Hätkähdyttävä aita kääntää päät Kuhmalahdentien varressa – Tippavaaralla saattaa olla tekemistä vanhan kotimaisen elokuvan kanssa

0

Omakotitalon etupihan mittaisessa, hätkähdyttävässä aidassa lukee isoin sinisin kirjaimin Tippavaara. Aita saa ohi pyyhkäisevien autoilijoiden päät kääntymään takuuvarmasti.

Tippavaara on ensimmäinen vakituisesti asuttu talo Sahalahden Haapaniemen kylän jälkeen Kuhmalahdelle päin matkatessa. Talon nykyinen omistaja Aki Kari kertoo, että hänen vanhempansa ostivat tontin 1980-luvulla.

– Olin 12-vuotias, kun muutimme Kuhmalahden kirkonkylältä Tippavaaraan.
Valtaosalla kiinteistörekisterissä olevista kohteista on maanmittaustoimituksessa annettu nimi, joka koostuu kiinteistötunnuksesta ja kiinteistön nimestä, jonka omistaja saa keksiä.

Karin nykyisen kotitalon tontti, joka sijaitsee noin kaksi kilometria Kuhmalahden keskustasta, korkean mäen päällä, sai jostain syystä nimekseen Tippavaara.

– En tiedä, mistä nimi on tullut. Vanhemmatkin ovat jo kuolleet, joten en voi enää kysyä heiltä, Kari kertoo.

Hän arvelee, että nimellä saattaa olla jotain tekemistä 1960-luvun kotimaisen Kankkulan kaivolla -komedian kanssa. Tippavaara on yksi elokuvan keskeisistä paikoista.

Karin vanhemmat rakensivat tontille ensin aittarakennuksen ja sen jälkeen asuintalon. Heidän poikansa osti lapsuudenkotinsa itselleen noin 20 vuotta sitten. Pari vuotta sitten hän keksi vaimonsa kanssa tehdä talon eteen tontin nimellä varustetun puisen näkösuojan.

Väritys valikoitui suosikkijoukkueen mukaan – oranssia, sinistä ja valkoista, kuten Tapparan logossa.

– Toisella puolella lukee Tappara, Kari paljastaa.

Muutakin huomiota herättävää

Aita kiinnitti valmistuttuaan paljon huomiota, ja ohikulkijat pysähtyivät valokuvaamaan sitä.

Se ei kuitenkaan ole Tippavaaran ainoa silmiinpistävä elementti, sillä postilaatikko ei sekään ole aivan perinteistä mallia.

– Idea sai alkunsa, kun uutisoitiin, että posteljonit alkavat leikata ruohoa, Kari kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Posteljonin polkupyörän etupyörä on korvattu ruohonleikkurilla. Postilaatikkoveistos irvailee hyväntuulisesti Postin ruohonleikkuupalvelun kokeilulle.

Hän nikkaroi metalliveistoksen, jossa postimies istuu vanhan polkupyörän satulassa. Eturenkaan tilalla on vanha ruohonleikkuri. Tarakalla keikkuu oranssi postilaatikko.

– Vähän täytyy olla pilkettä silmäkulmassa, Kari toteaa hymyillen.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.