Hedelmäpussilla pärjää jopa seitsemän kertaa – kangasalalainen Kauko Kokkonen teki muovin uusiokäytöstä ja kierrätyksestä hauskan harrastuksen, ekologisuus seuraa perässä

0
Kauko Kokkonen on tarkka siitä, miten ostokset pakataan. Hän käyttää mieluiten kauppakassina kankaista kylmälaukkua oli kesä tai talvi.

Kangasalalainen Kauko Kokkonen ei tunnustaudu muovin tai siitä valmistettujen kassien vihaajaksi. Syy vältellä niitä on periaatteellinen.

– Kun kasseista alkoi tulla maksullisia, tulin todenneeksi, että minä en ikinä maksa muovikassista. Se päätös on tainnut pitää, Kokkonen naurahtaa.

Muovikassiboikotoinnin pääsyy on epäkäytännöllisyys. Pakkaaminen on hankalaa ja ­pakkaukset sekä kassi menevät helposti rikki. Myöskään kestokassit eivät ole Kokkosen mieleen. Ensisijaisena kauppakaverina hänellä on kylmälaukku.

– Olen käyttänyt kassityyppistä kylmälaukkua kesät ja talvet. Ihmeen vähän sitä enää ihmetellään.

Kylmäkassi on korkeudeltaan optimaalinen: kolme litran maitopurkkia mahtuvat sievästi vierekkäin eivätkä kaatuile miten sattuu. Viereen asettuvat muut suorakulmion muotoiset pakkaukset.

Kaikkein päällimmäiseksi Kokkonen asettelee helposti rikkoutuvat hedelmät ja vihannekset.Hän nostelee ostokset liukuhihnalle tarkasti siinä järjestyksessä kuin ne tulevat ostoskassiin, jolloin pakkaaminen sujuu sutjakkaasti – vaikka kiirettä ei yleensä olekaan.

– Tuttujen kassatyöntekijöiden kanssa kilpailemme joskus, saanko pakattua yhtä nopeasti, kuin ostokset tulevat hihnalta, Kokkonen kertoo nauraen.

Muovikassien välttelyn lisäksi Kokkonen on kunnostautunut kirkkaiden hedelmä- ja vihannespussien uusiokäytössä.

– Käytän niitä uudelleen ja uudelleen. Parhaimmillaan olen saanut hyödynnettyä samaa tomaattipussia seitsemän kertaa.

Jotta pikkupussin voi hyödyntää uudelleen, punnitustarra täytyy liimata tarkasti edellisen päälle. Myös sankojen sitomiseen on omat niksinsä, jotta solmun saa auki repimättä.

– Olen koittanut torimyyjiä opettaa solmimaan pusseja. Sangat­ vedetään ensin yksinkertaisella solmulla tiukalle. Sitten niiden päät laitetaan löysään solmuun. Pysyy kiinni, ja vanhempikin ihminen saa auki.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Jotta hedelmäpussin voi käyttää uudelleen, solmun täytyy olla helposti avattava. Ensin sangat vedetään yksinkertaiseen solmuun.
Seuraavaksi tehdään toinen solmu, joka saa jäädä löysäksi. Pussi pysyy hyvin kiinni, mutta sen saa myös auki repimättä.

Kokkonen ei osta jätekassirullia, vaan käyttää roskapusseina muualta kotiin kulkeutuvat muovikassit. Roskille kelpaavat tosin myös wc-paperin tai talouspaperin muovikääreet, varsinkin kun sekajätettä muodostuu muovinkeräyksen ansiosta vain pieniä määriä.
Muovien keräämiseen sopivat ylimääräiset leipäpussit. Niitä voi käyttää myös pakastamiseen.

– Oikeastaan hankin vain biojätepusseja.

Vaikka Kokkosen syyt vältellä muovipusseja ovat ensisijaisesti käytännöllisiä, on boikotoinnilla myös ekologinen puoli. Kokkonen ja hänen vaimonsa ovat huomanneet, että kahden hengen taloudessa muoviroskaa tulee yllättävän paljon. Kokkosen mielestä jätemäärän lisääminen kasseja kuluttamalla on turhaa.

Suhtautuminen muoviin ja kierrättämiseen ei kuitenkaan ole tiukkapipoista. Uusien käyttötapojen kehittelystä on pikemminkin muodostunut hauska harrastus.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.