Heponiemen maskotteina laukkaa nyt kaksi minihevosta – sopivat agilityyn ja terapiaan

0
Mini-tamma ja Helena Ikolan sylissä oleva Onnimanni-varsa voivat elellä hyvällä hoidolla jopa 25–35-vuotiaiksi.

Heponiemen tallin pihapiirissä käyskentelee kaksi miniatyyriappaloosaa. Miniatyyrit näyttävät nimensä mukaisesti isojen hevosten miniversioilta. Ne ovat pienipäisiä ja sirorakenteisia, toisin kuin esimerkiksi ponit.

Luonteeltaan pikkuhevoset muistuttavat kuitenkin enemmän koiraa, sillä ne tulevat heti kiehnäämään ja haistelemaan ihmisen nähdessään.

– Miniatyyrit ovat luonteeltaan seurallisia. Ne ovat ihmisten perään ja haluavat miellyttää, tallin omistaja Helena Ikola kertoo.

Heponiemen emäntä muistuttaa, että lemmikkimäisestä luonteesta huolimatta miniatyyrit voivat laiduntaa, kuten isotkin hevoset, ja niitä on tärkeä käsitellä hevosten tavoin.

Ikola on aiemmin kasvattanut shetlanninponeja. Kun niistä viimeiset täytyi lopettaa vanhuuttaan noin nelisen vuotta sitten, talliyrittäjä jäi tavallaan ilman omaa hevosta. Täyshoitoa tarjoavan tallin kolme omaa hevosta ovat nimittäin Ikolan tyttärien kilparatsuja.

Niinpä Ikola päätti hankkia tallimaskotikseen miniatyyriappaloosan. Hollannista kotoisin oleva Mini-tamma muutti tallille viime kesänä. Tullessaan se odotti varsaa, joka syntyi toukokuussa, äitienpäivänä.

– Alun perin ajattelin, että vain tamma-varsa pidetään, mutta kun Onnimannin alku oli niin vaikea, ei siitä malta luopua, Ikola sanoo ja viittaa varsan elämän vaikeaan ensimmäiseen vuorokauteen.

Varhain viiden aikaan aamulla syntynyt Onnimanni ei osannut imeä itse. Ikola ja hänen tyttärensä lypsivät Miniä ja ruokkivat sen varsaa tuttipullolla vuorotellen tunnin välein.

– Sain kasvattajilta neuvon viedä tuttipullo emon utareisiin, jotta varsa oppisi hakautumaan sinne, tallin emäntä kertoo.

Sitkeä työ tuotti tulosta ja yöllä Onnimanni oppi viimein imemään itse.

– Se oli helpotus. Ehdin jo miettiä, että miten selvitään, Ikola huokaisee.

Vastasyntyneen varsan on elintärkeää saada emonsa proteiinipitoista ternimaitoa. Vasta kolme viikkoiselle hevosen alulle voi alkaa antaa muutakin ravintoa.

Ikolan mukaan ei ole kovin yleistä, ettei varsa osaa syntyessään imeä itse. Hän epäilee, että Mini oli hieman hämmentynyt ensisynnyttäjä, eikä osannut ohjata varsaansa tarpeeksi.

Hankalasta alusta huolimatta Onnimanni on nyt noin 12 kiloinen hevosen alku, joka opettelee tavoille emänsä kavion jäljissä.

Alun pulloruokinta teki kuitenkin varsasta tavallistakin ihmisrakkaamman. Pikkuhevonen viihtyy loistavasti Ikolan ja hänen tyttäriensä sylissä.

Kiintymys on molemminpuolista, eikä Onnimannille ole syytä etsiä uutta kotia siitäkään syystä, että Heponiemessä tarvitaan pian toista maskottia.

– Laajennamme parhaillaan tallitoimintaa. Meille tulee uusi 16 hevosen talli ja maneesirakennelma, joka on jo aloitettu. Onnista tulee uuden tallin maskotti, Ikola toteaa.

– Joku sanoi joskus, että minit ovat kuin karkkeja. Otat yhden ja haluat toisen ja kolmannen, hän lisää nauraen.

Minihevosharrastus on melko uusi ilmiö Suomessa. Harrastusta edistävä Minihevosyhdistys on perustettu vasta muutama vuosi sitten.

– Innostus on vasta tulossa Suomeen, Ikola toteaa.

Miniatyyrihevosten säkäkorkeus on 70–96 senttimetriä. Ne voivat kantaa selässään vain 20–25 kiloa, mutta kärryillä ne voivat vetää kevyttä aikuista.

Ikola kertoo, että miniatyyrihevosia on kokeiltu myös vanhainkotien terapiahevosina. Lisäksi niiden kanssa voi harrastaa agilityä.

– Olemme opettaneet emälle jonkin verran temppuja. Se osaa hypätä jakkaralle. Ja on se sohvallekin kerran hypännyt, Ikola naurahtaa.

Nyt 6-vuotias Mini ja vajaa kaksi kuukautta vanha Onnimanni saavat parhaassa tapauksessa elää onnellisina ja pitkään. Miniatyyriappaloosat voivat nimittäin elää hyvällä hoidolla jopa 25–35-vuotiaiksi.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.