Hautausmaavideo ylitti sietokyvyn

0

Viime perjantaina sosiaaliseen mediaan vyöryi päivityksiä videosta, jossa Kaivannon turvapaikanhakija kulkee Kangasalan vanhalla hautausmaalla hautojen päällä. Videon taustalta kuuluu naurua.
Video oli helppo tulkita vainajien pilkkaamiseksi, vaikka hyvin harvat suomalaiset edes ymmärsivät, mistä siinä puhuttiin. Monet pohtivat, onko kyseessä hautarauhan rikkominen.
Hautarauhan rikkominen on rikoslain mukaan rangaistava teko. Siitä voi saada sakkoja tai enintään yhden vuoden vankeutta.

Video ylitti kangasalalaisten ja suomalaisten sietokyvyn. Elämme keskellä tunnerikasta juhlasesonkia – pyhäinpäivä, itsenäisyyspäivä ja joulu – jolloin Suomessa muistetaan kuolleita omaisia ja ystäviä.
Nekin, jotka ovat maltillisesti ja analyyttisesti pyrkineet suhtautumaan turvapaikanhakijoihin, ilmaisivat voimakkaan paheksuntansa. Eikä ihme, sillä miehen käytös oli moukkamaista.
Kuten irakilaissyntyinen Huda Al-Hethaf toteaa toisaalla tässä lehdessä, miehen käytös ei ole myöskään irakilaisen kulttuurin tai uskonnon mukaista.
Vielä emme tiedä, liittyykö lauantaina tapahtunut turvapaikanhakijan pahoinpitely hautausmaalla kuvattuun videoon.
Väkivallalla ei kuitenkaan pidä ratkaista väkivaltaa. Sen luulisi olevan sivistyskansaksi itseään kutsuvien suomalaisten mieliin tulikirjaimin kirjoitettu.

Psykiatrisen vankisairaalan vastaavan ylilääkärin Hannu Lauerman mukaan väkivalta lisääntyy, kun synnytetään mielikuvia vaarallisista kansanryhmistä, vaikka pitäisi kiinnittää huomiota vaarallisiin yksilöihin.
Näin hän totesi Lännen Median lehtihaastattelussa keväällä. Kuinka oikeaan hän osuikaan.
Suomeen tulleiden joukkoon mahtuu myös näitä vaarallisia yksilöitä, kuten olemme saaneet uutisista lukea. On kuitenkin viranomaisten asia hoitaa nämä tapaukset. Emme voi ottaa oikeutta omiin käsiimme.
Lauerma toteaa, että ymmärtäminen ja hyväksyminen ovat kaksi eri asiaa. Jos turvapaikanhakija haluaa tulla osaksi yhteisöämme, hänen on hyväksyttävä sen keskeiset arvot ja käyttäydyttävä sen mukaisesti.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.