Koti Uutiset Hengenpelastusmitalin arvoinen uroteko

  Hengenpelastusmitalin arvoinen uroteko

  0
  Erkki Elkelän kanssa samassa tilaisuudessa mitalin sai kaukajärveläinen Viljo Helén, joka myös vaaransi oman henkensä pelastaessaan jäihin pudonneen. Hän veti pilkkikumppanin kairalla ylös Uudessakaupungissa Lautveden merialueella.

  Moottorikelkalla sulaan ajaneen miehen oman henkensä uhalla pelastanut Erkki Elkelä, 64, sai tasavallan presidentin myöntämän kunniamerkin.

  Sankariteko sai alkunsa, kun viime joulukuussa hyisenä pakkaspäivänä Längelmäveden rannalla tiibetinspanieleitaan ulkoiluttanut Elkelä havahtui epätavalliseen ääneen.

  – Kolmannella kerralla tunnistin sen ihmisen avunhuudoksi. Lähdin selvittämään, mistä ääni kuuluu, ja näin läheisen saaren rannassa mustan hahmon.

  Avunhuuto, joka oli enää vain vaimeata valitusta, kantautui noin 400 metrin päästä rantaviivalla tähystäneestä Elkelästä. Hän äkkäsi, että nyt on tosi kyseessä ja otti joutuisasti rannalta mukaansa soutuveneen, jota jäällä työntäen eteni hengestään taistelevaa kohti.

  – Soitin matkalla hätäkeskukseen, mutta menin niin sekaisin, että en osannut sanoa osoitetta. Pyysin puhelimessa kaveria kertomaan sen minulle.

  Pian selvisi, että kyseessä oli moottorikelkalla heikoille jäille eksynyt mökkinaapuri. Lähes vaistonvaraisesti toiminut Elkelä ei ajatellut tilanteessa omaa turvallisuuttaan ja vajosi viime metreillä itsekin jäihin.

  – Onneksi jää oli sen verran vahvaa, että sain siitä tukea. Koiratkin tunkivat väkisin avantoon. Kun huusin oikein lujaa, ne säikähtivät ja juoksivat naapurisaariin.

  Kammettuaan itsensä takaisin veneeseen voimiaan koetellut Elkelä jatkoi tarmokkaasti eteenpäin. Hän otti perillä kelkkailijaa rinnuksista kiinni ja veti tämän ylös veneeseen toisella yrittämällä, vaikka vaatteet olivat imeneet runsaasti vettä. Veneessä mies ei kyennyt kuin kyselemään pelastajansa nimeä, minkä jälkeen menetti pian tajuntansa.

  – Meni pitkään, ennen kuin paikalle saapui kolme hälytysajoneuvoa ja helikopteri. Tällöin ruumiinlämpö oli pudonnut jo 25 asteen tienoille, Elkelä kertaa kauhun hetkiä.

  Vasta kotona lämmitellessä tilanteen vakavuus selkeni.

  – En ajatellut kuin sitä, ehdinkö ajoissa. Lopulta pelastettava selvisi vähemmillä sairauksilla, mutta minä sain kunnon räkätaudin.

  Nyt Elkelän vasemmassa rintapielessä komeilee hopeinen hengenpelastusmitali, jonka Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto luovutti hänelle Tampereella. Samassa tilaisuudessa mitalin sai kaukajärveläinen Viljo Helén, joka myös vaaransi oman henkensä pelastaessaan jäihin pudonnutta.

  Kunniamerkki ja siihen liittyvä omistuskirja päätyvät kotona näkyvälle paikalle.

  – Kyllä tässä muut kultaiset merkit jäävät rihkamaksi, vitsailee vuosien varrella metsästyksestä monia ansiomerkkejä haalinut Elkelä.

  Jo neljä ihmistä veden varasta pelastanut mies ei halua silti harteilleen sankarin viittaa.

  – En pidä itseäni sankarina. Jos joku tarvitsee apua, ja on mahdollisuus auttaa, niin kyllä sitä on mentävä. Taitaa lakikin määrätä, että hädänalaista on autettava.

  Elkelä on oikeassa, sillä laki määrää auttamisvelvollisuudesta. Hengenpelastusmitaliin johtavat teot ylittävät kuitenkin auttamisvelvollisuuden, ja sen saavat vuosittain vain muutamat kansalaiset.

  – Sisäministeriö tekee valmistelutyön ja esittelee hakemukset presidentille, joka tekee lopullisen ratkaisun, valottaa aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen.

  Hän kertoo, että poikkeuksetta mitaliin oikeuttavat teot liittyvät veden varaan joutumisiin tai tulipaloihin.

  – Ne ovat tyypillisiä onnettomuuksia, missä tulee myös onnistumisia. Yleensä kysymys on ihan viimeisistä sekunneista.

  Tänä vuonna tunnustuksen sai useista kymmenistä hakemuksista seulotut kaksitoista hengenpelastajaa, joista viiden perusteena oli avannosta pelastaminen.

  – Se on todella vaarallinen tilanne. Jos vesi on lähempänä nolla-asteista, niin siellä ei kahta minuuttiakaan pysy toimintakykyisenä, Pukkinen muistuttaa.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän