Herttualan pakolaisnuorten arki alkaa hiljalleen löytää uomansa

0
Herttualan arki on alkanut hiljalleen asettua. Tällä viikolla kaikki nuoret pääsevät vihdoin kouluun.

Herttualan pakolaisnuorten yksikkö majoittaa tällä hetkellä 38 nuorta. Vapaita paikkoja on jäljellä vielä kuusi. Työntekijöitä talossa on tällä hetkellä 20.
Pakolaisnuorten yksikkö Herttualassa vaikuttaa ulospäin levolliselta ja hiljaiselta, mutta sisällä käy kuhina. Osa nuorista pelaa korttia lattialla. Jotkut ovat valloittaneet pelikonsolin, ja toiset taas kokoontuvat ruokailutilassa alkavaan Suomi-kerhoon.
Sisätilat alkavat olla ryhmäkoti- ja tukiasumisyksikössä jo valmiina. Vastaavana ohjaajana toimivan Janne Salosen mukaan pieniä muutoksia ja parannuksia on työn alla silti koko ajan.
Oleskelutilan seinä on saamassa uuden tapetin, ja osa tavaroista hakee vielä omaa paikkaansa. Kuntosalivälineitä sisältävä huone on saatu hiljattain valmiiksi ja käyttökuntoon. Myös opetus on alkanut.
– Aluksi meillä oli pientä epätietoisuutta siitä, missä pojat ylipäätään pääsevät aloittamaan koulun. Sitten tuli päätös, että Kangasalla aloitetaan, ja nyt ensimmäinen ryhmä täällä meidän tiloissamme on jo aloittanut koulunkäynnin, Salonen kertoo.

Herttualan ryhmäkodissa alkaneeseen opetukseen valittiin 15 nuorinta. Loput asukkaista pääsevät aloittamaan koulun tänään tiistaina.
– Kun saimme tästä tiedon, pojat hyppivät ja taputtivat. He olivat todella iloisia uutisesta, Salonen sanoo.
Salosen mukaan myös Pikkolaan on mahdollisesti tulossa opetusryhmä nuoria varten, johon nyt ryhmäkodin tiloissa opiskelevat siirtyisivät.

Ryhmäkodin alkutaipale on Salosen mukaan ollut kiireistä. Työtä on riittänyt niin nuorten asioiden hoidossa kuin tilojen järjestelyssäkin.
– Kyllä viimeiset puolitoista kuukautta ovat olleet todella hektisiä, mutta asiat ovat alkaneet edistyä. Edustajat olemme saaneet jo kaikille nuorille, ja varsinkin nyt kun loputkin pääsevät kouluun, arki alkaa rauhoittua hiljalleen.
Salonen kertoo, että alun hektisyys on näkynyt nuorissakin jonkin verran. Tekeminen kuitenkin rauhoittaa.

Suomi-kerhossa nuoret oppivat suomenkielen perussanastoa ja lauseita.
Kangasalan lukion liikuntasalissa ylimääräisen energian pääsee puolestaan purkamaan kolme kertaa viikossa liikkumalla.
– Futsalia kaikki tykkäävät pelata, ja yritämme kokeilla muitakin lajeja mahdollisuuksien mukaan. Pojat myös käyttävät todella aktiivisesti kaikkea, mitä olemme hankkineet tänne meille.
– Yritämme järjestää niin, ettei olisi sellaista paikallaan oloa, mutta hyvin vähän levottomuutta meillä on ollut. Erittäin fiksuja nuoria miehiä nämä ovat, Salonen toteaa.
Yhteisistä säännöistäkin on päästy yksimielisyyteen. Iltakymmeneltä on aika mennä omiin huoneisiin, ja yhdeltätoista alkaa hiljaisuus.
– Silloin tällöin saatetaan ehkä käydä morjestamassa kaveria naapurihuoneessa vielä kymmenen jälkeenkin.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.