Harrastuskausi alkaa kalenterit täyttyvät

0

Nyt on käsillä se aika vuodesta, jolloin monessa kodissa laaditaan perheen yhteisiä aikatauluja. Kuka menee minnekin ja mihin aikaan? Kuka vie ja kuka tuo? Pääseekö lapsi liikkumaan yksin?

Monet harrastukset starttaavat tällä viikolla ja jatkuvat joulukuuhun. Kun vilkaisee paikallisten seurojen ja yhdistysten kotisivuja, voi todeta, että täällä Kangasallakin tarjonta on suurta, naapurikaupungin valikoimasta puhumattakaan.

Vuosien varrella on käyty jonkin verran keskustelua siitä, kuinka paljon lapsi voi harrastaa väsymättä liikaa. Päiväkoti ja koulu vaativat voimavaroja, ja lapselle pitäisi jäädä aikaa leikille ja lekottelulle.

Jokainen lapsi on yksilö, eikä asian määrittelemiseksi ole yleispätevää ohjetta. Vanhemmilta pitää löytyä viisaus, jolla arvioida oman lapsen jaksamista.

Tärkeintä lienee asian tarkasteleminen lapsen näkökulmasta, eikä oman lapsuuden harrastustraumojen toteuttaminen.

Harrastamisen kääntöpuoli on monien harrastusten kalleus. Kaikkein kalleimpiin lajeihin uppoaa vanhemmilta useita satoja euroja kuukaudessa. Vanhemmat perustelevat usein, että parempi maksaa, jos se pitää lapsen tai nuoren pois pahoilta teiltä.

Näin varmasti onkin! Todellisuutta on kuitenkin myös se, että monilla perheillä olisi halua viedä lapsensa harrastuksiin, mutta työttömyyden tai jonkun muun perheessä olevan murheen vuoksi se ei ole taloudellisesti mahdollista.

Tämän pulman takia tarvittaisiin enemmän kollektiivista toimintaa seuroilta, kunnalta ja miksei yrityksiltäkin. Yksi parhaimpia syrjäytymisen estäjiä lienee se, että lapset saavat harrastaa siellä missä muutkin.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.