Hengellinen ruumis kaipaa silmiä, korvia ja käsiä – ja kiinteistöt miljoonia

0
Seurakuntavaaleissa valitut päättävät seurakunnan toiminnasta ja kiinteistöistä sekä osallistuvat välillisesti kirkolliskokouksen valintaan.

Seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyy 17. syyskuuta. Kangasalan nykyiset valitsijayhdistykset Kinkeripiiri, Koko kansan kirkko ja Riippumaton seurakuntaväki etsivät vielä lisää ehdokkaita listoillensa.

Kangasalan seurakunnan vaalilautakunnan sihteeri Henri Lehtola toivoo, että tarjolle tulisi mahdollisimman paljon ja erilaisia ehdokkaita. Hänen mukaansa demokratiasta puolet on sitä, että saa äänestää ja toinen puoli sitä, kenestä saa äänestää. Yhteiskunnallista demokratia-käsitettä mieluummin Lehtola käyttäisi hengellistä vertausta seurakunnan yhteisestä ruumiista.

– Seurakunta tarvitsee kaikkien jäsentensä silmiä, korvia ja käsiä, koko seurakunnan kehoa. Kaikki ovat tärkeitä ja kaikki halutaan pitää mukana, Lehtola kuvaa seurakuntavaalin hengellisesti tärkeää luonnetta.

Valitsijayhdistyksillä on samansuuntaisia aikeita ehdokasasettelussa. Leveitä harteita haetaan muun muassa iän, sukupuolen ja alueellisen kattavuuden kautta.

Pisimmällä ehdokasasettelussa on Riippumaton seurakuntaväki. Timo Keskisen mukaan heillä on varmistunut jo kolmisenkymmentä nimeä. Tavoitteena on saada 35 päätä ehdolle, kuten viime vaaleissakin. Heistä 15 ylitti valintakynnyksen.

– Olen iloinen, että aiemmista vaaleista tuttujen lisäksi olemme saaneet uusia, nuoria ehdokkaita. Lisäksi muutama kiinnostunut on ottanut meihin oma-aloitteisesti yhteyttä, Keskinen kertoo.

Kinkeripiirin Torsti Tulenheimon mukaan valitsijayhdistys pyrkii 30 ehdokkaaseen. Hänen mukaansa ehdokashankinta on käynnistynyt kohtuullisen hyvin. Osa nykyvaltuutetuista pohtii vielä ratkaisuja, mutta uutta vertakin on tulossa.

– Yleisenä suuntauksena voi sanoa, että varsinaista tunkua listalle ei ole, Tulenheimo myöntää ehdokasasettelun haasteet.

Koko kansan kirkon asiamies Isto Kaarne on samoilla linjoilla. Edelliskierroksella kasaan saatiin 18 ehdokasta, joista 7 nousi kirkkovaltuustoon. Listatavoitteesta yli puolet on vielä täyttämättä.

– Kyllä meillä on vielä kirimistä on, ei ole kovin hääviä. Aika moni jää pois korkean iän vuoksi, Isto Kaarne toteaa.

Seurakunta tekee tulevalla kirkkovaltuustokaudella isoja kiinteistöratkaisuja. Kaikkien kolmen valitsijayhdistyksen mielestä seiniä tärkeämpää on seurakunnan toiminta.

Henri Lehtolan mukaan kirkkovaltuusto joutuu aina linjaamaan myös toimintaa, vaikkei etukäteen tiedetäkään miten. Yksi tehtävä vaikuttaa koko evankelis-luterilaiseen kirkkoon.

– Kirkkovaltuutetut osallistuvat välillisesti myös kirkolliskokouksen valintaan, ja se on kirkon kannalta tärkeä vaali, Lehtola korostaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.