Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Historia avautuu hautausmaakierroksella

Kangasalan seurakunnan opastetut hautausmaakierrokset kutsuvat tutustumaan paikkakunnan historiaan ja sen merkittäviin henkilöihin. Elokuussa järjestettävät kierrokset ovat osa Kangasalan seurakunnan 650- ja Kangasalan kirkon 250-vuotisjuhlavuotta. Kangasalan seurakunnan opastetut hautausmaakierrokset järjestetään Kangasalan kirkon läheisyydessä sijaitsevalla Vanhalla hautausmaalla, jonne hautaukset aloitettiin vuonna 1650. Vahalta hautausmaalta löytyy useiden merkittävien henkilöiden hautoja ja hautamuistomerkkejä. Sinne on haudattu muiden muassa entinen pääministeri ja Helsingin yliopiston kansleri Antti Tulenheimo, ensimmäinen kunnallisneuvos, valtiopäivämies Agathon Meurman ja Suomen ensimmäisen kansanopiston perustaja Sofia Hagman.  Kirkkomaalta löytyy myös  Kangasalan Urkutehtaan perustaneen Anders Thulén, taidemaalari Einar Ilmonin ja kirkkoherra, rovasti Heikki ”Inssi” Nurmirannan haudat. Myös Ilmajoella syntynyt maanviljelijä Jaakko Ilkka on haudattu Kangasalle, samoin 104-vuotiaaksi elänyt Otto-Iivari Meurman ja koko joukko aikansa huomattavia aatelismiehiä.

Uutiset - 2.8.2017 kello 10.30
Kangasalan Sanomat
Historia avautuu hautausmaakierroksella
Historia herää henkiin hautausmaakierroksilla, joilla oppaana toimii Jussi Lehtonen.

Kierros ei sisällä portaiden nousuja tai pitkiä kävelymatkoja, joten se soveltuu kaikille. 
Halutessaan ryhmä voi 1,5 tuntia kestävän kierroksen jälkeen  saada opaskierroksen myös läheiselle Läntiselle hautausmaalle.
Kierrosten oppaana toimii kirjailija ja Kangasala-opas Jussi Lehtonen. Hän pukeutuu kierroksilla kirjailija Jalmari Finneksi.
Lehtosen mukaan seurakuntalaiset ja seurakunnan toimi- ja luottamushenkilöt ovat usein pyytäneet ja ideoineet hautausmaakierroksia. 
– Monen ryhmän Kangasala-kierroksiin niitä on silloin tällöin sisältynytkin, mutta kaikille avoimia kierroksia ei ole ollut, Lehtonen sanoo.
Hän suosittelee kierrosta kaikille kotiseutuhistoriasta kiinnostuneille.


Kaikille avoimet kierrokset järjestetään 2.8. klo 18, 6.8. klo 11, 8.8. klo 18, 10.8. klo 18 ja 16.8. klo 10.30. Kierrokset alkavat Kangasalan kirkon edestä osoitteessa Ainontie 1, Kangasala.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

3.8.2017 kello 20.30
Harri VirtaIlmoita
Nuijasodanpäällikkö Jaakko Ilkka on haudattu Wikipedian mukaan Ilmajoelle, onko tieto oikea?
Nokialla ja Pirkkalassa hän kyllä taisteli vai oliko hän aikansa Zorro tai peräti Robin Hood?
~
Takaisin ylös