Harvinaisista petolinnuista tehtiin havaintoja Kuhmalahdella viime viikolla

1
Pikkukiljukotka Pohjan kylässä viime keskiviikkona.

Kuhmalahdella tavattiin viime keskiviikkona kaksi Kangasalan oloissa harvinaista petolintulajia.

Pohjan risteyksen liepeillä Kuhmoistentien varressa istui ilmakaapelilla pikkukiljukotka. Se on hiirihaukkaa suurempi, mutta selvästi merikotkaa pienempi, ruskeankirjava kotkalaji.

Pikkukiljukotka oli melko luottavainen, toisin kuin useimmat kotkalinnut yleensä. Se lenteli lyhyitä matkoja terveysaseman ja Kuhmoistentien välisen peltopläntin reunapuissa, ja teki myös saalistussyöksyn peltoon. Laji käyttää ravintonaan pikkunisäkkäitä.

Pohjan pikkukiljukotka oli höyhenpukunsa perusteella nuorehko eli 1–2-vuotias. Se ei ollut tämän kesän poikanen eikä liioin aikuinen, sukukypsä lintu.

Kotka jäi alueelle ainakin muutamaksi päiväksi. Sitä kävi katsomassa Kuhmoistentien varressa suuri joukko linnuista kiinnostuneita.

Pikkukiljukotka on itäinen lintulaji, joka ei pesi Suomessa. Se tavataan maassamme vuosittain 5–15 kertaa, yleensä etelärannikolla.

Pirkanmaalla pikkukiljukotka on todistettavasti nähty aiemmin kuusi kertaa, viimeksi keväällä 2005. Pohjan lintu on ensimmäinen havainto Kangasalta.

Keskiviikkona lenteli Kuhmalahden kirkonkylän läheisillä pelloilla nuori arosuohaukka. Viime vuosina runsastumaan päin ollut laji pesii maassamme muutaman parin voimin Pohjois-Suomessa.

Nuori arosuohaukka Kuhmalahden kirkonkylän lähettyvillä.

Perjantaina Pohjassa havaittiin niinikään harvinainen petolintu, punajalkahaukka.

1 kommentti

  1. Lisäksi Kangasalan Pohtiolammella on näyttäytynyt punajalkahaukka ja liejukana myös pesi Pohtiolamman kosteikolla. Elokuun alussa oli kahlaajien lajistosta rantakurvi ja lampiviklo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.