Jokaisella rakennustyömaalla työskentelevällä on oltava näkyvillä myös veronumero, mikä kasvattaa kärähtämisen riskiä merkittävästi.

Kotitalouksien pimeään palkanmaksuun tuli valoa, kun verotuksessa otettiin käyttöön kotitalousvähennys. Se paransi varsin nopeasti myös työllisyyttä.

Valitettavasti valtio rahapulassaan pienensi vähennyksen määrää. On helppo arvata, että vähennyksen tultua täyteen, palkkaa maksetaan ohi verotuksen.

Harmaata taloutta ei ole pelkästään työntekeminen ja teettäminen jättämällä verot ja eläkemaksut hoitamatta. Suuri ongelma on myös monien etuuksien väärinkäyttö.

Pimeää toimintaa on lisäksi piraattituotteiden myyminen ja ostaminen sekä laiton yritystoiminta, jossa jätetään maksut maksamatta.

Harmaan talouden rajaa on joskus vaikeaa erottaa. Harmaa talous pitää kuitenkin erottaa pyyteettömästä naapuriavusta.

Tosin ahtaasti tulkiten naapurin pihanurmikon leikkaaminen ja vastapalveluna samanaikainen lastenhoito on vastikkeellista ja siksi veronalaista toimintaa.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös