Harrastajateatterit valtaavat keskustan syyskuussa – apuna toteutuksessa on Björkqvistin rahaston stipendi

0
Vehkajärven Nuorisoseuran esimies Juha-Pekka Pettersson ja syyskuisen teatteriviikon tuottaja Outi Pettersson tuulettavat apurahan kunniaksi. Syyskuussa Kangasala-talon katsomo toivottavasti täyttyy teatterivieraista-

Viisi kangasalalaista harrastajateatteria järjestää yhdessä syyskuun toisella viikolla teatterifestivaalin. Kesäpäivän teatteriviikon toteutuksessa auttaa Björkqvistin rahaston apuraha, jonka Vehkajärven nuorisoseuran edustajat kävivät säätiöltä vastaanottamassa.

Björkqvistin rahasto jakoi apurahoja ja stipendejä perinteiseen tapaan Runebergin päivänä. Tieteelliseen tutkimukseen, taiteelliseen toimintaan ja korkeakouluopintoihin jaettiin tällä kertaa yhteensä 56 000 euroa. Tieteellisten tutkimusten tukemiseen meni 14 500, taiteelliseen työhön 37 500 ja loput korkeakouluopintoihin ulkomailla.

Summaltaan suurimman apurahan nappasi Kangasalan lukio, joka sai Hullu prinssi 2.1. -musikaalin tuotantokuluihin 10 000 euroa. Vuosi sitten esitetty Hullu prinssi saa uuden tulemisen lukion satavuotisjuhlien kunniaksi.

Lue lisää Hullusta prinssistä: Hullu Prinssi palaa lavalle uudessa kuosissa – esitys juhlistaa lukion satavuotista taivalta

Kesäteatteriviikon tuottajana toimivan Outi Petterssonin hymy on leveä. Maanantaina varmistuivat tapahtuman osallistujat ja keskiviikkona hän sai olla vastaanottamassa Juha-Pekka Petterssonin kanssa Vehkajärven nuorisoseuran saamaa apurahaa.

– Maanantaina varmistui, että mukana ovat Vehkajärven teatterin lisäksi Kuohenmaan teatteri, PirttiTeatteri, Nukketeatteri Hupilainen ja Heikki Mäenpään tuottama musiikkiteatteriesitys, jolla ei vielä ole nimeä, luettelee Pettersson.

Idean isä, Vehkajärven Nuorisoseuran esimies Juha–Pekka Pettersson myhäilee hänkin tyytyväisenä.  Hän lausui idean yhteisestä teatteriviikosta ensimmäisen kerran ääneen jo syksyllä 2018. Silloin kukaan ei viellä jaksanut innostua, mutta viime vuonna ajatus sai ilmaa alleen.

– Ajatus syntyi siitä, kun aina sanotaan, että voisihan sitä esitystä tulla katsomana, mutta kun matka on niin pitkä. Ajattelin, että tuodaan esitykset tänne, missä ihmiset ovat, sanoo Juha-Pekka Pettersson.

Vauhtia järjestelyihin tuli, kun Kangasala-talo lähti mukaan. Puitteet ovat kunnossa. Harrastajateatterit valtaavat Kangasala-talon lavan 8.-12. syyskuuta.

Yksi taiteelliseen työskentelyyn apurahan saaneista on Johanna Mattila, joka esiintyi apurahojen jakotilaisuudessa. Kuva: Marja Aaltio

Björkqvistin rahasto jakoi apurahan kaikkiaan 12 taiteen tekijälle. Tieteelliseen työhön apurahan sai viisi hakijaa. Opiskelustipendejä jaettiin neljä.

Säätiön hallituksen puheenjohtaja Kari Neilimo korosti puheessaan, että opiskelustipendin saa johonkin erityiseen kohteeseen, pelkkä opiskelu ei riitä. Tällä kertaa opiskelustipendin saajat matkaavat Taiwaniin ja Iso-Britanniaan ja Prahaan.

Apurahan saajat

Tieteen tukemiseen myönnettävät apurahat (14 500 euroa)

Alamettälä Tuulikki 4 000 euroa väitöskirjatutkimuksen ”Informaatiolukutaidon opetus ja opetusmenetelmät yläkoulussa” viimeistelyyn.

Eerola Sini 3 000 euroa väitöskirjatutkimuksen ”Eturauhassyövän kehitys – edistävät ja inhiboivat tekijät” loppuun saattamiseen.

Kuusela Pyry 3 000 euroa äitöskirjatutkimukseen ”Mustat aukot, attraktorimekanismi ja lukuteoria”.

Lindeman Meri 1 500 euroa väitöskirjatutkimukseen liittyvään matkaan San Franciscoon.

Pyykkö Juha 3 000 euroa väitöskirjatutkimukseen ”Lasten kehityksen arviointi silmänliikeseurannan avulla”.

Taiteen tukemiseen myönnettävät apurahat (37 500 euroa)

Heinämäki Tero 3 000 euroa tarinankeruu- ja lauluntekokierroksen pilottiprojektiin Kangasalla.

Hiltunen Niina 4 000 euroa taiteelliseen työskentelyyn ja materiaalikustannuksiin.

Kangasalan lukio 10 000 euroa Hullu Prinssi 2.1. -musikaalin tuotantokuluihin.

Korpinen Antti 3 600 euroa taiteelliseen työskentelyyn.

Mattila Johanna 1 500 euroa taiteelliseen toimintaan.

Muranen Anna-Reetta 1 700 euroa valokuvanäyttelyn kustannuksiin.

Mäkelä Elina 4 000 euroa alttoviulun ja jousen hankintaan.

Mäkeläinen Paula 1 500 euroa taiteelliseen toimintaan.

Rissanen Inkeri / Lauluyhtye Valkea 2 000 euroa joululevyn tuotantokustannuksiin.

Silvennoinen Anu 3 000 euroa tanssiteoksen ja taideprojektin toteuttamiseen.

Sippola Olli 1 700 euroa levyn äänityskustannuksiin.

Vehkajärven Nuorisoseura ry 1 500 euroa Kesäpäivän teatteriviikko -projektin toteuttamiseen.

Opiskelustipendit (4 000 euroa)

Heinonen Petteri 500 euroa vaihto-opintoihin Taiwanissa.

Järviniemi Jaakko 2 000 euroa opiskelukustannuksiin Isossa-Britanniassa.

Järviniemi Juuso 1 000 euroa opiskelukustannuksiin Isossa-Britanniassa.

Rinne Tittamari 500 euroa opiskelukustannuksiin Prahassa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.